Veselina Gekova – Eden aneb jenom díky vzájemné lásce přestojíme i vyhnání z ráje

27.06.2021 16:36

 

Veselina Gekova – Eden

22. 6. – 23. 7. 2021

Galerie BKI-Praha

 

 

Artefakty Veseliny Gekove jsou inspirovány biblickým příběhem vyhnání Adama a Evy z Edenu, rajské zahrady, kde původně Adam a Eva bezstarostně žili. Po jejich „Prvotním hříchu“ však musejí ráj kvapně opustit. Výstava světelných objektů z foukaného skla, doplňuje galerii prosvětlených fotoobrazů z nejkrásnějších míst Bulharska.

 

 

Творбите на авторката са повлияни от Библейската притча в началото на

Петокнижието за изгонването на Адам и Ева от Райската градина, позната

още като "Първородния грях". Изложбата е своеобразна светлинна

инсталация от издухани/обемни стъклени форми.

 

 

Konečně zase výstava v BKI

 

Dobu naší odluky od reálného setkávání se s přáteli v Bulhraském kulturním institutu zaviněné pandemií, nedokáže nikdy plně nahradit žádný, byť sebelepší, on-line kontakt. Pozvání od BKI, které jsme obdrželi, jsme uvítali. Snad už se věci vracejí do svých kolejí…

 

 

Pár slov na vysvětlenou

 

Úvodní slovo měla jako vždy ředitelka Bulharského kulturního institutu v Praze, Galina Todorova. A jako vždy s nasazením a jako vždy česky.

Ve svém vstupu zareagovala na světlo, jež prozařovalo výpravné fotoobrazy z nejkrásnějších koutů Bulharska a ozařovalo i modely mladé ambiciózní výtvarnice Veseliny Gekové, která na výstavě přestavuje ukázku ze své tvorby objektů z foukaného skla.

Galina Todorova hrdě prohlásila, že krásu Bulharska dotváří právě všudypřítomné světlo. A museli jsme jí dát za pravdu. Jednak to dokazují vystavené fotografie, a jednak vzpomínky nás, kteří, jsme ve sluncem zalitém Bulharsku trávili pohodové chvíle dovolené na plážích Černého moře.

 

 

Veselina Gekova o výstavě

 

Nejprve se Veselina s rozzářenýma očima vyznala ze svého obdivu k Praze a prozradila na sebe, že nám, Pražákům, závidí, že zde můžeme bydlet, zatímco ona se k nám může podívat jen na skok, jako turistka nebo při otevírání výstavy jako v tyto dny.

Pak už se ale věnovala vystaveným fotografiím, jež jsou díla různých autorů, a do představovaného souboru je připravila jedna bulharská umělecká nadace.

Každá z nich, podle Veseliny, představuje kousek Bulharska, ráje, ve kterém má zase to štěstí žít ona.

 

 

Pokud jde o její autorský podíl na výstavě, tak se s vystavenými fotografiemi plně ztotožňuje, i když ke své tvorbě používá jinou formu vyjádření – foukané sklo. A protože je nejen hrdá na to, že je Bulharka, ale je také věřící, tak nejvíce a nejraději ztvárňuje biblické motivy. Pro tuto svou expozici, zvolila - s ohledem na vystavené fotografie, zobrazující ráj, tedy Eden - některé ze svých prací spojené s biblickým tématem vyhnání Adama a Evy z ráje, z Edenu. Proto také společnou výstavu fotoobrazů a skla nazvali Eden.

 

 

Veselina nám pak také vysvětlila, že při tvorbě usiluje nejen o využití krásy a možností skla, ale snaží se také do svých prací vložit psychologii. Takže, když téma vyhnání z ráje, tak po prvotním hříchu. A oba mladí milenci se tím z ničeho nic ocitají v reálném světě, který má k ráji hodně daleko a oba dosud nezkušení mladí lidé se najednou musejí vyrovnat s okolím, jež k nim není vždy jen přátelské, a musejí se také o sebe sami postarat. Vše tak tedy záleží na hloubce jejich zamilovanosti, na jejich víře v sebe a vzájemném pevném sepětí v touze nedat se rozdělit.

Závěrem pak Veselina Gekova ještě zdůraznila, že ač jsou naše kultury rozdílné, jsme oba národy křesťané a Slované, a tak si rozumíme. Proto doufá, že porozumíme i její tvorbě.  

 

 

Kdo je Veselina Gekova

 

Vessy Gekova (* 1991), je designérkou, která zhmotňuje své umělecké vidění světla, tvaru a barev do křehkého materiálu skla.

Po ukončení španělské střední školy Miguela de Servantese, se specializací na španělštinu a francouzštinu, studovala výtvarné umění – design skla - na Metropolitní univerzitě v Londýně. V roce 2014 absolvovala šestiměsíční stáž ve sklářském designu na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně u prof. Petra Stanického, světově uznávaného umělce, kde se zaměřila na tvorbu českých křišťálových předmětů z foukaného skla, pecního skla a fixace skla pod vedením doc. Konstantina Valčeva.

Ve své tvorbě se věnuje vitrážím, sochám a designovým objektům do interiéru, ale také šperkům ze zlata, stříbra a drahých kamenů.

Realizovala už tři samostatné výstavy a vytvořila jednu interiérovou světelnou instalaci ze skleněných soch. Mimo to, se ale účastnila také už více jak padesáti společných mezinárodních výstav a uměleckých festivalů.

 

 

Vessy Gekova je podle svého sebehodnocení sochařka, jež prostřednictvím skleněného média ztvárňuje své nápady, spojující světlo, tvar a barvu.

Více o autorce: :

https://www.youtube.com/watch?v=XqWewNg8UoU

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček  (8 x) a BKI (1 x)

 

 

Veselina Gekova – Eden

22. 6. – 23. 7. 2021

Galerie BKI-Praha

Klimentská 6, Praha 1

Kontakt: +420 233 326 862 a bki@bki.cz

www.bki.cz