Vinař roku aneb je to Znojmo Znovín !

10.03.2013 15:59

Vinař roku aneb je to Znojmo Znovín !

 

Prestižní vinařská událost Makro Vinař roku 2012 již zná od 23. srpna 2012 své vítěze. Titul získal Znovín Znojmo se sídlem v Šatově (cenu převzal ing. Pavel Vajčner), na druhém místě se umístil Josef Valihrach (držitel titulu Vinař roku 2009 a Vinař roku 2010), třetí místo obsadilo Vinařství Proqin.  

 

Vyhrála to jejich červená vína a já jen červené piju

Soutěž Vinař roku je prestižní degustační soutěž otevřená všem výrobcům vín z České republiky jakéhokoliv omezení a pořádá se již od roku 2003. Soutěž českých a moravských vín si klade za cíl hodnotit vinaře či vinařství s ohledem na kvalitu produkovaných vín.

 

Proč Makro Vinař roku 2012?

Letošním partnerem již 10. ročníku akce byla opět společnost MAKRO Cash & Carry ČR, společnost, která dlouhodobě spolupracuje a podporuje domácí producenty vín. Prestižní národní soutěž vín MAKRO VINAŘ ROKU 2012 oslavila tak svůj jubilejní desátý ročník historicky nejlépe obsazenou odbornou komisí složenou z uznávaných odborníků pro senzorické posuzování kvality vín.

 

…rozhodně to není titul zaplacený, jak se to i praví v reklamním sloganu této soutěže, který zvedl mandle mnoha organizátorům konkurenčních soutěží a koneckonců i některým vinařstvím…

 

Proč ale? Vždyť se jedná hlavně o reklamní nadsázku. Ale nejen to. Je to i vtipně pojaté zdůraznění filosofie celé soutěže, která se snaží o opravdu objektivní a komplexní ohodnocení vín. V komisích této soutěže tradičně zasedají vynikající hodnotitelé, a to nejen z České republiky, ale zejména ze zahraničí. A to je právě to, co dává této již tradiční a prestižní soutěži její vysoký kredit.

 

A jak sdělil sommelier Richard Süss, mezi zákazníky řetězce jsou stále oblíbenější menší vinaři, rovněž balení „Bag in Box“, která se od vín lahvových neliší. V celém světě je to velmi pozitivně přijato, protože například na vernisáže a oslavy není třeba pracně otvírat jednotlivé lahve, nýbrž stačí otočit kohoutkem a je to!  Zákazníci vyžadují rovněž stále více vína růžová, v listopadu přijde na řadu víno Svatomartinské.

 

Vyhlášení výsledků Vinař roku 2012

Vyhlášení výsledků a galadegustace všech soutěžních vzorků proběhlo ve čtvrtek 23. srpna 2012 ve Velkém sále Paláce Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Slavnostní ceremoniál moderoval Vladimír Čech, hudební vložku připravil se svou kapelou Dan Bárta.  Jak sdělili zahraniční degustátoři, naše vína jsou čím dál tím víc kvalitnější, a na zahraničních soutěžích bychom zcela jistojistě uspěli. No, a jestli vína byla ohodnocena správně, jsme mohli zkontrolovat osobně na galadegustaci všech soutěžních vín za účasti všech členů hodnotící komise i zástupců soutěžících vinařů. No, a já bych ještě vyhlásila soutěž na nejlepšího sommeliéra na této galadegustaci, protože víno, nalévané osobou příjemnou a usměvavou, chutná ještě víc! Víno je totiž nápoj, který lidi spojuje, je to víno společnosti veselé, bujaré a bezstarostné…!

 

Barva – chuť  - vůně….Víno je prastarý nápoj, jehož historie sahá k dávným civilizacím Arménie, Mezopotámie, Gruzie, starého Egypta, Řecka či Říma. Příslušníci těchto kultur víno pili, ctili a vychutnávali si…

 

Základní pravidla pro hodnocení vín a určování jeho kvality položili pravděpodobně Římané a model jejich posuzování s drobnými úpravami funguje dodnes.

 

Za hlavní kritéria posouzení vína považujeme jeho barvu – vůni -  chuť, a to platí dodnes. Dnešní degustace je tedy soubor senzorických činností, kterým hodnotíme víno pomocí našich smyslů – zraku, čichu, chutě a hmatu. Pro co nejobjektivnější posouzení degustovaných vzorků je třeba začít s výběrem vhodného prostředí.

 

Proto pro hodnotící komisi i soutěžní vzorky vín byly zajištěny vynikající podmínky v prostorách Národního domu na Vinohradech, který se na jeden týden změnil v degustační centrum. Klimatizovaný degustační sál a zázemí zajišťující vynikající skladovací podmínky pro všechny soutěžní vzorky byl tak pro senzorické hodnocení soutěžních vín optimální.

 

Jak porota všechna přihlášená vína do soutěže hodnotila?

Patnáct členů komise z šesti zemí světa hodnotilo rekordních 628 vzorků výhradně českých a moravských vín. (V loňském roce jich bylo přesně o sto méně). To vše proto, aby odborníci vybrali nejlepší vína v jednotlivých soutěžních kategoriích a zároveň nominovali osm nejlepších kolekcí vín do finálového kola, které proběhlo 22. srpna 2012. Podle pořadí v soutěži nejlepších kolekcí vín, tedy nejlepšího produkovaného portfolia, byly uděleny tzv.

Velké (zlaté, stříbrné, bronzové) medaile.

 

Hodnocení je vždy dvoukolové. V prvním kole se hodnotila všechna vína přihlášená do soutěže, a o jejich ohodnocení se dříve staral tým českých degustátorů. V dalším kole se potom hodnotily pouze kolekce osmi nejúspěšnějších vinařů „předvybraných“ v prvním kole. Druhého, finálového hodnocení se již po dlouhou dobu účastní zahraniční degustátoři, kteří právě vnášejí do hodnocení nejen objektivitu, protože neznají například rukopis vinaře, který zkušení lokální degustátoři samozřejmě okamžitě rozpoznají. Zahraniční degustátoři navíc ještě přinášejí nadhled a porovnají kvalitu vína s celosvětovou produkcí.

 

Letošním rokem se snaha o toto objektivní ohodnocení vín posunula ještě dál. Zahraniční degustátoři, mezi nimiž pro letošek nalezneme opravdové vinařské legendy, přijeli již na první hodnocení a hodnotili všechna vína od začátku. Letošní hodnotící komise byly složeny ze čtrnácti členů a jejich jména budí respekt – klobouk dolů před organizátorem ing. Petrem Markem.  Domácí degustátory doplnilo devět zahraničních, světově uznávaných osobností, z nichž je 5 držitelů titulu Master of Wine – John Salvi MW, Anne Tupker MW (www.bouquetwine.co.uk), Liam Steevenson MW (www.red-white.co.uk), John Brownsdon MW, Matthew Stubbs MW (www.vinecole.com), Cap Wine Mater – Elsie Pells, a 3 novináři, autoři celosvětových bestsellerů o víně – André Dominé, Christian Callec a Stephen Brook. Z českých hodnotitelů pak Ivo Dvořák, Michal Šetka, Luboš Bárta a Štěpán Mlejnek.

 

Primární degustační komise hodnotily od pondělí 1. srpna do pátku 5. srpna 2012 na 528 vzorků vín z celé České Republiky. V loňském roce jich bylo 496. To vše proto, aby vybraly nejlepší vína v jednotlivých soutěžních kategoriích a zároveň nominovaly osm nejlepších kolekcí vín do finálového kola, které proběhlo 17. srpna 2012 za účasti držitelů titulu Master of Wine a špičkových tuzemských degustátorů. Na základě výběru odborných hodnotitelů tak do finálového kola postoupily: Znovín Znojmo, Vinařství Tomáš Krist Milotice, Vinařství Volařík Mikulov, Vinařství Kosík Tvrdonice, Vinařství Kolby Pouzdřany, Vinselekt Michlovský Rakvice, Vinařství Proqin Velké Němčice,

 

Vinné sklepy Valtice. Finálová mezinárodní komise, které předsedal Ivo Dvořák (ČR) tedy ve druhém kole, znovu přechutnávala čtyřicet vzorků reprezentující produkci těchto osmi finalistů a rozhodla o konečném pořadí. Zahraniční členové hodnotící komise jsou John Avery (GB) Master of Wine a významný obchodník s vínem, Elsie Pells (JAR) Capwinemaster, Ralf Anselmann (D) Vinař a držitel titulu Vinař roku 2010 v Německu, Natasha Hughes (GB) novinářka se specializací víno-jídlo a studentka právě ukončující praktickou zkoušku institutu MW. Hodnotitelé z České republiky jsou Klára Kollárová, hlavní sommelierka La Degustation, Josef Valihrach, Štěpán Mlejnek, hlavní sommelier Bílkova 13 a Michal Šetka, žurnalista.

 

Z nedávné historie

Vítězem 7. ročníku soutěže se stal Josef Valihrach z Krumvíře. Do Vinaře roku 2009 přihlásili čeští vinaři 521 vín, což je o 240 více než v roce 2008. Vítězná kolekce vín z Krumvíře obsahovala Modrý Portugal a Tramín Červený z roku 2005, Cabernet Franc ročník 2006, Neuburské 2007 a Cabernet Sauvignon 2008.

7. ročník         2009    Valihrach Vinařství    https://www.valihrach.cz        

 

Vítězem 8. ročníku soutěže se stal Josef Valihrach z Krumvíře. Stal se tak prvním vinařem v historii soutěže, který obhájil svůj titul. Do Vinaře roku 2010 přihlásili vinaři na 500 vín. Vítězná kolekce vín z Krumvíře obsahovala Cuvée CS + Merlot + CF 2006, Chardonnay 2007, Cuvée Rulandské bíle + Sg 2008, Rulandské šedé 2008 a Pálava 2008. Na druhém místě se umístil vinař Petr Skoupil z Velkých Bílovic, třetí příčku obsadilo Vinařství Metroflora z Milotic.

8. ročník         2010    Valihrach Vinařství    https://www.valihrach.cz        

 

Vítězem 9. ročníku soutěže se stal Miroslav Volařík z Mikulova. Do Vinaře roku 2011 přihlásili vinaři rekordních 528 vín. Vítězná kolekce vín od pana Volaříka obsahovala pouze ročníky 2010, a to Ryzlink vlašský pozdní sběr, Ryzlink rýnský výběr z hroznů, Rulandské bílé výběr z hroznů a Ryzlink vlašský ledový. Na druhém místě se umístil vinař Pavel Kosík z Tvrdonic, třetí příčku obsadilo Vinařství Vinselekt Michlovský z Rakvic.

9. ročník         2011    Vinařství Volařík        https://www.vinarstvivolarik.cz

 

Závěrem

Soutěž Vinař roku má tedy za úkol propagovat a prezentovat české a moravské vinařské podniky, které se účastnily soutěže. Soutěž seznamuje jak odbornou, tak i širokou veřejnost s výsledky soutěže o nejlepší kolekci vín, tak i s výsledky v jednotlivých soutěžních kategoriích a to, jak v ČR, tak i v zahraničí. Při hodnocení vín se spolupracuje se špičkovými zahraničními sommeliery a degustátory. Soutěž si za cíl klade seznámit veřejnost se špičkovými českými víny a šířit dobré jméno českého a moravského vinařství.

 

Soutěž je otevřena pro všechna vína vyrobená z hroznů révy vinné v České republice s výjimkou stolních vín. Všechna vína musí splňovat podmínky tohoto statutu. Všechna vína přihlášená do soutěže musí odpovídat Zákonu o vinohradnictví a vinařství. K účasti v soutěži Vinař roku jsou veřejně vyzváni všichni tuzemští výrobci vín, zároveň všechny informace o soutěži (včetně výsledků) jsou zveřejňovány na www.vinarroku.cz a dále pak pomocí všech mediálních partnerů. Výsledky, informace o průběhu i dalších detailech soutěže jsou veřejné. Všichni účastníci soutěže za každý přihlášený vzorek neplatí žádné registrační a manipulační poplatky. Každá láhev musí být soutěžícím označena podle platného zákona, včetně uvedení ročníku sklizně hroznů a čísla šarže.

 

Hodnocení probíhá ve dvou kolech. V prvním kole hodnotí téměř stovka odborných degustátorů. O titul Vinař roku se utkají vždy kolekce pěti vín jednotlivých producentů, která získají nejlepší průměrné hodnocení ze všech přihlášených vín tohoto producenta, a zároveň splní podmínky stanovené statutem. Osm nejlepších kolekcí je pak nominováno na titul Vinař roku. O konečném pořadí těchto osmi finálových kolekcí pak rozhodne zasedání klubu degustátorů, ve kterém zasedají české a zahraniční sommelierské hvězdy a také držitelé titulu Master of Wine. Všechna detailní data z hodnocení jsou pak k dispozici na oficiálních stránkách. Soutěž je uznaná Ministerstvem zemědělství ČR a splňuje evropské standardy oceňování a hodnocení vín. Vinaři, kteří v soutěži zvítězí, mají právo na lahve vítězných vín umisťovat zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili.

 

Udělení ceny Slováckého krúžku v Praze

Jako každý rok Slovácký krúžek v Praze sestavil tým hodnotitelů ze svých řad, kteří ocenili tři nejlépe hodnocené vzorky cenou Slováckého krúžku v Praze. Letos byl hodnocenou odrůdou Ryzlink vlašský.

 

Problémy s vínem tichým?

Víno tiché je víno bez bublinek. V současné době dosud byla spotřební daň na nule, u šumivých vín se odvádí z jednoho litru 23,40 Kč, a vinaře trápí, že se hodlá zavést další daň na tato vína tichá!  To, co v republice funguje, je asi potřeba narušit!  

 

Vínečko bílé … budu ťa piť, co budu žiť … Vínečko rudé…,

aneb  co víme  vinohradnictví ekologickém?

Znamená to, že se snažíme vyrábět kvalitní víno v optimálním množství tak, abychom přitom životní prostředí nepoškodili. Co to všechno obnáší? Nepoužíváme chemické postřiky, pouze výluhy z bylin apod.  Jedním z faktorů je zatravněná vinice. Na vinohradu se vyskytuje široká fauna a flora. Další zajímavostí je, že hospodaříme s prvky biodynamiky: na vinařství pohlížíme jako na živý organismus, který může podléhat i nemateriálním vlivům. Znamená to např., že provádíme různé pracovní operace v závislosti na fázi Měsíce.

 

Víme, že vína, např. označená samolepkou „ještěrka zelená“, se pěstují však pouze v ekologicky čisté krajině?  A proč ještěrka? Protože se tam můžeme s ní na prosluněných vinících setkat a je to zážitek mimořádný! 

 

Pijme střídmě a budeme zdraví!

Podle prof. MUDr. Milana Šamánka střídmé pití alkoholu významně snižuje vznik diabetu mellitu 2. typu ve srovnání s osobami popírajícím jakoukoliv konzumaci alkoholu. Snižuje se i úmrtnost na infarkt myokardu u diabetu o 34 až 55 %.  Pití vína je v pokročilém věku velmi žádoucí a není žádný důvod, abychom na stáří s pitím přestali. Studie dokazují, že muži, kteří pili 7 až 14 drinků týdně, měli celkovou tělesnou aktivitu nejlepší a u žen konzumující 1 – 1,49 g alkoholu denně se zjistila lepší mentální funkce, tj. lepší pamětí a verbální pohotovost než u žen, které nepijí vůbec. Vhodnější je častější pití vína (4 dl muži, 2 dl ženy) než jednorázové, zejména když pijeme večer, jak to u nás zavedly již římské legie.  V současné době nemáme pochyb o příznivém působení alkoholu, nejlépe vína, na kardiovaskulární onemocnění, jako infarkt myokardu, cévní mozkové příhody, zvláště ischemického typu, hypertenze a diabetes mellitus. U celé řady jiných než kardiovaskulárních chorob jsme však příznivý účinek střídmé konzumace alkoholu bezpečně neprokázali!.

 

A co víme o francouzském paradoxu?

Je toho hodně, najdeme si to sami na internetu, pokud máme zájem. Už více zde nemohu psát, o víně se totiž dá psát donekonečna, jako se dá pít donekonečna… tak na zdraví!

Přihlášky, statut i další informace najdeme na www.vinarroku.cz.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet