Textilní tapety jsou opět v kurzu aneb květy, které nám nezvadnou (vintage tapeten)

29.07.2013 15:06

Textilní tapety jsou opět v kurzu aneb květy, které nám nezvadnou

Byt nemá být jen účelový, ale také útulný. Jednu z hlavních rolí hrají barvy. Stěny interiéru můžeme vymalovat klasicky - bíle, ale také barevně. Jejich hladký povrch můžeme ponechat jen tak, stejně jako je můžeme vyzdobit např. benátským či marockým štukem.

V historii dlouhé skoro tři tisíce let sledujeme obkládání a polepování stěn, tj. tapetování. Znali je už v Číně. Na stěnách zámeckých komnat a salonů je obdivujeme dodnes. V současnosti jednou z mimořádně kreativních možností úpravy stěn zůstávají tapety i nadále. Pokud máme vyšší nároky na estetiku, materiál, dekor a strukturu, pak si náš interiér vytapetujeme vysoce módními tapetami textilními.

Změny ve vytváření prostoru
Stěnou opatřenou kvalitními tapetami každého s jistotou upoutáme. Proto tapety používáme zejména tam, kde chceme podtrhnout osobitost interiéru a všude tam, kde by se obvyklé malířské techniky obtížně potýkaly se strukturou stavební konstrukce. V současnosti preferujeme volný otevřený prostor, otevřenou kuchyni, volné propojení jednotlivých zón bez prahů a dveří, mizejí přepážky i mezistěny. Ale dáváme prostor i pro uplatnění minimalismu a jednoduchosti, stejně jako náročnému dotváření prostoru a mnohdy toužíme po jeho řešení v romantickém duchu, či v retro- nebo etnostylu.

Gobelíny, nebo- li tapisérie
Chceme-li rychle ozdobit naši stěnu, můžeme si navěsit gobelín, což je závěsný tkaný obraz. Nezdědili-li jsme nějaký vzácný kousek, pak ho můžete zakoupit ve starožitnictví nebo na bleším trhu. Anebo si jej můžeme vyrobit sami, pořídíme-li si malý tkalcovský stav, který zakoupíme s návodem ve speciálních obchodech.

Nejdříve pár slov o papírových tapetách…
Kromě stříkaných tapet nalezneme na trhu i dostatek levnějších, klasických tapet papírových. V paletě barev nepostrádáme ani jemnější, barevné pastelové provedení, s drobnějšími květinovými vzory či pruhy, které připomínají roletovinu. Nechybějí ani napodobeniny textilu, džínoviny, celtoviny, kamene a cihel. Tapety se strukturovaným povrchem můžeme přetírat barvou. Pomocí tapety d - c - fix samolepicích i omyvatelných rychle renovujeme nejen stěny interiéru, ale třeba i starý nábytek. V nabídce výrobců nalezneme i dekorativní doplňky jako jsou bordury, obklady či lišty na dveře. Ke stylové dekoraci čirých skleněných ploch využíváme transparentní samolepicí fólie s hrubou, rozmanitou strukturou skla. 

... a  nabízí se textil
Pomocí textilních tapet nejenže dodáme zařízení interiéru jistou originalitu a "šmrnc", navíc přispějeme k tepelné lepší izolaci. Nezapomínáme na další důležitou vlastnost tapet z textilu, a tou je jejich prodyšnost, takže nepřispíváme k nežádoucí tvorbě plísní a bakterií jako dochází u tapet neprodyšných, plastových. Rozlišujeme dva druhy tapet: tapety, u nichž máme vlákna nakašírována pouze podélně a tkaninové tapety, u nichž vlákna osnovy a útku křížíme. U obou druhů vlákna nalepujeme na jednovrstevný nebo vícevrstevný papírový podklad. Velurové tapety patří rovněž do skupiny textilních tapet, jejich plocha má sametový třpyt. Vliesové tapety jsou moderní tapety např. z netkaných textilií. Vliesová tapeta navíc vyhovuje nárokům moderního bydlení, neboť je silnější než papírová a nemění barvu, i když je vystavena slunci.

Květy, které nevadnou, a modrý blankyt stále zářivý… 
… to je tajemství letošních mnohých letních tapet (vintage)

V poslední době máme zase zájem o textilní tapety, které zase rehabilitujeme. Z nejnovějších textilních  netkaných  tapet si můžeme vybírat takové, jež hrají všemi barvami a vzory z let již v minulosti používaných a obytný  prostor svou např. blankytnou modří zkrášlují. Působí přirozeně, svěže a vysoce hodnotně.  Můžeme si vybírat z rozmanitého druhu designu -  nepravidelné pruhy, velké grafické motivy, žakárové ornamenty či  romantické květinové vzory. A jaké barvy?  Můžeme si vybírat mezi barvami pastelově stínovanými či kombinovanými se sytou zelení, tmavě modrou, oranžovou či blankytně modrou, kterou si tak můžeme vyvolávat letní vzpomínky na dovolenou u moře. Není důležité, zda jsme tam vůbec byli nebo nebyli, ale to už roli nehraje, že? V letošním tropickém létě vystačíme i s naší vodou nebo zůstaneme raději doma v chládku…protože tyto tapety nám v našem bytě změní prostor v letní sídlo s teplou a uvolňující atmosférou.  A můžeme si je pořídit již před dovolenou nebo ihned…(místo dovolené, což může být i bezpečnější, sledujeme-li letošní dopravní katastrofy ).

Nabídka luxusních tapet stoupá
V poslední době vysledujeme zvýšený zájem zahraničních výrobců tapet o jejich dovoz do České republiky. Nikdy v minulosti totiž nebyla nabídka tak široká jako dnes. Ve speciálních prodejnách si můžeme vybírat vysoce luxusní tapety především z řady katalogů, se širokým záběrem rozmanitých druhů tapet. Nemusíme se omezovat jen na prostý textil, vybíráme si i z tapet oživených například flirty, třpytivým pískem, kamennou drtí. Zajímavý je trend návratu dekorů tapet inspirovaných koncem 60. a počátkem 70. let, se zrnitou či štukovou strukturou povrchu. Nechybějí ani napodobeniny dekorativní antické malby, historických motivů, retrolook, ornamenty, moderní motivy nebo opulentní vzory brokátu. Vzhledem k rozmanitosti nabídky zvyšujeme i roli designérů, kteří mají snahu o komplexnější přístup ke vzorování tapet např. tak, že tapeta kopíruje světelné efekty a ladí s instalovaným svítidlem. Barevná škála tapet je zde o poznání širší než u tapet klasických a pohybuje se od bílé po černou. Tyto tapety se pohybují ve značně vysoké cenové skupině, čemuž ovšem odpovídá jak kvalita, tak materiál. Ceny textilních tapet se markantně liší od cen papírových tapet. Za desetimetrovou roli klasické jednovrstvé papírové tapety nezaplatíme více než stovky korun, za tapetu z pravého hedvábí zaplatíme až přes čtyři tisíce korun. Vybereme si však rozhodně každý.

Závěrem
Pokud se rozhodneme pro tapety textilní, neváhejme a v každém případě si ponecháme všechny práce spojené se změnou našich stěn pomocí textilních tapet, které jsou velmi náročné, na renomované odborné firmě.

Richard Koníček
Foto: internet, Soleil