Zbyněk Sekal: Sekal 100 aneb nepřehlédněte malířův portrét vytvořený Mikulášem Medkem

25.05.2023 18:31

 

Sekal 100

Od 1. 4. do 2. 7. 2023

 

„Tvorba Zbyňka Sekala (1923–1998) se v mnohém vymyká

PhDr. Ilona Víchová, kurátorka výstavy

 

Kurátorka výstavy, Ilona Víchová, primárně prezentuje Sekalovu tvorbu vzniklou za tři desetiletí od čtyřicátých let do roku 1970.

Tato tvůrčí etapa přestavuje jednoznačně nejdůležitější část uměleckého i životního vývoje autora.

 

Jít na výstavu nebo jit na VÝSTAVU je rozdíl

Mnohé výstavy, zejména ty, které se snaží shrnout celoživotní dílo nějakého vybraného, ale již nežijícího autora, se často - ke škodě věci - stávají chronologickými sbírkami autorských děl. Kurátor často prochází – krok za krokem, dílo za dílem – životní a uměleckou cestu dané osobnosti. Výběr pak bývá vymezen plochou, jaká je k dispozici, a tím pádem, i počtem vystavených děl, která se na danou plochu vejdou.

Jinak tomu je ovšem u výstav, kurátorky takové profesní a odborné úrovně, jakou je a vždy zaručuje, PhDr. Ilona Víchová, kurátorka výstavy Zbyňka Sekala.

 

Od traumat a nutně evokovanému pudu sebezáchovy, přes úlevu a vydechnutí až k postupně narůstající deziluzi a následnému vyrvání se z vlastních kořenů i za cenu ztráty vlasti a domova.    

A to je vlastně i ten hlavní důvod, proč by divák, zajímající se nějakou formou o výtvarné umění, - ještě před rozhodnutím o návštěvě výstavy umělce, o němž, zas až tak moc či dokonce nic, předem neví - měl sledovat, KDO výstavu připravil.

 

Malý úvod k velké výstavě od kurátorky Ilony Víchové

„Zbyněk Sekal (1923–1998) vyrostl ze středoevropské modernistické tradice a svými východisky se dotýká principů, které jsou příznačné východní vizuální kultuře, především japonskému umění.

Hned v počátcích zasáhla Sekalovu křehkou duši rána koncentračního tábora, syrová zkušenost s temnou stránkou lidství.

Hrůzy lágru vetkl do komorních skic rachitických figur a sugestivních tváří, které zoufale pátrají po vlastní identitě. Specifická křehkost, existencionální tíže, nejistota, ale také pevná víra v duchovní rozměr člověka, které z těchto děl vyzařují, zůstaly v Sekalových dílech přítomny po zbytek umělcova života.

Jejím prostřednictvím propojoval intelekt, osobní rovinu, prožitek a trauma s literárními i filosofickými zdroji a předložil tímto mimořádně senzitivní, avšak pregnantní výpověď o nejzávažnějších otázkách lidského bytí a plynutí času.

 

V rámci širšího dobového kontextu klade důraz na autentické vztahy Zbyňka Sekala s jeho generačními souputníky, zejména s Mikulášem Medkem. Ty jsou zde připomenuty jednak Medkovým portrétem Zbyňka Sekala a jednak jejich vzájemnou korespondencí.

Krátce pak setrval v Düsseldorfu a v září 1970 se trvale usadil ve Vídni.

Na výstavě ji reprezentuje soubor Sekalových Schránek instalovaných v závěru expozice jako symbolické návěsti tvůrčí cesty, kterou se umělec ve Vídni vydal a po osmadvacet let naplňoval po boku své nejdůležitější životní partnerky Christine.“

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

 

Sekal 100

Od 1. 4. do 2. 7. 2023

<span style="font-size:12.0pt;font-family:" times="" new="" roman","serif";times="" roman""="">Museum Kampa

Otevírací doba:

Po – zavřeno

Út – Ne 10 – 18 hodin

Doprovodný program: www.museumkmapa.cz/udalosti/