Tono Stano – ´Moje barvy´ (My colours) aneb barevný je Tonův svět!

20.04.2013 19:11

Tono Stano – ´Moje barvy´ (My colours) aneb  barevný je Tonův svět!

19. 4. – 16. 6. 2013

Leica Gallery Prague


 

Výstavu barevných fotografií  ´Moje barvy´ současného  fotografa  Tona Stana jsme připravovali speciálně pro prostory Leica Gallery Prague. Na této výstavě se můžeme na jednom místě seznámit se s jeho prvotními, konceptuálně laděnými fotografiemi až po díla s jasně definovaným a pro Tona Stana charakteristickým rukopisem.  Můžeme zde tedy získat ucelený přehled  o jeho barevné tvorbě, kterou jsme dosud zhlédnout nemohli.

Na vernisáži téměř v horkém letním podvečeru 18. dubna 2013, které se osobně zúčastnil i sám autor Tono Stano, jsme se seznámili s jeho barevnými fotografiemi, přičemž jsme sotva dechu popadali (nebylo to jen tím vedrem) nad jeho barvami hýřícími vystavenými akty a portréty. Jak jsme vyslechli, Tono Stano konečně otevřel svůj utajený další šuplíček, a  předvedl nám kompletně celou  svou barevnou kolekci, kde postoupil o dimenzi dál...jeho práce nás omračují od počátku autorovy tvorby. Tono Stano vždy uplatňoval  svůj  vytříbený smysl pro detail, a nyní došlo i na barvu.  Když Tono Stano byl požádán o slovo, aby zahájil výstavu, vyslechli jsme, že si přeje, aby mohl dál realizovat nové věci, věci,které ho fascinují a že na jejich realizaci je to nejkrásnější, když se mu to povede…a že děkuje své rodině a že nám přeje, aby se nám jeho fotografie líbily..a že nám přeje hezký večer…no, byl docela moc stručný… a ještě pochválil krásnou  stať od Jáchyma Topola, kterou si můžeme  přečíst na jedné ze  stěn v Leica Gallery…

Tono Stano fotografuje barevně již od 80. let

  • Tono Stano je  český a slovenský fotograf,který  tvoří od 80. let 20. století. Proslavil se zejména svými portréty a akty. Jeho nejznámějším aktem je snímek Smysl z roku 1992, jež byla použit  na obálku Ewingovy knihy ´Tělo´ a inspirovala úspěšný plakát hollywoodského filmu ´Showgirls´.
  • Tono Stano patří do tzv. Slovenské nové vlny spolu s Vasilem Stankem, Kamilem Vargou, Rudo Prekopem, Miro Švolíkem a Peterem Župníkem, kteří v první polovině 80. let bourali zaběhnutá klišé inscenované fotografie.
  • Tono Stano byl vždy charakteristický svou typickou černobílou tvorbou v oblasti aktu a portrétu, nebránil se však ani experimentům  či ojedinělým a netypickým směrům.
  •  V průběhu 90. let inscenoval první akty v přírodě a tento zájem se mu pak stal náplní po zbytek celého desetiletí. Volný cyklus aktů v přírodě zveřejnil na výstavě s názvem Fascinace (2001). Dlouhodobě též spolupracuje s karlovarským filmovým festivalem. Pořídil tam portréty hvězd, jako jsou Ben Kingsley, Keira Knightleyová, Sharon Stoneová, Scarlett Johanssonová či Lou Reed.

* Narodil se 24. března 1960 Zlaté Moravce, Slovensko

 * 1975–79 Střední uměleckoprůmyslová škola v Bratislavě

* 1980–86 FAMU

 

„Každá tvůrčí práce je vzrušující. Není to stres, kterého se všichni bojí. Je to víc nadšení, pocit euforie. V ateliéru musí existovat souznění, ale když se práce daří, tak vás to dostane do transu. Je to jako droga. Kdybych ten zápal při fotografování neměl, tak bych se asi živil jinak,“  řekl  Tono Stano v rozhovoru ( Peter Kováč)

___________________________________________________________________________

Pod sluncem Euforiovým  - Jáchym Topol (opsáno ze stěny v Leica Gallery Prague)  

Dvě desítky fotografií, které Tono Stano vybral z tvorby posledních třiceti let, jsou unikátním, neboť barevným svědectvím o experimentu, kdy dosavadní dominanty, tedy tvar a světlo, doplňuje autorův průzkum vztahů mezi barvami.

Přičemž ojedinělé pokusy o práci s barvou, roky skryté ve fotografově archivu, a  jeho nejnovější snímky jsou vystaveny společně poprvé.

Nebyl by to Tono Stano, kdyby i tenhle svět neovládala žena. Dostavila se i kráska z proslulé fotky Smysl, kterou tvůrce oblékl do barevných šatek. A i ten jarní lísteček zvěstující čáry máry přírody stejně nejvíc ze všeho připomíná alfu i omegu živočišného vesmíru, ono krvavé a kluzké ústí strojovny zrození. 

Skládačka oplývá dějem, je to hra, kdy duch světa nevědomí (Oko za oko) ohledává průduchy, které mu poskytnou kyslík k dalšímu letu. Modelka si hřeje tvář o oheň. Střeží kult, anebo se ho chystá fouknutím zničit? Dost možná se ale vznítí podlaha a bude po modelce. Snad fotograf zkoumá i cosi, co zbude po lidech (Mentor). Není v tom ale ani za mák karatelství, autor se dopouští spíš pobaveného údivu.  

Všechno v barevném světě na sebe navazuje. Nymfy čeřící vodu (Férie) z roku 1994 jsou příznaky posedlosti, která se projeví až v cyklu Lesní práce o mnoho let později. Tehdy si fotograf a jeho modely hráli se živly kdesi v povodí Odry.

V ateliéru ovšem vznikla Má vlast (2012). Dívka připravená ke zhanobení? Podezírat Stana z politické agitky by ale byl omyl astronomických rozměrů. V trikolóře z masa je tolik napětí, že se z pokořující pozice vymrští okamžitě.

Hra, nástroj, kterým Stano nejčastěji ohledává svět, neuhýbá ani před smutkem či prohrou. Demiurg si ale vždy uchovává odstup a samozřejmě spoustu něhy: nehodlá nás, diváky, vydat černotě a depresi.

Jeho dílo totiž popohání kupředu Euforios, bůžek duševního stavu zvaného štěstí, kterého není při lidských činnostech běžně dosahováno. A který oživující naději vnímá nejen v uhrančivém třepotu barev, ale v každém příštím pohybu.

Jáchym Topol

___________________________________________________________________________

Hodnocení: 100 %

www.tonostano.com

www.lgp.cz

Leica Gallery Prague

Školská 28, Praha 1

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet