Žižkovská první sobota - Nevan Contempo: Miss you! aneb chybíš mi či netrefit cíl…

15.06.2020 10:12

Nevan Contempo - Praha

27. 5.  - 31. 7. 2020

První vernisáže znovuotevřených žižkovských galerií proběhly v sobotu 6. 6. 2020 od 14 hodin. Zapojily se galerie 35M2, City Surfer, Hunt Kastner, Lítost, Toyen, Lucie Drdova Gallery, Nevan Contempo i Atrium.

 

Cílem bylo rozprostřít jednotlivé vernisáže do delšího časového úseku proto, aby organizátoři byli schopni nabídnout výstavní prostor co největší skupině lidí, ale při co nejmenším sdružování“, potvrdil koordinátor celého projektu Miloslav Vorlíček.

 

My na www.www-kulturaok-eu.cz jsme stihli navštívit pět ze zúčastněných galerií, z toho tři přímo v den oficiálních zahájení. 

 

Byly to žižkovské galerie Hunt Kastner, Lucie Drdova Gallery a Nevan Contempo. Další dvě, Toyen a Atrium jsme navštívili už v předchozích dnech.

 

(viz. naše články: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/alena-petrickova-mezi-nama-aneb-figury-abstraktniho-expresionismu-nas-od-reality-odpoutaji-ci-utek-z-mesta/a

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/veronika-bromova-divny-jaro-reci-prirody-v-kruhu-koruny-aneb-kdyz-soucasnou-promenu-vnimame-kladne-jako-moznost-restartu-a-napravy/ ).

 

Nejprve jsme vstoupili do galerie Nevan Contempo. Zde nám byla představena výstava Davida Možného: Miss you!

 

Ročně se na světě vyprodukuje 14 000 000 000 nábojů, tj. 445 kusů za jednu vteřinu, tj. 44 kusů za jedno mrknutí oka. Sleduj trajektorii střely. Minula tě? Chybíš jí?  Minimalistická instalace, mírné mrazení po těle, pocit, že ses ocitnul/a na místě činu.

 

Nápis Miss you! je na 890 nábojích autorem vyražen …

 

Skleněný a zbraní prostřelený labyrint,

kterým můžeme projít bez obav,

v nás divácích může vyvolat velké emoce

Nečekaná, překvapující, originální a nevšední… Tak by se dala nazvat aktuální výstava (proběhla již 22. 12.2017 v České Skalici) v galerii Nevan Contempo, zaměřené na současné české umění. Tentokrát se zde představuje brněnský umělec David Možný (* 1963), který svou instalační expozici nazval Miss You!

 

Tři dny před zahájením přijela před dům v České Skalici, kde galerie sídlí, dlouhá dodávka. Z ní byla postupně vytahována rozměrná skla v plechových rámech a přenášena do útrob objektu. Nikdo přesně netušil, co má autor v úmyslu. Pak nastaly tři dny náročné práce, na jejímž konci byl dokonalý výsledek. Jeden a půl tuny skla a dalšího materiálu se proměnil v labyrint, v něco, co nemá v historii tohoto výstavního prostoru obdoby.

 

Možný vytvořil skutečně monumentální instalaci přímo ´na tělo´ galerie, kdy tabule skla fixovaných v rámech postavil svisle od podlahy ke stropu. Divák, který prochází labyrintem, na konec je konfrontován v jednom místě otvory po kulce střelní zbraně. Ta prošla v jedné ose přes skla, přičemž to poslední je neporušené, jen s nepatrnou stopou střelného prachu a kulkou ležící uvnitř mezi skly.

 

Instalace umělce na návštěvníky působí značně zneklidňujícím dojmem, posouvá vztah času a prostoru do nových souvislostí. Navíc postupné rozsvěcování a zhasínání světel ještě umocňuje už tak výrazný účinek této nevšední výstavy. Instalaci předcházela vizualizace v 3D programu.

 

„Nedělám si žádné skici.

Pracuji s počítačem, který je pro mě přirozeným nástrojem.

Mám většinou naprosto přesnou představu,

co chci udělat.

To byl i tento případ.

Tvoří ji pět procent inspirace nabité emocí

a zbytek je už práce,“

vysvětlil David Možný.

I název výstavy Miss You není jen tak nahodilý a má hned dva významy.

Jeden znamená - chybíš mi, druhý - netrefit cíl.

 

 „Chtěl jsem do prostoru vnést touto instalací příběh, který se dá vykládat různými způsoby. Samotný akt té střely je velice násilný, nabitý emocemi. Princip instalace je založen na tom, že divák prochází labyrintem na konec. Ta střela jde nejkratší cestou tak, jak by to člověk nedokázal. Střela ale nikoho nezasáhne, poslední chodba je naprosto bezpečná,“ vysvětlil autor.

 

Materiál, který k ojedinělé instalaci použil, získal v Brně, v místě, kde má ateliér.

V přízemí haly bylo složené velké množství plechových rámů vyplněných sklem.

 

„Šel jsem za majiteli a ptal se jich, zda bych si z toho mohl něco vzít či odkoupit. Oni mi řekli, ať si to vezmu všechno, protože už se chystají materiál vyhodit. Týden jsem se v tom hrabal a vybral ty nejlepší a nepoškozené kousky,“ vzpomínal David Možný.

 

Tvůrčím médiem autora je však zejména digitální animace a instalace.

 

Výstava vznikla s laskavou podporou Ministerstva kultury České republiky, Fondu kultury České republiky, Magistrátu hlavního města Prahy.

 

130 00 Praha 3 - Žižkov

U Rajské zahrady 14

Máme otevřeno: úterý - sobota: 13. 00 - 18.00 hodin

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, Náchodský deník, David Šnajdar)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.nevan.gallery