Večery evropské literatury/tentokrát na téma komiks aneb bude komiks stále populárnější ?!

16.02.2015 16:29

Literární salonek Památníku národního písemnictví  - Praha 

10. 2. 2015

 

Institut umění, Památník národního písemnictví a Zastoupení Evropské komise v ČR ve spolupráci s Kanceláří Kreativní Evropa - Kultura pořádali  v úterý 10. února 2015 od 19 hodin další, tj. 25. večer cyklu Večerů evropské literatury v literárním salonku Památníku národního písemnictví.

 

Přítomni byli a o  historii, formách a samotné tvorbě komiksů hovořili  malíř, kreslíř komiksů a scenárista Jiří Grus, kreslířka, komiksová scenáristka a ilustrátorka Lucie Lomová, která vyprávěla o svých začátcích, kdy kreslila pro Čtyřlístek, tenkrát ještě ručně, v současné době využívá i počítač,  a Pavel Kořínek (v kostkované košili) , jenž se specializuje na teorii a dějiny komiksu. Je také hlavním editorem v posledních dnech vyšlých třídílných Dějin československého komiksu 20. století (1088 stránek), na kterých  4 autoři pracovali 5 let.


 

 

 

 

 

 

Komiks patří k jednomu z nejpopulárnějších

literárních žánrů současnosti. Pozici svébytného média si však museli jeho tvůrci vybudovat. Nejen o tom byla debata s komiksovými tvůrci a teoretikem tohoto ´devátého umění´.

 

Moderoval David Vaughan.

 

 

Třikrát k současnému českému komiksu

Beseda trvala  přes dvě hodiny, přesto  vzhledem k rozsáhlému tématu komiks, i když jeho historie není příliš dlouhá (zač. 20. stol.), byla spíše informativního rázu. Zejména pro ty, kteří z nás příliš komiksu neholdujeme jako na www.www-kulturaok-eu.cz, protože promluvové bubliny nám připadají nepřehledné a obrázky ošklivé. A na příkladu komiksů Jiřího Gruse, který vystudoval klasickou malbu, jsme však na této besedě poznali, že obrázky mohou být naopak krásné…a texty ručně psané…

 

A protože jsme byli tedy zvědaví, jak takové večery probíhají, nakonec jsme se besedy zúčastnili. A bylo to moc hezké. Atmosféra přátelská, debatující nemluvili příliš odborně a své příspěvky doprovázeli názornými videosnímky.

   

Co jsme se dozvěděli o formách ´vyprávění v obrázcích´

  • podle četností hotových projektů je  český komiks posedlý národní historií  (velcí hrdinové českých dějin, legionáři, T. G. Masaryk)
  • rovněž ve Francii je velká tradice historických komiksů
  • většinou se to děje na základě objednávky, jako např. Jiří Grus v současné době zpracovává historii města Trutnov, jak vznikl? (akvarel, ručně psané písmo)
  • u nás není tradice komiksů tak rozšířena jako ve světě
  • poslední  4 roky se tvorba komiksů přesouvá do tištěného média, kdy nastal úspěch Oprásků (Opráski sčeskí historje), přesto se debatující ptali, zda je ale o co stát?
  • úspěch Oprásků odstartoval snahu o knižní vytěžení domácího internetového stripu  
  • např. někdo připraví příběh a my  komiksoví výtvarníci to doděláme
  • do poč. 90. let byly velkými tématy autobiografické příběhy
  • komiks za komunistů byl zakázaná forma, byl brán jako  imperialistický  brak
  • v USA začínali s promluvovými bublinami  na konci 90. let 19. století, v Evropě až po 1. světové válce
  • 1989? – došlo k začátku komiksového boomu, ke vzniku  komiksového časopisu Kometa,  který z nákladu přes 200 000 výtisků do konce 90. let však téměř zmizel ze scény…
  •  

Závěrem

V současné době je komiks na tom dobře.  Je dostupný, společensky přijatelný a tvůrci mají možnost svobodně tvořit. Ale komerční vrchol nastal v konci 60. let  a v 90. letech, kdy ještě nevládl internet a měl stále nálepku něčeho západního a nepřípustného.

 

 Ústup stripu z novin představuje celosvětový trend – komiks v této podobě ztrácí schopnost nabídnout dostatečně atraktivní zábavu pro příjemce zvyklé na chytré telefony a YouTube.

 

Objevily se pokusy nejmladší generace domácích autorů a autorek vypořádat se s inspiračním vlivem japonské mangy.

 

Každý komiks se rovná karikatuře.

www.komiksarium.cz

 

Prostřednictvím debatních večerů věnovaným laureátům Ceny Evropské unie za literaturu (EULP) představujeme od roku 2012 současnou evropskou literaturu v širších souvislostech.

Praha 6 - Bubeneč

Pelléova 20

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/signaly-z-neznama-aneb-cesky-komiks-1922-2012-

 

https://www.lidovky.cz/zacalo-to-panem-topaskem-o-ceskem-komiksu-s-tomasem-prokupkem-p60-/kultura.aspx?c=A150127_130443_ln_kultura_hep#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_kultura&utm_content=main