Výstava fotografií - Ve znamení dvou světů – Two Worlds - Roman Burda - Igor Malijevský

06.04.2013 20:35

Románsko-gotické prostory Staroměstské radnice v Praze

4. 4. – 30. 4. 2013

 

Dostali jsme pozvání na vernisáž fotografické výstavy do románsko-gotických  prostorů Staroměstské radnice v Praze. Výstavu se rozhodlo uspořádat občanské sdružení Porte a Roman Burda.

 

Při zahájení v zaplněných výstavních prostorech se nám představili osobně a skromně, neustále se schovávající se  před návštěvníky za sloupy výstavní síně, oba fotografové – Roman Burda a Igor Malijevský. Naslouchali jsme takovým krásným myšlenkám, jakože každý okamžik v životě lidí  je jedinečný a záleží jen na fotografovi, kdy zmáčkne závěrku. Výstava ´Ve znamení dvou světů´, kde v přízemí své fotografie v Africe  pořízené vystavuje Roman Burda, a v 1.patře naopak zhlédneme fotografie v Evropě pořízené  Igorem Malijevským. Vnímáme zdánlivý rozpor mezi černobílými  snímky pořízenými v Evropě a v Africe. Jsou to stále však dva světy!

 

Tradice v Africe jsou tradice, ale brzy nebudou

Mne zaujaly samozřejmě nejvíce fotografie o syrové pravdě pořízené v Africe. Tam se nikdy nedostanu, ani doufám nedostanu. To africké vedro by mi vadilo – 40 stupňů Celsia…brr!!

 

Vše  je opravdické – život, radost, žal, nemoc, smrt, hlad, víra, nenávist

Když  si prohlížíme dechberoucí fotografie, které pořídil Roman Burda u kmenů, jejichž počty čítají mnohdy pouhých pár desítek tisíců, neopomeňme si  číst popisky pod fotografiemi  – mají nám totiž co říci.  Například se stalo tradicí u jednoho z kmenů, že se jednou za rok vykrmují vybraní muži mlékem a krví z býka, aby co nejvíce ztloustli.  A mnozí z nich to nepřežijí, buď jim kůže praskne nebo umřou na infarkt. A ten vítěz – ten nejtlustší vyhrává a dává tak svému kmenu na vědomí, nakolik bude příští rok úrodný.  Nebo jak máma s právě narozeným miminkem se schová na několik týdnů do svého příbytku, aby jí to dítě nikdo neuhranul. Naopak někde se už tradice rozmělňují, většinou dosud nazí domorodci začínají nosit trička.

 

Roman Burda (1966) pochází z malé vesničky Bocanovice na Třinecku. Soustavně fotografovat se rozhodl  až první návštěvě Afriky. Etiopská krajina a zvyky a rituály tamních lidí ho natolik uchvátily, že se od té doby do oblasti řeky Omo stále vrací. Dnes už má mezi domorodci přátele, kteří na jeho počest zabijí a upečou kozu,  u kterých přespává, prožívá s nimi rodinné události, pomáhá jim vyřizovat úřední záležitosti a vozí jim dárky, o které ho žádají. Oni mu zase umožňují zažívat a dokumentovat původní kulturu mizející Afriky - obřady a slavnosti, které už sotva někdo nafotografuje, protože mnohé, zejména ty násilné a nebezpečné, jsou dnes vládou zakázány.

 

A v druhém patře vnímáme poezii Igora Malijevského

Malijevský fotografuje v domácím kulturním prostoru, jeho poezie je poezií originálních obrázků z měst, objevených fotografem ve všedních kulisách života….tovární komíny, tajemství  nočních lamp  a nárožních hodin…

“Krájíme salám času na tenké plátky. “Boží muka poztrácená v polích. Okno potažené závoji pavučin, chvíle prostoupená bílým jasem. “

To je Igor Malijevský a jeho poetické vnímání světa….

 

„Dívat se na fotografie Igora Malijevského je jako procházet se městem či krajinou s pozorným vnímavým chodcem, který vám otvírá oči a z drobných detailů rozehrává silné poetické příběhy.“ Jaroslav Rudiš, spisovatel

Igor Malijevský (1970) žije na Návsi Družby v Čelechovicích. Vystudoval teoretickou fyziku na MFF UK a absolvoval několik ročníků filosofie na FF UK. Po studiích začal psát a později fotografovat. Básně a povídky publikoval časopisecky (Revolver Revue, Literární noviny, Salon Práva aj.). U nakladatelství Protis vydal sbírku básní Bělomorka a povídky Družba. V roce 1999 a 2003 získal ocenění v soutěži Czech Press Photo. Jako fotograf spolupracuje s českými i zahraničními kulturními periodiky, vystavuje v galeriích u nás i v zahraničí. Je členem Svazmapu a hudební skupiny Hlinomazův apetit. Pravidelně spolupracuje s ČRo Vltava a divadlem Archa (literární kabaret EKG).

 

Proč máme společnou výstavu obou fotografů?  

Oba fotografové fotografují na černobílý film a jejich tvorba je známá spíše v zahraničí než u nás doma, přičemž vidíme, že zdroje jejich inspirace jsou odlišné. Malijevský fotografuje v Evropě.  Oproti tomu  Burda  již osm let fotografuje v pro nás stále exotickém prostředí etiopských domorodých kmenů, které poznal na vlastní oči i kůži. A díky tomu získávají jeho fotografie výtvarný i lidských přesah a  Burdovo důkladné mapování života a zvyků místních obyvatel posouvá jeho fotografie  k obecnějším sdělením. Právě to tvorbu obou fotografů volně spojuje mezi dvěma zdánlivě neskutečně vzdálenými světy.   

 

Pořadatel výstavy:  PORTE =  občanské sdružení – nezávislá, nestátní organizace, která sdružuje členy   na základě společného zájmu. Členové jsou odborníci z oborů s humanitním, technickým i sociálním vzděláním.  Porte, o. s. podporuje kulturu jako celek, a připravuje kulturní a společenské akce jako koncerty,výstavy, besedy, přednášky…  

Výstava se koná pod záštitou Jana Zahradila, poslance Evropského parlamentu (osobně nám prozradil na vernisáži, že výstava Malijevského se uskutečnila už také v Bruselu)

 

PORTE o. s., 
Jaselská 3, 160 00 Praha 6

tel: 224 325 224

e- mail: infoinfo@porteos.cz

 www.porteos.cz

www.romanburda.com 

www.malijevsky.com

 

Máme otevřeno:  Staroměstská  radnice -  přízemí a 1. patro (románsko- gotické prostory)

                     denně od 10.00  do 18.00 hodin

Vstup: zdarma

Hodnocení: 80 %

 

Komentované prohlídky s autory:

Roman Burda 16. 4.  2013 a 18. 4. 2013  od 17.00 hodin

Igor Malijevský 11. 4. 2013 a 24. 4. 2013 od 17.00 hodin

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Roman Burda, Igor Malijevský