Žižkovský betlém aneb Olga Havlová na pivním sudu stojící… je to divadlo na divadle…

05.12.2018 10:39

Informační centrum -  Praha 3 Žižkov

4. 12. 2018 - 31. 1. 2019

 

 

 

 

Slavnostní odhalení Žižkovského betlému se konalo v Informačním centru Praha 3 za účasti Jiřího Ptáčka, nového starosty MČ Praha 3 i studentů a pedagogů SUPŠ na Žižkově náměstí.  Vystavený Žižkovský betlém, který před čtyřmi roky vznikl ve spolupráci městské části a SUPŠ pod uměleckým vedením Richarda Peška, se nyní rozrostl o další charismatické figurky, a to ve  finální podobě (další figurky již přibývat nebudou).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak jsme po hudební vložce Jana Matěje Raka (hrál skladby Jaroslava Ježka, který tu má také svou figurku) vyslechli, stávající koncept Žižkovského betléma (= to divadlo na divadle), který je dílem studentů a pedagogů SUPŠ na Žižkově náměstí, překročil rámec původní myšlenky. Figurky nejsou vyřezávány ze dřeva, naopak byla použita speciální hmota. Každá figurka plní dvě funkce, a to v důsledku dvojí interpretace Žižkovského betléma - tj. jak ve smyslu občanském (občané Žižkova), tak i ve smyslu náboženském (Svatá rodina), takže scenérie Žižkovského betléma, která je umístěna do letního podvečera, je srozumitelná i návštěvníkům z ciziny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Např. letící balón na nebi představuje i Pána Boha,

žižkovský řezník představuje Herodese,

žižkovská šťabajzna jako Máří Magdaléna, atp.)

 

Nové figurky, které přibyly do Žižkovského betléma v adventním čase 2018:

Franta Sauer, Oldřich Nový, Vlasta Burian (herec, divadelní ředitel), Jaroslav Marvan

Pérák

a

Olga Havlová

(stojící na sudu piva - představuje Václava Havla,

když pracoval v pivovaru)

 

Žižkovský betlém je již zavedený pojem - během let vznikalo dílo, které je charakteristické pro dolní Žižkov. Je tu model schodů, které jsou vstupní branou do svérázné čtvrti, nechybí typické pavlače, silueta Vítkova a památníku. Kouzlo betléma tkví v tom, že se v něm nacházejí postavy jak reálné, tak fiktivní.

 

Betlém vzdává hold ´zakladatelům´ Žižkova, kteří se podíleli na tom, že roku 1881 byla čtvrť povýšená na město, významným výtvarníkům a literátům, kteří zde prožili značnou část svého života, nebo na svoje bydliště zavzpomínali ve svém díle.

 

V betlému jsou vystaveny figurky jako Švejk, Jára Cimrman, Žižkovský Pepík, Žižkovská Fiflena, Rychlé šípy, T. G. Masaryk a mnoho dalších.

 

Celkově dílo působí jako stará zarámovaná, ručně kolorovaná fotografie, která asociuje dobu 1900  - 1938. Novinkou je také elektrifikace celého díla včetně světelných a zvukových vjemů.

 

Žižkovský betlém již dlouhé roky sleduji, líbí se mi, jak se rozrůstá.

Určitě je to dílo, které jen tak nezapadne,

ale naopak se stane příjemným zpestřením v předvánočním shonu.

Pobavilo mě také zpracování Olgy Havlové,

která má zde svou dívčí podobu Olgy Šplíchalové

 -

 takové, která zde na Žižkově vyrůstala,“

uvedl starosta Jiří Ptáček.

 

Posledních šest figurek a konečná elektrifikace Žižkovského betlému jsou poslední tečkou za několikaletou spoluprací se studenty a pedagogy SUPŠ, jimž městská část Praha 3 děkuje.

 

P. S: Na recepci v ICP3 si můžeme zakoupit papírový (panoramatický) Žižkovský betlém i miniaturní papírové  album s informacemi o všech figurkách Žižkovského betléma.

 

130 00 Praha 3

Milešovská 1

Vstup: volný

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková