Vrátíme se o 100 let zpět?!! aneb pražské výletní restaurace v proměnách 19. a 20. století

22.03.2013 09:04

Vrátíme se o 100 let zpět?!! aneb pražské výletní restaurace v proměnách 19. a 20. století

 

Pražské Muzeum hl. m. Prahy, Na Poříčí 52 připravilo unikátní výstavu o výletních restauracích na konci 40. let 20. století, která se koná od 22. září 2010 do 20. března 2011

 

Ven z dusné Prahy!

Zima není jen důvod k lyžování, ale také čas vánočních prázdnin a čas výletů. Třeba i do Prahy. A protože je v zimě někdy zima až moc člověk rád zavzpomíná na léto, na dny kdy mohl posedět ve výletní restauraci, máme tu tip jak si takovou vzpomínku co nejlépe navodit.  I dnes to samozřejmě mnohde jde, ale zlatá éra výletních restaurací byla rozhodně asi tak před třičtvrtě stoletím, tedy v období první republiky. A zavzpomínat na to, jak naše babičky  a dědečkové, ba možná už spíš prababičky a pradědečkové, využívali malebné romantiky výletních restaurací v Praze a v jejím okolí, nám umožní návštěva Muzea hlavního města Prahy. Tamní nová expozice vypovídá o té době a jejím koloritu, ale i o tom jak Pražané kdysi uměli odpočívat a bavit se.

 

Kam všude jezdili Pražané v době svého volna, o svátcích a nedělích? Posázavským pacifikem, parníkem, elektrikou či autem? No přece do tak romantických míst jakými jsou Chuchle, Modřany, Zbraslav, Vrané, Měchenice, Davle, Štěchovice, Svatojánské proudy či Slapy! Zde odpočívali, zde osvěžovali svá těla, zde uklidňovali své nervy, posilovali zdraví své i své rodiny.

Výstava Pražské výletní restaurace prostřednictvím fotografií, pohlednic, filmů a dochovaných předmětů z nejslavnějších restaurací té doby přibližuje pražské výletní restaurace se všemi jejich proměnami jak v prostoru tak i čase.

 

Naše cesta výstavou povede kolem velkorozměrových fotografií, dochovaného vybavení ze soukromých sbírek, jídelních a nápojových lístků, oblečení a vystrojení na výlety.

A jako překvapení, je součástí výstavy i opravdová fungující „dobová“ restaurace. Dostane se nám tu občerstvení typického pro zlatou éru výletních restaurací. Jako bychom se právě vydali s tehdejšími obyvateli Prahy třeba do (renomované dnes zdevastované a rozpadající se) vyhlídkové restaurace Terasy Barrandov. A tam jen pro nás zazní hudba R. A. Dvorského a jeho slavného orchestru…

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: MHMP