CD: Václav Kozel & All Stars Big Band: ´Já Vám dám Jazz!!! aneb když bez jazzu žít nechceme!!

09.04.2014 11:58

Divadlo U Hasičů – Praha

12. 4. 2014  - 19.30 hodin

 

Po křestu nové  publikace a alba ´Orbis Pictus´ Zuzany Lapčíkové  na Jazz Docku (Jazz & Blues Bar & Café- 28. 3. 2014) jsme se seznámili za www.www-kulturaok-eu.cz s panem Václavem Kozlem, jenž nám o své vůli laskavě daroval své CD: ´Václav Kozel & All Stars Big Band: ´Já Vám dám Jazz!!!´. CD bylo vydáno k 70. narozeninám Václava Kozla v roce 2010.  Pak následoval tamtéž koncert  Václav Kozla.

 

Poté nás šaramantní  Václav Kozel ještě pozval na další svůj koncert, tentokrát na Velikonoční koncert do Divadla U Hasičů. Hrát bude All Stars Big Band V. Kozla a jako zajímavé hosty přivítáme Alfreda Strejčka  (dlouholetého přítele Václava Kozla), Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie, pěvecký sbor Rosa a sbormistra Radka Šalšu.

 

Zveme všechny příznivce jazzu do Divadla U Hasičů,  do kukátkového divadla, dříve divadla Spejbla a Hurvínka, čase příprav na velikonoční svátky. Můžeme načerpat sílu a energii, která z každého poslechu jazzu v podání Václav Kozla vždy nezapomenutelně tryská…

 

Ze životapisu Václava Kozla

* narodil se  v roce 1940

* multiinstrumentalista, přední aranžér orchestrálních skladeb, skladatel a bývalý šéfdirigent rozhlasové kapely Big Band

* patří k nejzkušenějším českým aranžérům a skladatelům

* od dětství byl okouzlen hudbou, začal s akordeonem a klavírem a později studoval hru na klarinet u profesora Karla Dlouhého.

* již od mládí patří k předním představitelům české jazzové scény

* na podzim roku 1959 vstoupil do orchestru Vlastimila Kloce

* protože ho přitahoval jazz, začal se aktivně účastnit jam sessions v Redutě a jiných jazzových klubech

  • mezi jeho spoluhráče patřili například Rudolf Rokl, Antonín Gondolán, Laco Deczi či Studio 5 s Karlem Velebným
  •  ve Vídni jamoval s Duke Ellingtonem

 

Stál při založení Jazzklubu Parnas, kde pravidelně vystupoval se svým nonetem. Časem se nonet rozrostl na big band nazvaný All Stars Big Band. Hosty tohoto big bandu byli například Karel Velebný, Evžen Jegorov, Zdeněk Pulec, Václav Týfa, Svatopluk Košvanec, Ivan Smažík, Rudolf Rokl a další.

  • v 90. letech 20. stol. působil několik let na Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde vyučoval orchestrální praxi. V této době rovněž založil Big Chess Band, orchestr složený z nadějných mladých muzikantů, kterým předává své zkušenosti
  • od září 2002 působil jako dirigent Big bandu Českého rozhlasu, se kterým vystoupil například na festivalu Pražské jaro a hrál s Freddie Colem, Rich Perrym, George Mrazem aj.

 

Divadlo U Hasičů

Praha 2

Římská 2135/4

 

Pokladna: 222 518 716

Máme otevřeno:

 denně  10. 00 – 12.00 hodin, 13.00 – 18.00 hodin

 

www.divadlouhasicu.net

www.jazzdock.cz

www.vaclavkozel.cz

 

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: wikipedia)

Foto: autorka (wikipedia)