Všestranný tvůrce. Josefu Hoffmannovi (1870–1956) k 60. výročí úmrtí aneb slavná éra Wiener Werkstätte

14.10.2016 15:10

6. 10. 2016 - 27. 1. 2017

Galerie RKF – Praha

 

Na vernisáži nové výstavy, tentokrát věnované  Josefu Hoffmannovi, jsme se dozvěděli o o českém architektovi a designérovi, že  7. 5. 2016 uplynulo 60 let od jeho úmrtí. RKF v Praze připomíná tohoto všestranného tvůrce architektury, uměleckých řemesel a designu ve 20. století prostřednictvím panelové výstavy, která představuje Hoffmannovy nejdůležitější projekty spolu s fotografiemi jeho privátních interiérů  ve Vídni.... i v jeho rodném moravském  městě Brtnici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavu zahájila Natascha Grilj, ředitelka Rakouského kulturního fóra v Praze, kurátor výstavy Rainald Franz a další...

 

Výstava představila tak významného architekta a designéra v plné šíři jeho tvorby:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josef  Franz Maria Hoffmann:

  • * 15. 12. 1870 v Brtnici
  • Hoffmannovy tvůrčí začátky
  • slavnou éru jeho vedení firmy Wiener  Werkstätte
  • nejvýznamnější architektoniké projekty (sanatorium v Purkersdorfu, palác Stoclet v Bruselu, vilu pro rodinu Primavesi)
  • vystaveny jsou dosud spíše opomíjené projekty z doby po 1. sv. válce
  • seznámíme se i  s osudy a tvorbou Josefa Hoffmanna po 2. sv. válce
  • zemřel  7. 5. 1956 na mrtvici
  • Hoffmannovo dílo  po jeho smrti upadlo  v zapomnění, objeveno bylo až v 60. letech 20. století  teoretiky a architekty
  • nikdy nezaložil žádnou školu ani nebyl teoretikem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nás zaujala stavba sanatoria v Purkersdorfu u Vídně, jednoho z programových vrcholů architektonického díla Josefa Hoffanna.   Luxusní lázeňský dům pro Viktora Zuckerkandla, švagra kritičky umění a podporovatelky sdružení Secese Berty Zuckerkandl, je díky čistotě formální dispozice, přísné jednoduchosti svého kubického řezu a radikalitě prostorového chápání jedním z milníků dějin architektury. 

 

Kromě stavby samé navrhl Hoffmann společně s Kolomanem Moserem veškeré vybavení interiérů a všechny technické a dekorativní prvky, které pak provádí Wiener  Werkstätte. Spolu s Kolomanem Moserem  zařizuje Josef Hoffmann módní salon Flöge ve Vídni, provozovaný družkou Gustava Klimta Emilií  Flöge a její sestrou Helenou.

 

Výstava RKF v Praze vznikla ve spolupráci s MAK - Rakouské muzeum užitého/současného umění ve Vídni. Je zajímavá tím, že dokumentuje jak práce architekta Josefa Hoffmanna, a současně tak dokumentuje, pro které  uživatele  byl ten který architektonický návrh i realizace provedeny.

 

110 00 Praha

Jungmannovo náměstí 18

Máme otevřeno:  po–pá 10.00 –17.00  hodin, kromě rakouských a českých svátků

Vstup:  volný

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková