Winternitzovou vilou s fotografkou Marií Kubíčkovou aneb část 2. – Co a jak je…

09.04.2024 17:05

 

 

Winternitzova vila, z. s. (neboli „Spolek“) je dnes právnickou osobou založenou

31. 5. 2018.

Spolek je dle definice –

„dobrovolný, nevládní, neziskový svazek občanů,

založený za účelem naplňování společného zájmu“.

 

 

V případě Vily Winternitz to znamená ochranu, zvelebování a popularizaci

Kulturní památky jakou je Winternitzova vila od Adolfa Loose a Karla Lhoty.

A že tomu tak je, dokládá bohatá činnost konaná ve Vile.

 

 

Akce, akce, akce…

 

Ve Vile Winternitz se jedná především o pořádání kulturních, vzdělávacích a společenských akcí, připomínání osudů původních majitelů a souvislostí spojených s rodinou JUDr. Josefa Winternitze a Loosovy vily.

Proto se dnes se ve Vile provozuje výstavní činnost, funguje tu galerie, pořádají vzdělávací akce, přednášky a semináře, organizují se různé kampaně a organizuje kulturní a společenské dění.

V rámci činnosti Spolku Vily Winternitz probíhá i publikační činnost, nebo třeba výroba a prodej vhodných a stylových upomínkových předmětů.

 

 

Zájem o Vilu rok co rok stoupá

 

Jen za poslední evidenčně uzavřený rok (2022) platí následná čísla.

·         Celkově vilu fyzicky navštívilo v rámci všech aktivit 7534 osob, z toho 6529 platících.

·         Vysoce odborných přednášek (ve spolupráci s NGP a dalšími institucemi) z dějin umění se zúčastnilo 306 osob.

·         Ve Vile se uskutečnilo 398 komentovaných prohlídek.

·         Upořádáno bylo pět dočasných výstav a dvě výstavy ve Vile jsou stálé.

·         Celkový počet akcí ve Vile uspořádaných byl 97.

·         Online akcí 54 (mimo jiné: https://www.loosovavila.cz/podcast)

 

 

Ve Vile se pořád něco děje

 

Není možné tu vyjmenovat všechny aktivity letos konané ve Vile Winternitz, které už jsou naplánované a připravené. Další totiž ještě vzniknou dle okolností a díky operativnosti týmu Vily.  

Stačí proto nahlédnout na programovou stránku na webu Vily:  https://www.loosovavila.cz/akce

 

My se však zastavíme pouze u čtyř, které patří bezesporu k nejkurióznějším.

 

 

Svatba ve Vile Winternitz

 

Vila Winternitz je rozhodně mimořádně unikátním prostorem a ten, včetně rozlehlé zahrady lze skvěle využít jako netuctový bonus svatebního obřadu. 

Zájemci o tento nevšední zážitek uložený v paměti na celý život, mohou zvolit buďto pouze krátký pronájem Vily, určený jenom pro vlastní svatební akt.

Ještě svůdnější však je možnost vychutnat si genius loci Vily ve spojitosti s měnícím se světlem, v rámci nabídky celého svatebního dne…

A pozor, nemusí jít jen o běžnou svatbu podle současného střihu. Svatba na tak výjimečném místě se může odehrát dokonce plně v duchu 30. let a v neopakovatelných kulisách Winternitzovy vily.

Svatební obřad uspořádaný přímo v hlavním sále, případně pod mohutným stromem v zahradě může být naprosto jedinečným zážitkem jak pro svatebčany, tak pro jejich hosty. K dispozici je jim v tom případě celý dům o rozloze 530 m² i zahrada 1700 m². Pouhý ceremoniál trvá půl druhé hodiny, ale vzpomínky na něj pak přetrvávají po celý život. Zejména v případě, kdy se novomanželé rozhodnou strávit ve vile i svoji jedinečnou svatební noc prožitou přímo v dobově zařízené ložnici s vlastní terasou.

Vilu si lze pronajmout celou, včetně zahrady a tím pádem i s oběma nádhernými terasami, které nabízejí famózní výhledy na západ slunce a posléze i východ slunce nad panoramaty okolní Prahy. Zejména unikátní výhled, či přesněji nadhled, nad historickým centrem hlavního města Prahy.

Celý den tu lze prožít v absolutním soukromí, nikým nerušeni a s pocitem domácího prostředí. (Více viz: svatbyloosovavila@gmail.com).

 

 

A co se stát dočasnými majiteli vily od Adolfa Loose?

 

Nejen svatebčané, kteří stejně vilu moc vnímat nebudou, ale i jiní zájemci si mohou sami na sobě vyzkoušet, jak se vlastně v takové vile bydlelo.

Vila Winternitz totiž nabízí i další jedinečný zažitek.

