Tři generace rodiny Reynkových/ Petrkovské paralely - aneb pojďte ke mně a upřeďte mi tkanivo krásného snu!

13.05.2019 11:18

 

 

 

 

 

Velká galerie Chodovské tvrze  - Praha

10. 5. - 28. 7. 2019

 

 

Výběr z tvorby

Bohuslava Reynka

Suzanne Renaud

Daniela a  Jiřího

i Michaela Reynka

-

kresby / grafiky / fotografie / poezie / knihy

 

Výstava s podtitulem Petrkovské paralely představuje výběr z tvorby Bohuslava Reynka (1892 - 1971), Suzanne Renaud (1889 - 1964), Daniela (1928 - 2014), Jiřího (1929 - 2014) a Michaela Reynka (1973). Jedná se především o kresby, grafiky, fotografie, poezii a knihy.

Petrkov a venkovský zámek, ve kterém rodina žije, je a byl velkou inspirací pro několik generací výtvarníků, básníků a fotografů. Stal se ostrovem vnitřní svobody a oddělenosti od všech moderních proudů, žil si vždy svým vlastním životem. Výstava přináší malé nahlédnutí do tohoto specifického světa. (zdroj: tisková zpráva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernisáž nové výstavy, generační výstavy rodiny Reynkových s jednotícím motivem podobností v grafické tvorbě zejména Bohuslava Reynka a ve fotografiích jeho syna Daniela, a to vše v kontextu jejich rodinného zázemí v Petrkově, zahájila Mgr. Pavla Vaňková, kurátorka Velké galerie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Úvodem dala příležitost stylové skupině Malina Brothers, kteří nám zahráli ve složení multiinstrumentalista Luboš ´Máča´ Malina, kytarista Pavel ´Zajda´ Malina, houslista Pepa Malina a basista Pavel ´Pája´ Peroutka jímavou instrumentálku Flowers of Edinburg - Edinburgské květiny, která se skvěle hodila k atmosféře sálů plných poetické tvorby tří generací rodiny Reynkových.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poté dostala slovo Mgr. Barbora Vlášková, kurátorka Uměleckých sbírek Památníku národního písemnictví. Zdůraznila, že Petrkov je už po tři generace přímo intelektuálním centrem a vlastně i fenoménem, jaký nemá obdoby. Od Bohumila Reynka až po jeho syny a vnuky je dílo a výjimečnost Petrkova přenášeno z generace na generaci až do dnešních dnů. A mistrovsky připravená výstava nepotřebuje pro zasvěcené ani pro neznalé žádné obsáhlé komentáře a výklady, protože svým pojetím a kompozicí hovoří jednoznačně sama za sebe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak připomněla Pavla Vaňková, výstavy se v rodinném kruhu zúčastnila i dokonce zatím nezletilá, ale jednoznačně už čtvrtá, generace této pozoruhodné rodiny.  Při té příležitosti Pavla Vaňková zmínila i další významnou osobu pro vznik této mimořádné výstavy, a to českého historika umění, redaktora, výtvarného kritika a básníka, Jiřího Šerýcha, který sice mezi řečníky skromně po vyzvání postál, ale nehovořil.

 

 

O další hudební předěl se postarala svou další písní opět skupina Malina Brothers. Po té nám malíř a historik výtvarného umění Jaromír Zemina, představil nedávno vyšlou knihu Josefa Kroutvora - Archa Petrkov.

 

 

V oficiální anotaci vydavatele se o ní dočteme:

 

Prožít Petrkov jako komorní událost. Básnickým prózám dáváme tentokráte přednost před verši, próza má větší smysl pro dokument. Navíc básně v próze odkazují k tradičnímu žánru francouzské literatury, s níž byl Reynek těsně spojen svými překlady a osobními kontakty. Fotografie zachycují prostředí a ducha místa, eseje a úvahy pak odkrývají dobové a širší kulturní souvislosti a přinášejí i další poznatky. Kompozice textů a fotografií nezapomíná ani na dílo synů Daniela a Jiřího, a samozřejmě Suzanne Renaudové, ženy Bohuslava Reynka.

 

 

Dr. Janýr ve svém vstupu ocenil především význam této knihy pro dnešní dobu, kterou označil přiléhavě jako dobu vítězství narcismu v mezilidských vztazích i v umění všeho druhu. A právě proto je třeba takových knih, jako je Archa Petrkov a takových dalších arch Petrkovů, jakou zůstává i nadále tato oáza lidství otevřená všem, kteří nepodléhají dobovým nešvarům.

 

Závěr patřil opět věhlasné skupině Malina Brothers, a jejich chytlavé, ale v daných souvislostech dost výmluvné písni, nazvané Nech, ať svět se točí dál od písničkáře Toma T. Halla s českým textem dávného kamaráda skupiny a osobnosti českého trampingu vůbec, Mirka Jaroše.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pořadatel:  Chodovská tvrz

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentovaná prohlídka výstavy Tři generace rodiny Reynkových

čt  23. 5.  2019/18.00 hodin

Vstupné: 30 Kč - 50 Kč

 

149 00 Praha 4 - Chodov

Ledvinova 9

Máme zavřeno: pondělí

Vstupné: 30 Kč - 50 Kč

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, archiv rodiny Renkových

 

 

Bohuslav Reynek na našem webu:

 

 

 

Dům u Kamenného zvonu:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/bohuslav-reynek-1892-1971-aneb-muz-ktery-nikdy-nebyl-na-vlastni-vystave-/

 

Nová síň:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/marcela-burdova-vitezslav-fejlek-jitka-hilska-david-vavra-petrkov-v-nas-aneb-budem-si-stale-dobre-zit-b-r/

 

Moderna:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vystava-%e2%80%93-%c2%b4100-let-ceske-grafiky%c2%b4-aneb-co-vsechno-muzeme-behem-sta-let-stihnout-%21/

 

Valdštejnská jízdárna:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/bohuslav-reynek-genius-na-ktereho-jsme-meli-zapomenout-aneb-kdyz-netvorime-pro-slavu-/

 

https://www.malinabrothers.cz/

www.chodovskatvrz.cz