Zahradní obrubníky a chodníky aneb neupravíme si cestičku?

11.05.2013 12:59

Zahradní obrubníky a chodníky aneb neupravíme si cestičku?

 

Krásnou zahradu si neumíme představit neupravenou, bez chodníků a obrubníků. V zahradní architektuře proto necháváme široký prostor k využití i takovým zahradním prvkům, jakými jsou obrubníky.

 

Obrubníky mohou být klasické betonové stejně tak jako plastové. Můžeme je využít vždy, když chceme při budování naší okrasné zahrady oddělit travnatou plochu od květinového či případného zeleninového záhonu nebo když chceme například ohraničit různé solitéry s násypem mulčovací kůry.

 

Betonové obrubníky

Betonové obrubníky využíváme na zpevnění okrajů dlážděných ploch a k ohraničení či oddělení dlážděné plochy od vegetační plochy, silnice, stezky. Pomocí zahradních a chodníkových obrubníků vymezujeme především komunikace našich zahrad a v okolí rodinného domu. Obrubníky se vyrábějí v přírodní šedé barvě betonu ale i v různých barevných odstínech. Chceme-li mít upravené i zeleninové či květinové záhony, pak záhonové obrubníky z betonu vybíráme raději v barevném provedení.

 

Obrubník kontra krajník

Betonové obrubníky používáme tudíž pro účely funkčního oddělení povrchů venkovních ploch různého určení a stejné nebo různé výškové úrovně (silničních komunikací a parkovišť od chodníků; chodníků od travnatých ploch). Betonové krajníky jsou určeny pro zpevnění a oddělení krajnice vozovky od komunikace. Krajníky se vyrábějí buď v přírodní šedi nebo s bílým povrchem.

 

Pojezdové zahradní obrubníky

Pro zahradní pojezdové obrubníky nalezneme uplatnění na každé zahradě. S jejich pomocí velmi jednoduše a esteticky oddělíme od záhonů travnatou plochu. Díky těmto obrubníkům si nejen esteticky vylepšíme svoji zahradu, ale hlavně už nebudeme nikdy potřebovat k dosekávání okrajů ruční strunovou sekačku. Pomocí pojezdové sekačky dosekáme trávník až k samému obrubníku. Pojezdové obrubníky uplatníme také tehdy, když vytváříme ostrůvky, okolo kterých pak nikdy nepoškodíme kůru stromů strunovou sekačkou. Můžeme vytvářet i ostrůvky kolem ovocných stromů. Dovnitř ostrůvku pak nasypeme mulč. Nikdy se tak nestane, že bychom sekačkou mulč rozházeli po okolí, nebo že bychom poškodili kůru stromu.

 

Instalace

Pomocí speciální konstrukce můžeme vytvořit z obrubníků téměř jakýkoli tvar, jakýkoli úhel od 90 stupňů na jednu stranu, do 135 stupňů na stranu druhou. Část obrubníku ukládáme pod úroveň terénu, část ponecháme nad povrchem. S instalací nejsou žádné problémy. Pokud do hloubky 20 centimetrů pod trávníkem nenarazíme na kameny, přitlačíme obrubníky přímo do půdy, zejména máme-li půdu vlhkou či písčitou. U těžších, jílových půd, nebo tam, kde nacházíme kamínky i pod drnem, vyhloubíme raději úzkou drážku do hloubky 20 centimetrů. Část obrubníku o výšce zhruba devíti centimetrů budeme mít pod úrovní terénu, část o výšce asi šesti centimetrů a šíři tří centimetrů ponecháme nad povrchem. A dodržujeme šíři pojezdové plochy zhruba na 4,5 centimetrech.

 

"Chytrý" palisádový obrubník

Palisádové obrubníky považujeme za velmi praktické, neboť si s nimi usnadníme realizaci úpravy záhonů a zelených ploch. Jednotlivé prvky do sebe zapadají zámkem a my tak vytváříme čistý spoj, který nám umožňuje kladení v úhlu až 60 stupňů. Chceme-li ale vytvořit nároží s úhlem 90 stupňů, musíme částečně odstranit okraj spodního kulatého zámku. Instalujeme-li tyto obrubníky, nemusíme provádět nákladnou přípravu základu pro jejich osazení. Poslouží nám k tomu široká podkladní deska obrubníku, kterou usadíme do štěrkopískového pole a zarovnáme s okolním terénem. Podkladní desku u obrubníku využíváme také jako vymezující jízdní dráhu pro kolečka sekačky.

 

Dekorativní palisádový obrubník

Uplatněním těchto obrubníků získáme v zahradě dekorativní vzhled záhonů i cest. Obrubníky se vyrábějí jako dvouvrstvé, přičemž spodní vrstvou zabezpečujeme pevnost v tahu a ohybu a odolnost proti mrazu. Vrchní vrstvou pak zabezpečujeme odolnost proti obrusu a mechanickým vlivům, stejně jako proti mrazu a rozmrazovacím látkám.

 

Parkový obrubník

Vzhledem připomíná plochý pásek a používáme jej k ukončení ploch, které jsme vytvořili z dlažeb a dlaždic a k ukončení a ohraničení převýšení chodníků, zahradních cest, parkovacích a příjezdových ploch, teras apod. Zaujmou jednoduchým efektním vzhledem, nízkou hmotností a tím i snadnou manipulací.

 

Plastové obrubníky

Obrubníky se vyrábějí i z plastu. V několika variantách, přičemž můžeme vybírat vždy stejně dlouhé (jeden metr). Výšku obrubníku volíme podle potřebného způsobu použití, a to ve variantách 45, 60 (58 mm), 80 (78 mm). Variantu obrubníku 60 mm využíváme i tak, že do něj uložíme jednoduchou elektroinstalaci či rozvody pro závlahy. Plastové obrubníky jsou lehčí, používají se pro všechny druhy povrchů a snadno je tvarujeme. Např. obrubníky z UV stabilizovaného polypropylenu včetně kloubového můžeme mít o délce 25 cm. Vyrábí se v různých barvách - od tmavě zelených, po tmavě hnědé. Domluvíme-li se s firmou, můžeme získat obrubníky třeba i v odstínu teracotta, světle zeleném a jiném. Z obrubníků utvoříme jakýkoli tvar. Klademe je za sebe, přičemž vytváříme až čtyřcentimetrový pojezdový okraj. Právě dobře provedený pojezdový okraj nám umožňuje v případě potřeby kompletní dosečení trávy zahradní sekačkou. Při jakékoliv změně dispozic záhonů můžeme obrubníky bez problémů demontovat a vyjmout z půdy a použít znovu na jiném místě a to v jakémkoliv jiném, novém tvaru. Obrubníky jsou lehké, hned po instalaci funkční a náklady na jejich dopravu jsou minimální.

 

Výhody plastových obrubníků

Za výhodu plastových obrubníků je nutno považovat snadnou a rychlou montáž, kdy k ukotvení obrubníku vystačíme s plastovými či ocelovými hřeby, takže nám při instalaci plastových obrubníků vzniknou jen minimální náklady. Další předností je trvanlivost, maximální odolnost a spolehlivost těchto obrubníků za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. Podle přání lze navíc obrubník tvarovat a ohraničit na požadovaném místě. Na konci obrubníků pak většinou nacházíme zámky, kterými po jejich spojení vytvoříme nekonečný pás bez mezer. Velmi podstatné pro nás bude i to, že po instalaci získáme obrubník v zahradě takřka neviditelný.

 

Výhody neviditelného obrubníku

Ve srovnání s betonovými obrubami sledujeme u neviditelného obrubníku hned několik výhod. Proti klasické cestě, kdy musíme nechat vykopat široký a hluboký základ pro betonový obrubník, podsypat jej podkladovým materiálem, zhutnit a obrubník pak betonovat, má neviditelný obrubník řadu výhod. Jednou z největších je časová a finanční úspora. Když si srovnáme náklady na těžké, betonové obruby, ostatní materiál (cement, štěrk pro výrobu betonu a podložní štěrk, voda) a technické zařízení (míchačka, řezačka obrubníku, kolečka, vodováha, přívod elektrické energie, zednická lžíce, lopata a krumpáč), vychází nám neviditelný obrubník nákladově o více než o polovinu levnější, a co se týče rychlosti práce, uspoříme až 84 procent času. Nemusíme totiž čekat, až beton zaschne. Navíc nejsme závislí na době zrání betonu, kterou ovlivňují povětrnostní podmínky a pohybuje se okolo tří až čtyř týdnů.

 

Vytvarujme si záhon podle vlastního přání

Obrubníky vytvarujeme podle našich potřeb do zevní i vnitřní zatáčky, čímž je nám dána možnost vytvořit záhon prakticky libovolných tvarů. Stačí, když obrubníky na rubové straně, ve středu každého pole, nastříháme a ohneme do požadovaného tvaru. Spojení obrubníku k sobě zajišťujeme pomocí připravených zámků. Vytvořený obrubníkový pás spojujeme bez jakýchkoliv mezer. Po rozvržení požadovaného tvaru záhonu pak už vykopeme jen základ pro uložení obrubníku (hluboký - podle typu - obrubníku 45, 60, 80 mm a široký cca 10 cm) a položíme jej. Dokonalé připevnění k zemi zajistíme plastovými či ocelovými hřeby dlouhými až 300 mm. Vykopanými drny překryjeme odhalené obrubníky, zalijeme vše vodou a záhon je připraven k dalšímu zpracování. Záhon jsme tak za pomoci obrubníků dokonale oddělili např. od trávníků, čímž máme jistotu, že do záhonu nebude prorůstat tráva.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:

www.limes.cz

www.neviditelnyobrubnik.cz

www.rieder.cz