Tři mušketýři: Milady aneb je ten druhý díl lepší než ten první?

30.11.2023 18:37

 

 

Tři mušketýři: Milady

Les Trois Mousquetaires : Milady

Francie, 2023, 115 min

V kinech od 14. 12. 2023

 

 

Constance Bonacieux je unesena před D'Artagnanovýma očima.

Ve zběsilé honbě za její záchranou je mladý mušketýr nucen

spojit se s tajemnou Milady de Winter.

Je vyhlášena válka a Athos, Porthos a Aramis odcházejí na frontu.

Navíc

strašlivé tajemství z minulosti rozbijí všechna stará spojenectví…

Král se dostává stále více pod kontrolu kardinála Richelieua.

D'Artagnan a mušketýři jsou posledními baštami před chaosem.

Osud je však vtáhne do spiknutí a postaví je před strašlivou volbu:

budou muset obětovat ty, které milují, aby dokončili svou misi?

Anotace filmu Tři mušketýři: Milady

 

 

Každý druhý díl čehokoli, úspěšného prvního dílu zejména, je chůze po tenkém laně.

Ano, návštěvnost se logicky bude opakovat zhruba v úrovni návštěvnosti dílu prvního.

Kdo by nebyl zvědav, jak to bude dál, jak to dopadne a

jak se vyřeší všechny ty návnady nechystané tvůrci na diváka v díle prvním.

Až potud je to jasné a komerčně relativně úspěšné.

Ano.

Ale úskalím každé dvojky je očekávání minimálně úrovně té prvé

a co je ještě horší, srovnávání obou dílů.

Tvůrci si tedy musejí dát hodně záležet, aby dvojka nejlépe rovnou překonala jedničku,

nebo se jí alespoň vyrovnala.

Zejména, když uvažují o trojce…

 

 

První dojem, bývá nejdůležitější

 

Když jsme za www.www-kulturaok-eu.cz usedali do diváckých řad chrámu české filmové historie, velkého sálu Lucerny, měli jsme – a nesporně i všichni sezvaní společností Bioscop - v hlavě otázku – zda bude ten druhý díl lepší než ten první? 

Začátek prezentace filmu byl náležitě svěží a překvapující.

Po úvodním slovu vedení v češtině a v jeho překladu do francouzštiny, neboť snímek Tři mušketýři: Milady, byl promítán jako završení tradičního a veleúspěšného Týdne francouzského filmu, nám bylo moderátorkou oznámeno, že k nám promluví i jeden z představitelů filmu. Sálem se rozhostilo očekávání.

Na podium však vtrhl, a to doslova, démonický plzeňák, herec Ivan Franěk (* 1964), žijící a hrající již od roku 1989 ve Francii. Spíše tam, než tady, známý z téměř půlstovky filmů. Kromě převahy francouzských produkcí, i značné části italských filmů, jak pro velká tak pro „malá plátno“ a TV, sem tam se objevující i v českých filmech. Například Chaos (2001), nebo Válka policajtů (2004) či Velká nádhera (2013). Vtipně se nám omluvil, že jsme jistě čekali zvučné jméno z hlavních rolí, ale že on tam opravdu také hraje, a že ho dokonce určitě  nepřehlédneme, zejména proto, jak tam skončí. (měl pravdu, nepřehlédli jsme ho a jak dopadl, si jistě už předem každý z diváků uměl představit. Bylo to tak.)

K nepřehlédnutí byl ale i ve svém vstupu, protože ač měl po boku moderátorku i překladatelku, nedal jim šanci, odmoderoval si své vystoupení sám a sám sebe také přetlumočil. Obě dámy se mohly spolu s námi jen smát.

Tak mimo významný a zaznamenání hodný fakt, že film Tři mušketýři: Milady měl opravdu právě u nás, plných 16 dnů před svou oficiální premiérou v domovské Francii, vlastně už světovou premiéru v pražské Lucerně, to byl i živý – a nepřehlédnutelný - důkaz české stopy v absolutně nejnákladnějším francouzském filmu, jaký kdy byl v této zemi natočen.

 

 

V hlavní roli Milady

 

Druhý díl Tří mušketýrů s podtitulem Milady, je opravdu věnován především Evě Green, coby oné zlovolné Milady. A jde do takového stavu, že má fakticky hlavní roli. A místy se značně překvapivými peripetiemi o nichž neměl tuchy ani sám Alexandr Dumas. Jaké je spojení mezi Athosem a Milady? To samozřejmě všichni z četby či mnoha předešlých zpracování tématu, víme. Milady byla první manželkou Athose, jemuž předstírala, že je tou, kterou nebyla, Athose navíc zradila, a ten, z bolu v duši, se takřka zřekl svého původu a dal se k mušketýrům. Nově se však dozvídáme mnohé o jejich vztahu, co daleko překračuje ten chronicky známý - Milady, či jak všemožně se přestavuje a převtěluje – vypálený cejch…

 

 

Malá úvaha na téma Milady v nově objevených souvislostech

 

Milady de Winter, a v tom jsou tvůrci věrni tradici, je především agentkou samotného kardinála Richelieu. To sedí. Ale je tu všelicos netušené. Třeba to, že muž z druhé strany barikády, mušketýr, dokonce D’Artagnan (hraje ho François Civil) bude nucen (?) navázat nebezpečný vztah právě s tou tak obávanou Milady. A pozor, nejde jen o sex, který… no nic, nechme si to na film, ale i o boj na život a na smrt. A parádní. „Milady, vy jste ďábel“ jí říká, když mu to nandá v boji na život a (skoro) na smrt.

Akorát, že se nám v tom všem s oce dozvídáme, z té klasické představy jednoduše zrádné, ale jinak pořád pouze mazané ženské mění tahle Milady v superwomen. Což je pochopitelně značně efektní a nestačí na ni ani sám D’Artagnan. Málem nám dokonce odpraví i Athose. A řadoví bojovníci, ti vůči ní nemají vůbec šanci. No, mainstream, si vybral daň.

Ale divák, tedy ten oproštěný od klasiky, najednou chtě nechtě může přemýšlet o Milady i jinal. Ano, jistě, Milady je potvora největšího kalibru, o tom žádná, Milady neváhá zkusit veřejně zamordovat dokonce i samotného vévodu z Buckinghamu, ale do hlavy se přesto dere, ne snad omilostňující pohled na tuhle Milady, ale úvaha, zda ona tahle poznamenaná a (dokonce má být i vyvržená společností) ženská, jsoucí hříčkou nedobrovolnou leč lukrativně toho využívající, loutkou v rukou mocných, zneužívajících ji (tak samozřejmě také, ale) na špinavou práci. A ona je tak vlastně v trvalém boji o holý život. Takovou štvanou zvěří, které nic jiného ani vlastně nezbývá, než se probíjet jako supermanka. No, kdo ví, co se ještě o ní dozvíme…  A proč. Ne nikdy není nic jen bílé, nebo černé.    

Rozhodně se nám v tomhle filmu a pojetí téhle figury, Milady postarala o vzrušující podívanou. Až soudný divák hlavou kroutí…

 

 

Lehký povzdech konzervativního diváka

 

Je asi správné, že nevznikl remake okoukaných verzí. Z nichž za tu nejlepší adaptaci Tří mušketýrů je dodnes považována slavná trilogie ze 70. a 80. let (Tři mušketýři; Říkali jí Milady a Návrat mušketýrů) s Michaelem Yorkem. Je to navíc jedna z adaptací, která nejlépe respektuje slavný a klasický román. V naší české kotlině asi nejvíc zakořenila v povědomí jiná, tentokrát dvoudílná adaptace (Tři mušketýři: Královniny přívěsky a Tři mušketýři: Pomsta Milady de Winter) z roku 1961, kde nezapomenutelným D’Artagnanem byl Gérard Barray. Ale ano, doba se mění, a my bychom se tudíž měli měnit spolu s ní, jak říkávali a věděli již staří Římané, čili Tempora mutantur, et mutamur in illis, jak nás učil pan profesor Králík na gymnáziu ještě v 68 roce.

 

 

Takže shrnuto v kostku

 

Zatímco první díl filmu Tři mušketýři: D’Artagnan z jara 2023 (viz. náš článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tri-musketyri-d-artagnan-aneb-nesmrtelny-pribeh-neumrel-naopak-ozil-a-stal-se-realnejsim/ ) se zaměřil na dobrodružství Athose, Porthose a Aramise, kteří se pokusili zvládnout nepořádky v království rozděleném náboženskými válkami a ohroženém invazí z Anglie, tak druhý díl diptychu (v kině od 14. prosince 2023), zaujme spíš postavou Milady de Winter (v podání Evy Green), neoficiální to agentky kardinála Richelieu obviněné z ohrožení cti Francie.

Mušketýr D’Artagnan (hraje ho François Civil) musí mít krajně nebezpečný vztah s Milady a celý film usiluje o záchranu a setkání s jeho milovanou Constance Bonacieux. Což se mu sice nakonec podaří, ale o dost jinak, než je zažitá verze. Ovšem také o dost akčněji a dynamičtěji než bývá zvykem.  

Co se týče castingu, sestava se chvála bohu nemění. Takže zase Romain Duris, Vincent Cassel, Pio Marmai a François Civil. Příval zrady, lásky a napětí je rozhodně a hodně určující pro druhý díl Tři mušketýři: Milady. Ale to, zda bude tenhle druhý díl lepší než prvý, už si musí posoudit, každý sám v kině, od 14. prosince 2023. A hodnoťte pozorně. Na případný třetí díl je totiž jednoznačně zaděláno. Akorát záleží jen na nás divácích a kasovním úspěchu či neúspěchu dvojky.   

 

Text: Richard Koníček

Foto: Bioscop a internet

 

 

Tři mušketýři: Milady

Les Trois Mousquetaires : Milady

Francie, 2023, 115 min

Žánr: Dobrodružný / Akční

Režie: Martin Bourboulon

Předloha: Alexandre Dumas st.

Scénář: Matthieu Delaporte, Alexandre de La Patellière

Kamera: Nicolas Bolduc

Hudba: Guillaume Roussel

Hrají: Eva Green, Vincent Cassel, Vicky Krieps, Louis Garrel, François Civil, Romain Duris, Pio Marmaï, Lyna Khoudri, Julien Frison, Eric Ruf, Jacob Fortune-Lloyd James Flynn, Camille Rutherford, Marc Barbé, Patrick Mille, Alexis Michalik, Ralph Amoussou, Ivan Franěk, Thibault Vinçon

Produkce: Dimitri Rassam, Jérôme Seydoux

Střih: Stan Collet

Zvuk: Cyril Holtz, Gwennolé Le Borgne, Olivier Touche

Scénografie: Stéphane Taillasson

Kostýmy: Thierry Delettre

Česká distribuce: Bioscop

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=q_CLdbJnGIw

 

V kinech od 14. 12. 2023