Zámeček vršku kulatýho aneb co jsme pro seniory Prahy 10 připravili?!

16.12.2013 10:44

Praha 10 – Vršovice

Vršovický zámek (Rangherka)

8. 12. 2013 – lI. adventní neděle

 

Druhou adventní neděli, tj. 8. 12. 2013 jsme si mohli prohlédnout nově opravený Vršovický zámeček  (což jsme samozřejmě na www.www-kulturaok-eu.cz využili nejen jako  obyvatelé Prahy 10, ale  i z důvodů nostalgických, kdy jsme v tamější svatební síni slavili svatbu 10. 9. 1976). Rekonstrukce Zámečku  probíhala  od roku 2010, a to po několikaletém odkládání,  kdy jsme na radnici Prahy 10  o budoucnosti objektu přemýšleli.  Budova je státem chráněnou kulturní památkou. V rámci dne otevřených dveří jsme mohli zhlédnout část bývalé manufaktury na hedvábí, po setmění proběhla světelná projekce na budovu, k dispozici byla výstava fotografií o průběhu rekonstrukce… fronta zájemců o komentovanou vnitřní prohlídku, zejména z řad starších občanů, se zdála být vskutku nekonečná…Kromě radničního informačního centra a Centra sociální a ošetřovatelské služby Prahy 10  jsme si nafotografovali prostory Domu spokojeného stáří i obřadní síň se zázemím, která této pražské části doposud výrazně chyběla. "

 „Oprava této historicky cenné dominanty Vršovic byla jednou z nejvýznamnějších investicí v tomto volebním období. Renovaci této památky, která již brzy začne sloužit našim občanům, jsme byli schopni díky dobrému hospodaření navíc financovat z vlastních zdrojů, bez půjček a dotací,“ zdůraznil starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (Nez.).

 

O zábavu  i občerstvení nouze nebyla

O hudbu se postarala v přilehlém letním altánku jazzová kapela a k dispozici bylo  i občerstvení, i když jen za peníze. Centrum  ošetřovatelské a sociální pomoci Prahy 10  bude zámeček provozovat. Část zrekonstruované budovy bude od 1. dubna 2014 sloužit pro seniory, kteří se ji rozhodnou využívat   jako penzion pro seniory. O volná místa (celkem 75 lůžek) se mohou přihlásit však jen ti senioři, kteří na Praze 10 bydlí a jsou schopni platit denně 355 Kč za veškeré náklady s tím spojené (praní prádla, strava, ubytování). 

 

Když komentovaná, tak komentovaná…

Při vstupu na prohlídku jsme byli vpouštěni jen po skupinách, aby komentátorka nás mohla v klidu

budovou provést, což bylo někdy ji stálo s ohledem na energičnost přítomných důchodců mnohdy nadlidské úsilí.  

 

Nejdříve jsme vyjeli do 4. patra, kde je zachovaná dřevěná kaplička, sice nevysvěcená, ale zato poskytující výhled na nezapomenutelné panorama Vršovic.

 

Poté ve 3. patře jsme  byli uvedeni do pokojů, které jsou určeny pro seniory, kteří zde budou bydlet. Pokoje ještě nebyly vybaveny nábytkem, umístíme zde římské rolety.  Pokoje  (2 + 2) budou vybaveny dveřmi s elektrickými magnety, které nám prsty nepřiskřípnou, dále  systémem sestra- pacient, který bude vyhodnocovat neustále, kde se právě senior v budově nachází. Mezi oběma pokoji je umístěná společná koupelna a toaleta (žebřík, fén), vše je řízeno magneticky, automaticky, vše počítá i s občany tělesně postiženými. Je-li někdo v sanitární místnosti, dveře jsou zabezpečeny tak, že se ostatním zájemcům prostě neotevřou.     Ale abychom se nemýlili, vždy jsou k dispozici další toalety  na společné chodbě Domu spokojeného stáří.

  

Poté v 1. patře jsme si prohlédli obrovskou jídelnu i s bufetem.

 

 

 

 

 

Poté jsme byli uvedeni do přízemí,  do svatební síně.

 

Svatby, vítání  občánků…

 Historickou budovu budeme využívat také pro svatby. V přízemí vznikla nová obřadní síň, ve které bude umístěna speciální skleněná plastika nasvícená podle přání svatebčanů. Počítač dokáže naprogramovat až 1000 barevných odstínů, které se mohou uzpůsobovat podle hudebního doprovodu. „V létě se pak svatby můžou konat v novém venkovním altánku s výhledem na Vinohrady,“ připomněl starosta Zoufalík.

 

Z historie Vršovického zámečku

Původně budova sloužila pro výrobu hedvábí a sušení kokonů bource morušového (ten se pěstoval vedle, nyní jsou na tom místě Heroldovy sady) a byla vystavěna obchodníkem Rangherim v roce 1842. Rodu Rangheriů areál patřil do roku 1882, kdy ho koupila obec Vršovice. Přestavba v roce 1900 dala továrně novorenesanční vzhled „zámečku“. Bývala tu pak škola, později do roku 1974 obvodní národní výbor (předchůdce úřadu městské části), pak již jen svatební síň a v 80. letech minulého století dokonce skladiště. Během přestavby od roku 2010 jsme upravili vnitřní prostory, které jsou v Domě spokojeného stáří bezbariérové,  k budově jsme přistavili nové křídlo a nový vzhled dostal park v okolí. Za stavbu městská část zaplatila bez DPH 238 milionů korun. Celkově  měla stát rekonstrukce asi 230 milionů korun, dalších 45 milionů vyčlenila radnice na vnitřní vybavení.  Z původního historického objektu jsme zachovali jen obvodové zdi a průčelí. (zdroj: www.praha10.cz)

 

Hodnocení:  80 %

No, ty strmé schody!

 

 Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Pro fajnšmekry:

Před několika stoletími byla na místě dnešního zámečku Štočkovská vinice a viniční usedlost nazývaná Špendlíkářka. V 70. letech 18. stol. se zde usadil italský obchodník Guiseppe Rangheri z Lombardie. Tento muž se zasloužil o rozvoj upadajícího  hedvábnictví  tím, že obnovil starší morušové sady pod pražskými městskými hradbami a vysadil nové, zejména v oblasti dnešních Vinohrad (pozn. red. - ještě můžeme najít některé stromy obsypané sladkými morušemi!). Za Koňskou branou založil morušovou školku.  Po jeho smrti pokračoval v jeho díle syn Enrico (Jindřich) Rangheri, který koupil rozsáhlý pozemek za kostelem sv. Mikuláše a usedlost Špendlíkářka. Ve 40. letech 19. století zde vystavěl dvoupatrovou stavbu,která sloužila k chovu bource morušového.Po jeho smrti budova i sad několikrát vystřídaly majitele, až se jím v roce 1882 stala vršovická obec. Na místě vykáceného morušového sadu zřídila dnešní Heroldovy sady. Továrna na hedvábí prošla v letech 1899 – 1900 přestavbou v nororenesančním stylu. Od této doby začala budova připomínat historický zámeček.  V průběhu času byla v budově umístěna škola, různé úřady, a také sídlo Národního výboru Prahy 10, který tu sídlil do roku 1974, kdy se přestěhoval do nové budovy na sídlišti Vlasta ve Vršovické ulic. V 80. letech 20. století byla budova Rangherky opuštěna a sloužila jako skladiště.