Výstava z fotosoutěže ´NIKON kalendář – moje srdeční záležitost´ aneb když vybereme jen opravdu ty nejlepší z nejlepších!

26.01.2014 14:14

Nikon Photo Gallery

Praha 1 - Malá Strana

Újezd 19

23. 1. - 16. 3. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy, kterou uvádí architektonicky velmi zajímavá Nikon Photo Gallery. Připravili jsme 50 nejlepších prací zaslaných do fotosoutěže ´NIKON KALENDÁŘ – moje srdeční záležitost´. Soutěž byla určena všem milovníkům fotografování s fotoaparátem  Nikon a mohli se jí zúčastnit nejen profesionálové, ale i amatéři.

 

Radost z dobré fotografie jsme umocnili pocitem, že autoři fotografií mohou díky svému dílu pomoci druhým. Nejlepší fotografie byly během slavnostního večera, kdy probíhalo vyhlášení výsledků, draženy přítomnými hosty a výtěžek z dražby bude  věnován na charitativní účely.

Loňský výtěžek z dražby ve výši 301 545 Kč a příspěvek společnosti Nikon spol. s r.o. ve výši 10 000 Kč byl věnován nadačnímu fondu Jakuba Halíka na rozšíření programu mechanických srdečních podpor navázaného na transplantační program SRDCE v IKEM.

 

Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta Kardiocentra IKEM jako kmotr…

Kmotrem kalendáře pro rok 2014 se stal prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta Kardiocentra IKEM.  Záznam průběhu ze slavnostního předání cen můžeme zhlédnout na videu, které je umístěno v zadní části Nikon Photo Gallery.

 

Společnost NIKON spol. s r.o. vydala v rámci pořádání fotosoutěže s charitativním posláním již 5 úspěšných kalendářů. Díky dražbě fotografií, dobrovolné sbírce a finančním příspěvkům společnosti Nikon v každém ročníku jsme tak pomohli těm, kteří to nejvíce potřebují nebo bojují se zákeřnou nemocí.

  • NIKON KALENDÁŘ 2010:  Výtěžek z prvního ročníku ve výši 120 550 Kč byl věnován Klinice dětské hematologie a onkologie UK 2. LF a FN v Motole. Šek převzal primář MUDr. Vladimír Komrska, CSc., zástupce přednosty kliniky.
  •  
  • NIKON KALENDÁŘ 2011:  Výtěžek z dražby soutěžních fotografií, dobrovolná sbírka a finanční částka věnovaná pořadatelem ve druhém ročníku byly darovány Nadačnímu fondu onkologie pro 21. století onkologického oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze na podporu léčby žen s rakovinou prsu. Šek na částku 271 500 Kč slavnostně převzala z rukou pořadatele prof. Jitka Abrahámová, přednostka onkologického oddělení FTNsP a předsedkyně Správní rady Nadačního fondu onkologie pro 21. století, která rovněž kalendář pokřtila.
  •  
  • NIKON KALENDÁŘ 2012:  Díky dražbě fotografií jsme přispěli k podpoře dětí s kochleární implantací. Finanční dar obdržela Klinika ušní, nosní a krční UK 2. LF a FN Motol, za kterou šek ve výši 169 500 Kč slavnostně převzal přednosta kliniky doc. MUDr. Zdeněk Kabelka
  •  
  • NIKON KALENDÁŘ 2013: Kalendář pro rok 2013 přinesl částku ve výši 327 766 Kč, která byla věnována nadačnímu fondu Veselý senior na podporu projektu Burzy vzájemné pomoci a volnočasových aktivit seniorů. Šek na tuto částku během slavnostního večera převzala paní Lenka Kopecká, spoluzakladatelka a předsedkyně správní rady nadačního fondu Veselý senior.
  •  
  • Téma letošního ročníku soutěže – ´Život je barevná vitráž´ – oslovilo 650 soutěžících fotografů. Odborná porota v čele s předsedou panem Stanislavem Pokorným vybrala z celkového počtu 1 739 přihlášených fotografií 50 semifinálových. Mezi nimi bylo i 12 fotografií, které ozdobily vydání prestižního NIKON kalendáře pro rok 2014, který jsme vydali v limitované edici 111 kusů a je neprodejný, a tím získává na své exkluzivitě. (poznámka autorky: přesto si myslím, že je škoda, že se koupit nedá!)

 

Autory 12 vítězných fotografií, které se staly součástí prestižního NIKON KALENDÁŘe jsou:

1. Markéta Butalová (Zimní krajina)

2. Lucie Drlíková (Resignation)

3. Jana Pražanová (Matterhorn)

4. Ctibor Košťál (Sám)

                                       5. Jan Žižka (Barevná melodie)

6. Adriana Ryzí (Tron)

7. František Tůma (Joker)

8. Martin Votava (Siida)

9. Petr Šedý (Sameček vážky při východu slunce)

 

10. Marek Dunajský (II/II/I/I)

                                      11. Milan Faja (Sezónní)

12. Zuzana Vitvarová (Úplné bezvětří)

 

Absolutním vítězem soutěže se stal František Tůma s fotografií „Joker“.

 

 

 

Praha 1 - Malá Strana

Újezd 19

Máme otevřeno: úterý až neděle: 12.00 –19.00 hodin

Vstupné: zdarma

info@nikonphotogallery.cz

Hodnocení: 99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka