Týden čínského filmu aneb Jackie Chan (skoro) v Praze či pět různých filmových žánrů

26.04.2019 10:31

 

 

 

 

 

 

Cinema City Slovanský dům - Praha

24. 4. 2019

 

Společnost Cinema Movie Channel a velvyslanectví ČLR v ČR ve spolupráci se společností Twin Star Film uvedly v Praze Týden čínského filmu. Pozvání, které jsme na tuto mimořádnou příležitost setkat se  - nám stále poněkud vzdálenou s čínskou kinematografií - jsme za www.www-kulturaok-eu.cz  s povděkem uvítali. Se zájmem jsme se tak zúčastnili jak slavnostního zahájení dne 24. 4. 2019, které se konalo v Cinema City Slovanský dům, tak především jednotlivých projekcí filmů, na něž jsme byli akreditováni.

 

 

Film je prostředek ke sblížení národů…nezná hranic

Tímto konstatováním za účasti zástupců čínského velvyslanectví stejně jako významných českých filmových institucí, četných novinářů a především velkého množství čínských studentů, nacházejících se v Praze, festival na opening ceremony zahájil generální ředitel společnosti China Movie.

 

Z jeho úst jsme se dozvěděli, že letošní festival Týdne čínského filmu se koná mimo jiné i u příležitosti 70 let trvání diplomatických styků České republiky a Číny. Připomněl nám, že letos je to 114 let od vzniku filmu v Číně a že film v současné čínské společnosti je nejmasovějším médiem. Jen v roce 2018 vzniklo v Číně 902 celovečerních filmů a Čína je 2. největším filmovým trhem světa. Denně tam promítá 60 tisíc kin. Generální ředitel společnosti China Movie také vysoce ocenil kvalitu české kinematografie. K festivalové nabídce nás pak ujistil, že výběr filmů nebyl pro čínskou stranu snadný, neboť byl omezen na pouhých 5 filmů.

Ale i tak můžeme seznámit s těmi nejšpičkovějšími filmy posledních let a každý z nich zastupuje jeden filmový žánr. Dva z uváděných filmů (Cizinec a Jdi do háje, pane Tumor) byly dokonce nominovány na Oscara za neamerický film. Závěrem vyslovil přesvědčení, že uvedené filmy napomohou k lepšímu pochopení Číny v ČR.

 

Sympatická zdravice Jackieho Chana českým divákům

Známá osobnost, oblíbená především v hollywoodských akčních trhácích, Jackie Chan, sice před časem kdesi prohlásil, že s natáčením akčních filmů končí, ale jak je vidět, ne tak docela. Film Cizinec, uváděný na festivalu, v němž Jackie Chan hraje hlavní roli, je opět akční. Tentokrát ale vznikl v Číně, v čínské produkci. Z plátna nás tedy oslovil sám protagonista filmu svými typickými sympatickými gesty a pronesl k nám milou zdravici, určenou českým divákům a zejména těm divákům, kteří budou mít možnost zhlédnout film Cizinec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prezentace čínských filmů v srdci Evropy je symbolem sbližování…

Touto myšlenkou začal svůj vstup Steve Lichtag, známý režisér dokumentů a zde představitel společnosti Twin Star Film. A dodal, že film jako sdělovací medium nemá hranic, ani geografických ani politických, že film má tu schopnost, že promlouvá stejně k divákům, kteří žijí jinde, jinak, s jinými ideami a pokud je dobrý, tak všechny své diváky spojí bez ohledu na jejich jinakosti. Mimo jiné nám Steve Lichtag také prozradil, že právě dokončili s čínskými filmaři už 2. čínský film natočený v Praze po legendárních Šanghajských rytířích. Název ale zatím neprozradil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak už Steve Lichtag uvítal dva vzácné hosty, na něž zjevně čekali především početní  čínští studenti v sále a v kuloárech Cinema City Slovanský dům. Byla to slavná čínská herečka Baihe Bai a významný čínský režisér Yan Han. Oba uvedli svůj film Jdi do háje, pane Tumor (Go Away Mr. Tumor). Dodejme, že právě Baihe Bai může být našim divákům, kteří navštívili letošní Febiofest a zhlédli v sekci Asijský pohled film Před premiérou, známa, protože i v tomto filmu hrála jednu z hlavních rolí.

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Co nám sdělili čínští hosté?

Více se rozhovořil režisér Yan Han. Ten, kromě toho, že uznale chválil Prahu, prozradil také, proč do svého filmu obsadil právě hvězdnou Baihe Bai. Důvod byl skoro až osobní. Zná ji totiž od studií, neboť spolu studovali filmovou fakultu, on režii, ona herectví. A když zvažoval koho obsadit do specifické hlavní postavy, nebylo dál co řešit…

 

Baihe Bai ke své roli v tomto filmu sdělila, že je vlastně ráda, že ji dostala a prožila si tak na zkoušku do jisté míry osud její postavy. Jak na sebe prozradila, je i ona bytostná optimistka, tak jako byla její postava, ale sama si předem neumí odpovědět na otázku, jak by reagovala v podobně zlomové situaci. Proto bere film a roli v něm do jisté míry jako poučení, ale je ráda, že si to mohla prožít - naštěstí - jenom a pouze na plátně.

 

 

A pak jsme se zúčastnili dvouhodinové projekce filmu Jdi do háje, pane Tumor (Go Away Mr. Tumor), o němž také píšeme: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/go-away-mr-tumor-%e6%bb%9a%e8%9b%8b%e5%90%a7%ef%bc%81%e8%82%bf%e7%98%a4%e5%90%9b-aneb-love-story-ci-kdyz-je-lepsi-umirat-s-usmevem-na-rtech-%e2%80%a6/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček