Výstava ´Marilyn´v Jízdárně Pražského hradu aneb proč byla stále naivní jako dítě?

29.05.2013 17:19

 

Jízdárna Pražského hradu

30. 5. – 20. 9. 2013

 

Motto: „Myslím, že nejlepší cesta je odvážně milovat a tolerovat – tak, jak to člověk dokáže snést“…Marilyn Monroe

 

Správa Pražského hradu, florentské Museo Salvatore Ferragamo a společnost Armentano nás  29. května 2013 pozvali na tiskovou konferenci  o monstrózní výstavě s prostým názvem ´Marilyn´, kterou  vzdáváme  hold Marilyn Monroe při příležitosti 50 let její předčasné  smrti. Přítomni byli tiskový mluvčí David Šebek, vedoucí kultury  Správy Pražského hradu Václav Beránek, Ferracio Ferragamo, kurátoři  Stefania Ricci a Sergio Risaliti. 

Všichni vyjádřili potěšení, že i přes dramatické okolnosti  v souvislosti s dopravou exponátů,  se výstava uskutečňuje podle předem daného  scénáře.  Dozvěděli jsme se, že pan Václav Beránek, když ho poprvé  oslovil  Ferracio Ferragamo z italské Florencie, byl nabízeným tématem vskutku překvapen, ale po seznámení se s velmi kvalitní koncepcí výstavy došlo ke vzájemnému porozumění a spolupráci  mezi Správou Pražského hradu a  florentským Museo Salvatore Ferragamo …a tak jsme se rozhodli a  pochopili, že výstava  o sexy blondýnce stříbrného plátna Marilyn Monroe se může v Jízdárně Pražského hradu stát realitou.

 

Marilyn Monroe byla na jedné straně smyslnou ženou a milovnicí úspěchu a luxusu, odhodlanou a připravenou udělat cokoli, aby se dostala na vrchol, na druhé straně však byla křehká a bezbranná, potřebovala lásku a rodinu, kterou jako dítě nikdy neměla, trpěla depresemi a stávala se obětí alkoholu a drog (citace z monografie ´Marilyn´)

Výstava představuje její šatník, dokumenty (hereččiny deníkové zápisky, její básně),  sbírku fotografií  a  nechybějí  ani ukázky z nejznámějších filmů. Koncepčně doplňují výstavu díla slavných autorů, která zobrazují ideál ženské krásy (Andy Warhol, Cesare Dandini, Antonio Canova..).  Ze všech předmětů,  kterých se Marilyn Monroe dotkla, se staly předměty kultovní ,do  kterých sběratelé  na aukcích neváhají investovat  většinou astronomické finanční částky.

 

Chci být umělkyně, ne pin-up girl“…Marilyn Monroe

Dosud nejpopulárnější herečka v historii filmu…Marilyn Monroe…zbožňovala luxus

  • Boty - lodičky: zbožňovala boty od Salvatore Ferragama – měla jich desítky párů, každý v jednoduchém designu a všechny to byly lodičky byly  na deseticentimetrovém jehlovém podpatku a se špičatou špičkou. Na výstavě si můžeme prohlédnout  tři desítky těchto párů, z nichž jedny lodičky červené ´Red´,  ozdobené kamínky Swarowski,  byly pro Museo Salvatore Ferragamo zakoupeny  na aukci Christie´ aukční síně s za tisícinásobnou cenu než činila cena původní…  
  • modely ze soukromého šatníku i hollywoodského filmového fundusu (přes 50 kusů) včetně kabátů.. přenádherné modely, u jedněch  šatů  si sundala límeček a oblékla si je obráceně…  

„Hollywood je místo, kde vám zaplatí tisíc dolarů za polibek a 50 centů za duši. Já to vím,jelikož jsem první nabídku dost často odmítala a trvala na těch padesáti centech.“M.M.

