Tak pravil LaChapelle aneb očekáváme apokalypsu či zázrak?

17.03.2013 18:40

Tak pravil LaChapelle aneb očekáváme apokalypsu či zázrak?

 

Galerie Rudolfinum (7. 12. - 26. 2. 2012) vystavuje u nás málo známé a mnohdy šokující dílo předního amerického fotografa Davida LaChapella.

 

David LaChapelle patří od poloviny 90. let 20. století mezi světové fotografy. Vytvořil si svůj nezaměnitelný styl. S pomocí Andyho Warhola pak pronikl do showbyznysu a fotografoval pro časopisy zejména popové či artové hvězdy. Pohled, jakým viděl popové hvězdy, byl ale do té doby přímo nevídaný. Herci, zpěváci či modelky totiž hráli v jeho fotografiích nové role případně přijímali novou identitu.

 

Výsledné práce z posledních let, kdy LaChapelle opustil prostor módy a reklamy, prozrazují jeho styl. Fotografovi vždy jde o to, aby diváka zaujal, aby ho oslovil, a aby s ním navázal spojení.

 

Vyvrcholením života LaChapella byl nesporně rok 2006, kdy se uchýlil do ústraní a od té doby žije kdesi v deštném pralese v prosté chatě, kterou považuje za svůj pravý domov.

 

LaChapellova témata jsou:

 

* chaos současného světa

 

* náboženství - cyklus „Ježíš je kluk od nás“ – tvořený sérií fotografií, zachycujících klasické scény ze života Ježíše Krista, ovšem zasazené do anonymního prostředí současného velkoměsta

 

* motiv piety, silně emotivního symbolu ztráty jistot, symbolu globálního a stále aktuálnějšího

 

* kritika konzumní společnosti, které byl i on sám aktivní součástí

 

* sociální projekty, ve kterých žádnou známou či slavnou osobnost neuvidíme

 

* pomíjivosti věcí v neustálém koloběhu přírody. Zejména květiny, které dříve či později uvadnou a rozpadnou se v prach, jsou pro LaChapella paradoxně daleko silnějšími symboly než ony zdánlivě věčné připomínky spotřebního světa.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Galerie Rudolfinum