The Foreigner (英伦对决) aneb Jackie Chan a Pierce Brosnan hrají na život a na smrt…

09.05.2019 12:52

 

 

 

 

 

 

 

 

Cinema City Slovanský dům - Praha

27. 4. 2019

 

 

 

 

 

 

V rámci Týdne čínského filmu, který se konal od 24. 4. - 29. 4. 2019 v Cinema City Slovanský dům, jenž se konal letos v Praze, jsme měli možnost díky organizátorům akce, zhlédnout i očekávaný, a to nejen čínskými návštěvníky, kteří zcela naplnili kinosál č. 10, film The Foreigner - Cizinec.

 

Hvězdy stárnou, ale zrají

Pierce Brosnan se rozhodně věkem, image a hlavně rolí v tomto filmu diametrálně lišil od neprůstřelného supermana jménem James Bond, jak nám předváděl v jeho bondovkách. Zde hraje padoucha v rukavičkách. A platí herecké pravidlo, že záporák se hraje lépe než klaďák.

 

Jackie Chan nám zestárnul, na plátně i ve skutečnosti. Nechce už bojovat. Ani na plátně, ani ve skutečnosti. Okolnosti ho ale doženou. Na plátně i ve skutečnosti. Ve filmu má důvod, ve skutečnosti ho přiměla nadnárodní produkce a volání vlasti Číny, kam se vrátil do zasloužené penze.

 

A tak zatímco Brosnan ve filmu ztratil veškeré své supermanství a je z něj záludná, zbabělá sketa, co má na všechno placené zabijáky, Chan si musí své odbojovat. Už mu to tak neskáče, už mu to tak nelítá vzduchem, už se zadýchává, uchyluje k úskokům a má toho na stará kolena až dost, ale jde na to hlavou. Souboj se silnějšími? Jo. Tím víc je v jeho věku i roli nutno myslet, předpokládat výpady nepřátel a líčit na ně past či úskok.

 

 

 

Zabijáci jsou jak stroje, bezduché mlátičky, Chan myslí a taktizuje. I proto, že mu v jeho věku a stavu nic jiného nezbývá. Viděli jsme ho řádit v řadě filmů, ale zde s ním cítíte, je opravdový a reálný. Umí, ale už není všemocný. Ví, ale není vševědoucí. Tak myslí a má motiv, co ho žene až k nepochopení všemi těmi hrdlořezy, kteří mu stojí v cestě.

 

V anotaci uveřejněné na ČSFD stojí

Pokojný londýnský obchodník Quan (Jackie Chan) má dobře skrývanou temnou minulost. Ta opět vystoupí na povrch, když jediná osoba, na které mu záleželo - jeho dcera - se stane obětí politicky motivovaného terorismu. V neúprosném hledání identity teroristů je Quan nucen hrát nebezpečnou hru s britským vládním činitelem (Pierce Brosnan), v jehož minulosti je možné najít stopy vedoucí k nebezpečným zabijákům. (Stoka)  

 

 

 

Nelogismů se nelekejme a na scénáristické berly nehleďme

Snímek je charakterizován široce jako akční / krimi / drama / mysteriózní / thriller. Takže pelmel napětí a akcí. Řešit detaily, vnímat nesmysly v konání a počínání - zejména na straně zla - by asi nemělo smysl. Kulhá to na obě nohy. Ale berme to jako nutnou daň efektu. A ten je. Rozhodně se na to dá dívat. Chan je tak veskrze sympatický, že mu odpustíte mnohé. Hlavně, že při projekci nadskakujete na židli. A o to tu přece šlo především.

 

Jackie Chan je jiný, ale je, ale s velkým J

Z jeho jiných akčních snímků víme, že vše řeší s nadsázkou, skoro až na hraně komična. Padouchům vytře zrak svou proslulou pohybovou aktivitou. To už od stárnoucího herce nelze čekat ani chtít. Má-li tedy hrát v akčním kasaštyku, musí se na to jinak. Motiv (náhodně a bezdůvodně zabitá dcera díky akci IRA), téma (propletenec někdejších, ale vlastně pořád ještě jsoucích teroristů s dávnou krvavou ideou a současné předbrexitové politiky Velké Británie) a nový Chan. Bolestně zasažený, zdrcený. Celkově a u něj i jeho až nečekaným výrazem. Hraje to dobře.

 

Není to trapné béčko

Ne. Film, byť se ukazuje, že penězovod z Číny se nezapře, je víc než kvalitní, co do podívané i myšlenky. Scénář ťal do živého. Ten problém, je a bohužel bude po brexitu či jak, asi dokonce ještě víc vyvstane. IRA a Velká Británie si nikdy nesedly. A výbuchy nevinných lidí povražděných jen tak jako pofidérní argument a strašák jakési organizace s jakousi ideou budou a byly. A může se klidně stát, že mezi anonymními oběťmi bude i jedna dcera někoho, kdo má výcvik, schopnosti a důvod konat. A vykonat. To je reálné a není to vyloučené.

 

Režisér Martin Campbell

Snímky Zlaté oko či Casino Royale bylo také v režii Martina Campbella. Tak co dodat? Chan se převtělil z komična do vážna. Zlomený chlap, co nemá co ztratit, se mu povedl a napětí roste, akce si nezadají s klasikou podobného žánru, jsou pořádně drsné a 113 minut se nehnete. A že Chan nešaškuje, ale rve se o věc? Plně to odpovídá důvodu, proč do toho boje vytáhnul.

 

Takže?

Pokud někomu nalíčený Pierce Brosnan může připomínat politika Gerry Adamse, tak to není náhoda. A že byl film v Severním Irsku oficiálně zakázán, se také dalo očekávat. Zbývá tedy jediné - jak to dopadne. Ale to už je důvod film od začátku do konce vidět. Něco možná napoví, že předlohou byl bestseller Stephena Leathera. Ale film se od předlohy liší…

 

Titul snímku: Cizinec

Titul snímku anglicky: The Foreigner

Titul snímku čínsky: Ying lun dui jue/ 英伦对决

Země původu: Velká Británie / Čína / USA 2017

Producenti: Wayne Marc Godfrey, Claire Kupchak, Jackie Chan, D. Scott Lumpkin

Režie: Martin Campbell

Předloha: Stephen Leather (kniha) 

Scénář: David Marconi

Kamera: David Tattersall

Hudba: Cliff  Martinez

Hrají: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Stephen Hogan, Sean Campion, Charlie Murphy, Rory Fleck-Byrne, Orla Brady, Branwell Donaghey, Michael McElhatton, Kornelia Horvath, Joe Watts, Tamia Liu, Katie Leung, Aaron Monaghan, David Pearse, Pippa Bennett-Warner, Dermot Crowley, Ray Fearon, Stuart Graham, Aden Gillett, Bill Buckhurst, Pamela Betsy Cooper, Shaun Lucas, Rufus Jones

 

Střih: Angela M. Catanzaro

Scénografie: Alex Cameron

Titulky: české

Kostýmy: Alex Bovaird

Žánr: akční / krimi / drama / mysteriózní / thriller

Stopáž: 113 min

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=om9YCk7ufHs

 

Jackie Chan a Týden čínského filmu v Praze:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/tyden-cinskeho-filmu-aneb-jackie-chan-skoro-v-praze-ci-pet-ruznych-filmovych-zanru/