Zahradní světla

27.01.2013 10:49

 

 Zahradní světla

aneb když světla zhasneme

 

Estetický dojem z naší zahrádky znásobíme, když do ní nainstalujeme do ní osvětlení. Můžeme si pak číst a večeřet nejen při svíčkách, ale také při umělém světle, stejně jako se procházet za teplých večerů i jejími nejodlehlejšími kouty.

Zahrada je tím nejlepším místem, kde se můžeme večer po práci relaxovat. A dívat se při tom do tmy? Ne! Nabízí se jednoduché řešení - zahradní osvětlení. A je-li stylové, pak efektně doladí posezení na terase a znásobí příjemnou atmosféru.

Osvětlit zahradu?

Ano. Při vhodném umístění světel se totiž zahrada večer promění úplně v něco jiného. Kombinace světel a stínů povzbuzuje fantazii. Polovinu krás venkovního osvětlení přece vytvářejí stíny a ty jsou romantické a tajemné. Např. architektonické rysy domu zvýrazní nejlépe stíny hloubkové. I když je všeobecně známo, že umělé osvětlení ruší chování nočního hmyzu, účinky venkovního osvětlení na něj nebyly nikdy sledovány. Hmyz nejvíce přitahuje osamocený světelný zdroj v temném okolí, ale v celkově osvětlené krajině se naopak usadí, protože dává přednost stínu. Proto volíme raději svítidla s jednoduchým tvarem, která se dobře čistí. A nenechávejme otevřené osvětlené garáže či jiné světelné "pasti". Zabráníme tím vstupu hmyzu.

 

 

Světelný plán

Nejen světlo v prostoru či na objektech, ale také světlo prosvítající listovím stromů a keřů patří do zahrady. Vytváří totiž efektní pruhy a zajímavé kombinace polosvětla s polostíny. Určeme si proto jeden či dva hlavní body svého zájmu, třeba jednotlivý strom nebo část zevnějšku domu, a ty učiníme středem světelného efektu. Zbytek "světelného parku" pak rozmístíme okolo zvoleného středobodu. Lampičky rozseté po trávníku, podél cest, přímo na cestě nebo osvětlená skalka či zahradní jezírko, to vše přispívá k relaxaci. Zahrada díky světlu poutá pozornost doslova po celý rok. Také v bazénu je příjemné koupání při zahradních světlech. A umělé sloupky zase ideálně osvětlují přízemní partie zahrady. Umístěním nízkých řadových světel o výšce asi 50 až 100 centimetrů podél tmavých cest a schodů vytvoříme navíc i bezpečnější příchodovou či příjezdovou cestu k domu. A ještě něco důležitého: proudy světla odstraňují nejen tmavá zákoutí, ale odpuzují také nezvané vetřelce.

 

  

Výběr svítidel

Nebojme se při výběru svítidel popustit otěže představivosti. Zvolme osvětlení, kde jeden nosný design sjednocuje více druhů svítidel. Výsledek bude ohromující. Nejběžnějším typem svítidel jsou elektrická. Svítidla musí být nízkovoltová, tj. s nízkým napětím (12 či 24 V) a dodávají se případně kompletně s kabely a trafo. Elektrické kabely nemusíme zakopávat hluboko do půdy. Uplatníme je při osvětlení jezírka, fontánky či potůčku. Vybírejme typ osvětlení vzhledem k tvaru a výkonu od 4 do 11 wattů. Vypočtěme si skutečný výkon ve wattech podle počtu svítidel. Dle vypočteného příkonu ve wattech pak vyberme odpovídající napájecí zdroj a nízkonapěťové kabely pro světla. Pokud potřebujeme napětí 220 V, jejich instalaci přenecháme odborníkům. Podle využití svítidel a podle toho, jaké světlo vydávají, rozlišujeme více typů. Spoty a bodové reflektory mají ostře vymezené světlo, které zaměříme na jednotlivé zahradní prvky. Vyniknou nám tak plastiky, jezírka či záhonky. S jejich pomocí se nám určitě podaří vytvořit originální kouzlo osvětlené večerní zahrady.

Bezpečí především

Abychom vytvořili bezpečný přístup k domu nebo romantické zahradní cestičky, k tomu nám poslouží zářiče, které vrhají ostré bodové světlo. Osvítí schodiště, přístupové cesty nebo místa v okolí posezení.

Senzorová lampa

Pokud na zahrádku vidíme z oken, můžeme ji pozorovat i v noci. Osvětlit lze i pergolu či místo, které chceme mít stále pod dozorem. Kdo z nás je ale romanticky založen, bude spokojen se senzorovými lampami. Pomocí integrované senzorové čočky (3600) jsou podchyceny všechny zdroje tepla v okruhu 3600. Ty jsou pak přeměněny na elektronický signál, který dá pokyn k rozsvícení světla. Tak je, v případě, že se někdo přiblíží, zaručeno automatické rozsvícení světla. To je nejen praktické a pohodlné, ale poskytuje to zároveň světelnou ochranu v okruhu 3600. Navíc existuje možnost vyřadit kteroukoliv čočku přiloženými krycími clonami z činnosti, a tím pokrýt pouze určité území, např. chodníky nebo nebezpečná místa, jako jsou třeba schody. Regulace světelného výkonu mezi 1 až 100 % umožňuje náladové, orientační osvětlení v noci. V případě nějakého pohybu se na předem nastavenou dobu rozsvítí světlo s plnou intenzitou. Další výhodou je, že případně odradí i jinak nezvané hosty. Tato spouštěcí technika ale není vhodná pro nasvícení zahradní scenérie, protože se po chvíli sama vypíná.

Solární svítidla

Solární zahradní světla potřebují ve dne přímé sluneční záření, aby v noci mohly fungovat. Délka iluminačního (svítícího) cyklu je závislá na umístění lampy, ročním období, a momentálním podnebí. Letní iluminační cyklus (cca 12 hodin) může být v zimě, při zataženém počasí nebo v dešti snížen na 60 %. Abychom se ujistili, že solární lampa dosáhne maximálního výkonu, nezávisle na podnebí nebo ročním období, neumisťujte je přímo pod stromy a keře. Solárních svítidel je na trhu hodně. Zejména z plastu, kovu nebo kombinované z plastu a kovu. Jejich provoz je, jak už jsme řekli, beznákladový, protože na svícení používáme solární energii. Jejich světlo je jemně tlumené a lze je umístit tam, kam zrovna potřebujeme. Solární lampy se skládají se svítícího prvku, solárního článku a zapichovacího podstavce. Nepotřebujeme ani spínač, protože mají zabudovaný světelný senzor, který po setmění rozsvítí lampy sám. Svítidla mohou být ve tvaru koule či sloupků a jejich světlo neoslňuje. Lze je umístit i podél schodů. Na zimu je můžeme ze zahrady odstranit, a tak prodloužíme jejich životnost.

 

 

Plující světelné koule

Čiré koule z nerozbitného plastu v sobě nesou halogenový světelný zdroj o příkonu pouhých 5 W, který propůjčuje této světlené kouli podmanivý vzhled. Pomáhá tomu i kouřový odstín v horní části světla. Světlo můžeme umístit jak na trávník či zahradní skalku, tak přímo na vodní hladinu malé vodní nádrže. Pohupující se skupina světel dokáže na noční hladině vykouzlit nádherné světelné efekty.

Svítící kámen

I kámen může čas od času svítit. Musí se tomu ale trošku napomoci. Základem tohoto světla je syntetický čirá hmota, za které je vymodelován tvar říčního kamene. Na povrchu je nanesena vrstva písku, takže výsledkem je věrná napodobenina pískovce. Světelný zdroj je umístěný v malém otvoru uvnitř, ten správný světelný rozptyl zajišťuje okolní hmota, takže až se v podvečer náhle rozsvítí v trávě skupina několika zdánlivě obyčejných kamenů, máme vytvořenou dokonalou iluzi z jiného světa.

Magický světlený kroužek

Jedná se o malé světelné kruhy svítících LED-diod. Tento světelný zdroj se těší stále větší oblibě a postupně vytlačuje staré dobré (ale neúsporné) žárovky. Pokud si opatříme několik těchto světel a položíme je například na kameny ve vaší skalce, nemusíte se již o nic starat. Světlo v sobě má vlastní světelnou buňku reagující na šero, takže s posledními paprsky zapadajícího slunce automaticky začnou zářit bílé prstence našich světel. Všechna světla se vyznačují velmi malou spotřebou elektřiny, u LED-diod je to pouze 1 watt. A je-li nám i to moc, můžeme všechna světla napojit na externí solární panel, který spolehlivě zajistí provoz po celou noc a samozřejmě zadarmo.

 

Nakupujeme svítidla

Při nákupu svítidel pamatujme na to, že cena svítidla není jediné kritérium pro jeho výběr. Materiál svítidla by měl být odolný vůči vnějším vlivům. Velké množství zahradních svítidel se vyrábí z plastu, který je výhodný především pro svoji snadnou cenovou dostupnost. Plast ale nemá tak vysokou životnost jako kov a velmi rychle podléhá povětrnostním vlivům. O něco dražší, ale zato trvanlivější jsou zahradní svítidla kovová. Svítidlo by mělo být vodotěsné a přitom snadno rozebíratelné. Nejkrásnější je tvar koule nebo hranol či válec. Barvy jsou vhodné bílé, šedé i černé. Můžeme zakoupit i venkovní nástěnná svítidla, která umístíme na stěnu domu, zděný plot nebo sloupky u přístupových cest. Svítidla jsou chráněna proti vodě a opatřena stínítky, aby při svícení neoslňovaly.

Barvy světla

Celkový dojem ze zahradního osvětlení dotvoříme pomocí vhodně zvolené barvy světla. Existuje pestrá škála různých odstínů světla vhodných pro nasvícení rostlin - od studených odstínů spíše do modra až po teplé s nádechem do červena. Zvolíme vždy takovou teplotu světla, kterou zdůrazníme barvu nasvícené rostliny v zahradě.

 

Na závěr

Celkové osvětlení zahrady je možné tedy řešit jak pevnou, stálou instalací, tak pohyblivými, variabilními rozvody a přenosnými svítidly, vhodnými pro krátkodobá a příležitostná řešení. Další bezpečné řešení představují zahradní světla napájená solárními panely a akumulátory. Rozvod 220 V je bezpečný jen, pokud je celý systém vybudován podle předpisů za pomoci odborníků. Světla musíme rozmístit tak, aby nás při chůzi po zahradě neoslepovala. Berme také ohled na obyvatele v okolí naší zahrady. Zvlášť dbejme na to, aby světla nezasahovala na blízkou komunikaci.

Ing. Olga Koníčková

Bydlení – stavby – reality  - 13. 10. 2008

Foto: Massive, Enika