 

Módní ikona a kulturní fenomén Marilyn Monroe v médiích

Na výstavě se můžeme pokochat rozsáhlou sbírkou fotografií Marilyn v jejím každodenním životě od renomovaných fotografů, prohlédnout si titulní stránky časopisů s jejími portréty –  

EPOCA, LE REO, TEMPO, PARIS MATCH, LIFE..a jiné…

 

Ze života Marilyn Monroe, děvčátka, kterému před mnoha lety ublížili, která více než cokoliv jiného, více než muže milovala svou práci…

  •  1926 narodila se jako Norma Jeane Mortenson
  • otce nepoznala
  • matka byla léčena na psychiatrické léčebně

„Dokud jsem měla svou mámu, nebyla jsem nikdy nešťastná“ M. M.

  • Marilyn M. prožila dětství  v pěstounských rodinách a v sirotčinci
  • již ve školních letech přišla na styl přiléhavých svetříků
  • v 16 letech první svatba
  • 1946 – rozvod
  • 1952 – nastupuje trnitou cestu slávy
  • Interrupce z důvodu mimoděložního těhotenství 1957
  • trpěla endometriózou ( cysty, neschopnost donosit těhotenství)
  • umřela v noci ze 4. na 5. 8. 1962 ve věku 36 let – předávkováním Nembutalem a chloralhydrátem
  • v ten den všichni po zprávě o smrti Marilyn Monroe přestali pracovat a nic nechápali

 

K výstavě byla vydána nakladatelstvím Skira v češtině a angličtině monografie ´Marilyn´o 320stránkách,  včetně barevných i černobílých fotografií, která je plodem pečlivého výzkumu kurátorů Stefanie Ricci a Sergia Risalitiho a Museo Salvatore Ferragamo.  Můžeme si v ní v klidu prohlédnout  fotografie, oděvy, obuv a některé osobní věci této filmové divy spolu s dokumenty, které odhalují její složitou osobnost. Na základě studia pramenů a bulvárních informací se kurátoři pokusili interpretovat pozoruhodnou genezi některých proslulých uměleckých fotografií (Beaton, Stern, Barris, Greene), které Marilyn zachycují  v  ´klasických ´- notoricky nám již známých pózách. Současně tyto portréty srovnávají s některými nejslavnějšími uměleckými díly minulosti, v nichž můžeme najít tytéž pózy a výrazy. Výstavu můžeme zhlédnout do 20. září 2013 v Jízdárně Pražského hradu. Poté se s expozicí přesuneme do japonského Tokia.

 

Upozornění!

Mimořádná prázdninová akce Letní noci s Marilyn je od 15. srpna do 1. září 2013 připravena pro návštěvníky unikátní světové putovní výstavy Marilyn, instalované do 20. září 2013 v reprezentativních prostorách Jízdárny Pražského hradu. 
Letní noci s Marilyn prodlouží otevírací dobu výstavy až do 1.00 hodiny noční a návštěvníci, kteří si zakoupí vstupenku po 20. hodině, dostanou druhou zdarma! Navíc vždy ve 20.00 a 22.00 hodin jsou zdarma k platné vstupence připraveny zasvěcené komentované prohlídky, přibližující rozporuplný život módní ikony a hollywoodské star Marilyn Monroe, která však uvnitř zůstávala osamělou Normou Jeane Mortenson. Jedinečný zážitek završí projekce tří digitálně zremastrovaných filmů s Marilyn Monroe v hlavní roli: Někdo to rád horké, Páni mají radši blondýnky a Slaměný vdovec, které jsou na programu v letním kině v zahradě Jízdárny Pražského hradu.

 

Kurátor:  Stefania Ricci, Sergio Risaliti

 

Jízdárna Pražského hradu

30. 5. – 20. 9. 2013

Otevřeno denně: 10.00 – 18.00 hodin

Vstupné: plné:  240 Kč, snížené: 120 Kč, děti do 6 let volný vstup

www.marilynprague.cz

www.marilynprague.com

www.kulturanahrade.cz

www.hrad.cz

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet