Zbožňovaný aneb příjemný film, který by měl mít právo chytit se a držet se na špici sledovanosti

24.09.2021 18:42

 

Zbožňovaný

Komedie

Premiéra 23. 9. 2021

 

 

Komedie, ve které hlavní roli hraje Jiří Bartoška, a která se zaobírá vděčným tématem, jakým je dlouhodobá nevěra a její důsledky, a ve které milostný trojúhelník s Bartoškou spolutvoří herecké hvězdy takové síly, jakou vyzařují Zuzana Kronerová a Ivana Chýlková, coby manželka a milenka (v tomto pořadí) si dost koleduje o úspěch.

A má ho mít…

 

 

S koncem září tedy nezačal jen podzim, ale i filmové premiéry. Tou asi nejočekávanější je sázka na Bartošku ve filmu Zbožňovaný. I když by se z názvu dalo soudit, že film je opus přímo o Jiřím Bartoškovi, a většina filmové veřejnosti by s tímto označením asi i souhlasila, není tomu tak, Film je dalším režijním počinem neuvěřitelně plodného a stejně tak i úspěšného scenáristy Petra Kolečka. A protože se Kolečko režie filmu ujal, a protože má za sebou už jeden docela úspěšný režijní debut (Přes prsty) má, tak je se nač těšit. Zda se ale Kolečko dočká také tak vysokého hodnocení jako ve své tradiční roli scénáristy, ukáží naše reakce na jeho nejnovější film - Zbožňovaný.

 

 

Stručný nástin oč jde

 

Uznávaný a všemi oblíbený pediatr Zdeněk (Jiří Bartoška) odchází ve slávě, úctě a s pompou do důchodu. Celý život byl především vyhlášeným lékařem nemocnice a nyní se už těší na zasloužený odpočinek. Ještě víc se však na první pohled těší i celá jeho rodina – manželka Olga (Zuzana Kronerová), která se už nemůže dočkat, až ho bude mít doma, stejně tak jako jeho dcera Zuzana (Petra Hřebíčková), jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se nedávno rozpadlo. Nejvíc nadšená a to opravdově a v dobré víře, je nadšená Zdeňkova vnučka Aneta (Martina Czyžová), která dědu vždy považovala za svůj velký vzor a píše o něm seminárku do školy. Ale každé tak, má svá ale… Ale v dalších minutách filmu, v dalších dnech poklidného stáří uznávané kapacity, se objevuje a dost vehementně, Zdeněk není zas až tak dokonalý, jak se zdál. Že má jedno veliké tajemství. A tím je už bezmála čtyřicetiletý milenecký poměr s kolegyní z nemocnice, ortopedkou, Danou (Ivana Chýlková). Zádrhel je v tom, že Dana celkem automaticky předpokládá, že na ni konečně bude mít Zdeněk víc času a přestanou se jen tajně stýkat, ale dají to dohromady. Tím ale Zdeňka čekají pěkně horké chvilky a rozhodně ne bezstarostná pohoda, kterou si na stáro plánoval...

 

 

Co prozradil o filmu autor a strůjce všeho – Petr Kolečko?

 

„Jsem rád, že máme tak skvělé obsazení.“

Doplňme, že kromě již zmíněného ústředního trojúhelníku, se ve filmu objeví také osvědčený vůbec a pro Kolečka zejména Jiří Langmajer, stejně tak už ověřená Petra Hřebíčková z Kolečkovi režijní prvotiny, - Přes prsty, dále zatím nepříliš známý Štěpán Kozub, suverénní Taťjana Medvecká, v menších rolích, Lukáš Melník a Kryštof Michal, a zdaleka ne na posledním místě herecky mistrovskému týmu plně rovnocenná mladičká Martina Czyžová, v roli vnučky Jiřího Bartošky.

Ale zpět, k vyjádření Petra Kolečka:

„Obsazení herci pro mě byli inspirací, a tak se upravovalo ještě i na place. Příběh je ale inspirovaný mým dědou, což při rozhodování, zda mám znovu režírovat, hrálo docela zásadní roli. Už si vlastně ani nepamatuju, jak mě vůbec napadlo psát o dědovi, ale vím, že když jsem to zavolal mámě, řekla: ´Výborně, to je přece nejlepší materiál, a to jak v dobrým, tak ve zlým. Děda byl takový dvojlomný, byl v něčem dobrý, a v něčem úplně moc ne…´

Já osobně vidím jedno z témat filmu uvedené do citací postav. Hlavně téhle: Farář, Kryštof Michal, a Zuzana Kronerová, ve scéně v kostele prohlašují: ´S pýchou není láska sestra a Když miluješ, nemůžeš za to nic chtít.´

Svými někdy nelaskavými prostředky jsem se tentokrát snažil sdělit nějakou laskavější zprávu. A ten film je podle mne hezký, rodinný, je o lásce, ale občas to herci okoření nějakým ‚hovadštějším’ vtipem. Ale v tom nejlepším slova smyslu. A nejen pánové Bartoška, Langmajer nebo Kozub, ale také ženský ansámbl...“

 

 

A názor Jiřího Bartošky?

 

„Ten příběh je pro mne velice zajímavý, protože je to příběh dědečka Petra Kolečka. No a taky Ivana Chýlková, Zuzana Kronerová, Petra Hřebíčková a Langoš, to vás prostě zláká natočit s nimi biják. Jak už člověk stárne, tak nabídky odmítá a říká si, jestli má vzít otce hlavní hrdinky, který má dva natáčecí dny, nebo psychologa, co má jeden den, ale čtyři stránky textu… Tohle už byla ovšem výzva, zahrát si tak velkou roli. Mimo to, mé rozhodnutí podpořil i scénář jako takový. Od půlky filmu totiž nemluvím, takže jsem se nemusel učit moc textu…“

 

 

A co na to osudové ženy pana Zbožňovaného?

 

„Hraju Zdeňkovu druhou ženu, jeho celoživotní milenku, takže vlastně druhou neoficiální manželku, které se jeho rozhodnutí vztah se mnou ukončit nelíbí. V reálném životě bych se ale něčeho takového určitě účastnit nechtěla.“ Dodává představitelka celoživotní milenky, lékařky z oddělení ortopedie, Dany, Ivana Chýlková.

„Já hraju zákonitou manželku. A je to velmi tolerantní, milující a hlavně věřící žena, takže manželský slib je pro ni závazný.“ svěřila se slovenská herečka Zuzana Kronerová.

„Tenhle film už není jenom nějaká taková romantická komedie, tohle je trochu vážnější téma. A přesto je to pořád komedie.“ prohlásila za celý herecký ansábl, Petra Hřebíčková.

 

 

A nakonec ještě jak to viděl divák

 

Autor těchto řádek se rozhodně nepovažuje za odborníka na hluboké odborné rozbory filmů po stránce herecké, střihové, režijní, práce s kamerou, dialogů, kostýmů a práce maskérů. To přenecháme jiným. Divák, autor těchto řádek, hledá v každém filmu hodnověrnost, třeba s nadsázkou, třeba s fantazií, ale stále ještě uvěřitelnost.  

Další co hledá – a ve většině českých filmů dost marně – je neprvoplánová, netranparetní, násilná a uměle trčící – myšlenka. Tady je i když zabalená do legrace, nadsázky, souhry  náhod které děj posouvají k jeho před koncem už tušené pointě. To myšlenku a vlastně moudrost filmu, děje, příběhu, propašovává nenápadně do hlavy. A zná-li, či dokonce má-li,  také nějakou tu Olgu a Danu, má pak opravdu dost o čem přemýšlet… Což je dobře.

A poslední, co autor těchto řádek, divák, také hledá ve filmu, je herecký výkon. A vzor má ve stylu hraní herci anglické školy a stylu, s reálnými gesty i v komických situacích, byť třeba jen trochu zkarikovaných. Na opačném pólu jsou gesta a hraní v drtivé většině amerických filmů. Nevěrohodně působící, teatrálně působící i tam, kde jde o vážnou věc a jaksi sterilně unifikovaná.  

A autor těchto řádek byl ve všech třech hledáních uspokojen. Děj je bláznivý, ale uvěřitelný, a v zásadě možný, ostatně se tak nějak asi i stal doopravdy. Má svou myšlenku a dokonce i své mravní ponaučení. I když lidé jsme nepoučitelní a jak řece moudře ve filmu, všichni chlapi dělají stejné chyby.

No a co se herectví týče? Volba byla víc než správná a nebezpečí amerikanizace či českého průměru v téhle sestavě, a možná i v tomto režijním vedení nehrozí.

Takže, příjemný film, který by měl mít právo chytit se a držet na špici sledovanosti.

A douška na závěr. Máme ještě dobře v paměti Kolečkům film a režijní debut Přes prsty a můžeme srovnávat se Zbožňovaným.  A i když byl debut v pohodě, druhý pokus je o krok dál a výš. Držíme palce.

 

Text: Richard Koníček

Ilustrační roto: distributor  - Bioscop

 

 

Zbožňovaný

komedie

Délka: 99 minut

Přístupnost: od 12 let

Dostupnost formátů: 2D

Jazyková verze filmu: originální česká verze

Rok výroby: 2020

Scénář a režie: Petr Kolečko

Kamera: Petr Bednář

Hudba: René Rypar

Zvuk: Marek Hart

Střih: Šimon Hájek

Architektka: Lucie Fejková

Kostýmní výtvarnice: Vladimíra Fomínová

Umělecká maskérka: Michaela Kicková

Producent: MOJOFilm s.r.o. – Pavel Pásek a Igor Konyukov

Koproducent: Česká televize

Do kin snímek uvádí distribuční společnost Bioscop

Hrají: Jiří Bartoška, Zuzana Kronerová, Ivana Chýlková, Petra Hřebíčková, Jiří Langmajer, Štěpán Kozub, Martina Czyžová, Taťjana Medvecká, Lukáš Melník, Kryštof Michal

www.bioscop.cz

https://bioscop.us6.list-manage.com/track/click?u=24d791b17e0435a339d8c48a1&id=d9b09f45ab&e=e3cdf27305  

https://bioscop.us6.list-manage.com/track/click?u=24d791b17e0435a339d8c48a1&id=a7c5f8252f&e=e3cdf27305  

https://bioscop.us6.list-manage.com/track/click?u=24d791b17e0435a339d8c48a1&id=7bd125d9d7&e=e3cdf27305  

 

Trailer:

https://bioscop.us6.list-manage.com/track/click?u=24d791b17e0435a339d8c48a1&id=c20b83a08a&e=e3cdf27305