Wu Yi: ´Pražské léto´ aneb když české ženy vidíme očima čínského umělce

02.12.2013 14:48

Galerie Václava Špály

28. 11 2013 - 5. 1. 2014

 

Na vernisáži výstavy ´Pražské léto´ si můžeme prohlédnout práce čínského bojovníka umění Wu Yi, jak tušové kresby (12),  tak olejomalby (cca 50). Galerie tak naplnila cíl výstavní koncepce galerie, kde si předsevzala aspoň jednou za dva roky představit zahraničního autora, jehož tvorba je pro české prostředí inspirativní, Mimořádný čínský umělec Wu Yi  ze svého pobytu v Praze, který po pobytech v Německu, Francii a Japonsku je již čtvrtý, nám svýma očima ´Mistra nejstarší živé kultury světa´ zprostředkovává pohled na letní  Prahu, českou krajinu i půvab našich žen (letní koupání v pískovně Klikov v jižních Čechách, české ženy a pro čínské oči neobvyklé jejich křivky a tvary)… po české metropoli poputuje výstava do Muzea výtvarného umění v Houstonu…


Tušová malba je projevem toho, co si myslím.

Olejomalba toho, co vidím svýma očima.

 (Wu Yi 4. 11. 2013)

 

´Tichá pouť lehkého praktikování zenu´

Usměvavý Mistr čínské tušové malby Wu Yi vystavil v Galerii Václava Špály zhruba 50 komorních obrazů ze svého letního pobytu v České republice. „Domnívám se, že Češi a Číňané mají jistý druh společné blízkosti, intimity,“ řekl umělec, jehož jméno znamená v překladu Bojovník umění.  Svá klidná, humorem a vlídností prodchnutá díla označuje jako ´tichou pouť lehkého praktikování zenu´.


 V Galerii Václava Špály výstavu pořádá skupina PPF, která v tuzemsku systematicky podporuje hodnotné projekty z oblasti kultury a umění. Spolupořadatelem výstavy je Galerie Zdeněk Sklenář.

 

Proč ´absolutní malíř?´

Podle kurátora a spolupořadatele výstavy Zdeňka Sklenáře je Wu Yi „absolutním malířem“. Jen málokdo ze západních výtvarníků totiž dokáže malovat tuší na papíře – tradiční čínskou technikou, vyžadující souzvuk myšlení a pohybu. Stejně tak málo Číňanů umí používat olej či temperu na plátně. „Wu Yi jako jeden z mála umělců na světě brilantně ovládá obojí. Jeho malby jsou inspirativní, pravdivé a dobrotivé,“ říká Sklenář.


Wu Yi  je 47letý umělec, je Číňan

  • 8. 3. 1966 narodil se
  • Je absolutní malíř – profesionál
  • mění pravidla, a přitom zachovává úctu k předkům
  • je jedním z nejradikálnějších umělců v čínských dějinách
  • píše, maluje tuší a olejem, vytváří keramiku
  • důslednou sebekázní podřizuje své tělo, mysl i osobní život jedinému cíli – malbě a životu s uměním.
  • je velejemný, ale důrazný
  • je přátelský a vzdělaný
  • ovládá umění naslouchat a pronikat k podstatě jevů
  • je obdařen vzácným typem humoru, nám Čechům tolik blízkým. Hluboký cit v něm žije v symbióze s analytickým rozumem.
  • svému malířskému umění dává vše. A přeje všem! A pomáhá!
  • je profesor nástěnné a současné malby na univerzitě CAFA (Central Academy of Moderm Art) v Pekingu, na které předtím vystudoval

Málokdo ze západních umělců umí malovat tuší na papíře - tradiční čínskou technikou, vyžadující souzvuk myšlení a pohybu. Stejně tak málo Číňanů umí užívat olej či temperu na plátně – tradiční západní techniku. Wu Yi ovládá obojí.  Jeho malby mohou být pro české umělce inspirativní, jsou pravdivé a laskavé.

Wu Yi nepřestává hledat běžného člověka. Snad právě vnímavost k zdánlivě všedním projevům každodenního života, schopnost pozvednout je do úrovně očí a ducha, je základem jeho lidskosti. Vlastnosti, o niž by měl každý z nás usilovat.

 

Kurátor a spolupořadatel: Zdeněk Sklenář

 

Galerie Václava Špály

110 00 Praha 1

Národní 30

 

Máme otevřeno: denně 11.00 – 19.00 hodin

Máme zavřeno: vánoční svátky – 24. - 26. 12. 2013, Nový rok 1. 1. 2014

 

www.galerievaclavaspaly.cz

Hodnocení: 85 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, www.ceskenoviny.cz