Ve Vile je totiž možné domluvit si - v hlavní hale - večeři, po ní zde prožít romantickou noc v dobově zařízené ložnici a pak ještě posnídat na libovolné terase. To vše se navíc také spojit s předchozí komentovanou prohlídkou a po ní, plni dojmů a informací, od personálu převzít klíče od celé budovy a až do 10:00 ráno příštího dne být jejími jedinými „majiteli“.

Ubytování se tak může stát opravdu nepřekonatelným dárkem k narozeninám, výročí či důstojnou příležitostí k nějakému mimořádnému rozhodnutí, jako je třeba žádost o ruku. Anebo to celé uspořádat jen tak - pro radost.

Pokud jde o tu večeři, lze si ji dokonce domluvit i stylově, s obsluhujícím číšníkem, který bude dle pravidel stolování servírovat přímo v historické hale a umocní tím zážitek z celého večera. A po té se – samozřejmě - decentně ztratí. (více viz. loosovavila@gmail.com).

 

 

Firemní akce? Žádný problém. 

 

Jedinečná atmosféra prvorepublikové vily udělá z každé zde uspořádané akce opravdu nezapomenutelný zážitek pro všechny zúčastněné. Tím spíše z akce firemní. I v tomto případě se dá totiž Vila pronajmout celá, včetně zahrady. Několik teras umožní účastníkům nejen ony famózní výhledy, ale stejně dobře poskytnou prostor pro „spiklencké“ či „důvěrné“ hloučky spřízněných přátel.

I když je Winternitzova vila především kulturní památkou se zajímavým osudem, je přesto, či právě proto, natolik dokonalá, že klidně zvládne i nejrůznější svébytné soukromé akce, rozverné večírky či všemožné závažné oslavy.

Tým Vily je adaptabilní a umí ke každé takové události přistoupit zcela individuálně a kreativně. Dokáže se přizpůsobit jakémukoliv zadání. Samozřejmě však, že vše s láskou a úctou k vzácné architektuře, vážené rodině a pohnuté historii tohoto domu. Což je vlastně i hlavní poselství, které si každý návštěvník odnáší domů.

 

 

Charitativní bazar ve Vile? Ano, proč ne. 

 

Akce, které bychom se za www.www-kulturaok-eu.cz rádi jednou také zúčastnili a pokud najdeme čas, přineseme o tom na webu i obrazovou zprávu. Oč, že běží?

Inu, přebytky majitelů Winternitzovy vily, tedy Kuzmark vintage boutiq a Scoro Coco vintage shop s pánskou módou…  

Pro ten účel je už připraveno nepřeberné - opravdu velké - množství starého porcelánu, sklenic, váz, knih, obrazů, nádobí, sošek, elektroniky, fotografií architektury z výstav, domácích potřeb, nářadí, oblečení apod. Při naší poslední návštěvě Vily jsme mohli dokonce nahlédnout do nabitého depozitáře, jenž bude při Bazaru zájemcům celý k dispozici.

Akce se bude konat od 12 do 18 hodin v zahradě vily, vstup bude zdarma a bude k dispozici i bar s kávou a nápoji.

V ten den bude také - jako poděkování přišedším za jejich návštěvu - zpřístupněna i Winternitzova vila a tím pádem i její aktuální výstava. Vše jen za symbolické vstupné 50 Kč. Inu, opravdu charitativní akce…

 

O historii Vily, osudech rodiny Winternitzů a architektech Adolfu Loosovi a Karlu Lhotovi:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/winternitzovou-vilou-s-fotografkou-marii-kubickovou-aneb-cast-1-%3a-co-a-jak-bylo%e2%80%a6/ .

 

 

Text z matriálů Vily Winternitz připravil: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

Winternitzova vila z. s.

Na Cihlářce 10, Praha 5

Email: loosovavila@gmail.com

Kontakt: Kristina Cysařová, telefon: 776711382

https://www.loosovavila.cz/

 

 

Více k Vile Winternitz:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vila-jenny-a-josefa-winternitzovych-adolf-loos-karel-lhota-1931-1932-aneb-ctiva-kniha-jez-laika-pouci-a-odbornika-neurazi/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adolf-loos-winternitzova-vila-aneb-galerii-na-42-hodin/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/krest-knihy-%c2%b4vila-jenny-a-josefa-winternitzovych-adolf-loos%2c-karel-lhota%2c-1931-1932%c2%b4-aneb-nova-monografie-o-winternitzove-vile-ci-adolf-loos-byl-vzdy-svuj%e2%80%a6/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adolf-loos-revolucionar-mezi-architekty-aneb-v-kazdem-z-nas-je-rub-i-lic-genialni-architekty-nevjimaje/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adam-plachetka-koncert-z-terasy-winternitzovy-vily-aneb-oslava-znovuoziveni-kultury/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/dana-hlobilova-muj-zivot-s-obrazy-a-architekturou-aneb-jak-jsme-slavili-autorciny-deva-deva-devatenactiny/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/adolf-loos-modely-aneb-prof-yoshio-sakurai-vystavuje-take-model-winternitzovy-vily/