Veletrh ´Dřevostavby´ aneb když o dřevo se stále více zajímáme

08.02.2014 19:10

DŘEVOSTAVBY 2014

9. mezinárodní veletrh dřevěných a nízkoenergetických staveb, konstrukcí a materiálů

 

Výstaviště Praha Holešovice

6. – 9. 2. 2014

 

Navštívili jsme po dlouhé době znovu veletrh, který se konal na Výstavišti Praha Holešovice. Jednalo se o veletrh ´Dřevostavby´, dřevěné stavby, konstrukce a izolace představilo na 80 firem.  V přistavěné hale a v celém Průmyslovém paláci se navíc ještě konaly další: ´Moderní vytápění´, ´Krby a kamna´ a ´Windoor expo´.    


  • Většina těchto společností se zabývá také výstavbou nízkoenergetických a pasivních domů, projekční a architektonickou činností.

 

  • Mezi nejznámější patří ATRIUM, HAAS FERTIGBAU, OKAL a společnost PRODESI/DOMESI, která postavila na veletrhu dva domy v reálné velikosti 1:1 – FUTURA NEO a FUTURA FREESTYLE.

 

  • Sruby a roubenky nabídly společnosti SRUBOVÉ DOMY HANIŠ, DREVODOM RAJEC a další (ale pozor! např. v Krkonoších sruby nám stavět snad ani nepovolí…).

  • Dřevěné výrobky pro exteriér i interiér a materiály a technologie do dřevostaveb představilo  20 firem jako např. FERMACELL, JAF HOLZ atd.

 

  • Na své si přišli i zájemci o stroje a nástroje pro zpracování a opracování dřeva.

 

  • Součástí veletrhu jsou  i expozice firem zaměřené na okna, dveře, podlahy, schodiště, bazény, centrální vysavače a zabezpečovací systémy.

 

Celkem se na všech těchto veletrzích představilo 300 firem.

 

 

 

Vstupné: dospělí 150 Kč

                 děti do 15 let: 20 Kč

                 studenti: 75 Kč

Zítra v neděli 9. 2. 2014 je výstava otevřena od 10. 00 - pouze do 16.00 hodin!

 Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka


 

 

Desatero zelených tipů pro nákup dřevěných výrobků

  1. Dejme přednost dřevu před plasty či kovy. Dřevo je krásný přírodní materiál a obnovitelná surovina. Těžba a zpracování nerostných surovin často způsobuje více škod než kácení lesa.
  2. Dejme přednost dřevěným výrobkům z domácích dřevin, nejlépe vyrobeným v ČR. Platí, že čím blíže je země původu, tím lépe. S klesající přepravní vzdáleností se snižuje znečištění, které doprava způsobuje. Navíc podpoříme místní ekonomiku na našem venkově.
  3. Dejme přednost dřevu a dřevěným výrobkům označeným logem FSC. Certifikát FSC zaručuje, že dřevo pochází z lesů obhospodařovaných podle důsledných mezinárodních ekologických a sociálních pravidel Forest Stewardship Council (FSC). Ptejte se svého prodejce, zda nabízí dřevo s tímto certifikátem.
  4. Chceme-li koupit produkt z tropického dřeva, informujme se, zda nám výrobek z domácí dřeviny neposlouží stejně dobře. Například při nákupu zahradního nábytku dejme určitě přednost domácím druhům dřevin (smrk, akát atp.) před stromy, které u nás nerostou (zejména tropickými).
  5. Kupujeme-li výrobky z tropických druhů dřevin (týk, eukalyptus aj.), vybírejme rozhodně jen ze zboží označeného logem FSC.
  6. Vyhýbejme se koupi výrobků z tropických dřevin (týk, eukalyptus, meranti, mahagon aj.) bez značky FSC. Často pocházejí z devastovaných či ilegálně těžených tropických lesů.
  7. Dávejme přednost koupi výrobků z masivního dřeva před lepenými materiály, které mohou obsahovat zdraví nebezpečné chemické látky, zejména formaldehyd.
  8. Ze stejného důvodu dávejme přednost výrobkům ošetřeným pouze oleji, vosky a fermeží před produkty barvenými a lakovanými.
  9. Dávejme přednost výrobkům ošetřeným přírodními barvami a laky (nejlépe vodou ředitelnými) před barvami a laky syntetickými.
  10. Vybírejme zboží vyšší kvality. Vydrží déle, takže nebude potřeba nábytek brzy nahradit novým. Z dlouhodobého pohledu tento přístup šetří i naši peněženku.

 Zdroj: www.czechfsc.cz