Štefan Nižňanský: Záhorácki permoníci aneb ´lebo v knižkách sa ukrýva všetko´…

16.05.2017 10:18

Známý slovenský pohádkář Štefan Nižňanský  svou nejnovější pohádkovou knížku Záhorácki permoníci, svou druhou knížku pohádek  s 12 trpaslíky, s ´dedkovskou´ láskou věnoval svým  vnukům Danielkovi a Sveťkovi, kteří potvrzují, že ´rozprávkový svet je nekonečný´…

 

V chalupe pod obrovskou lipou býva dedko Slaninka s babkou Dankou, v čarovnej záhrade sídli rozprávkové kráľovstvo capka Gregora Veľkého, kde žije mnoho zvieratiek, ale aj 12 trpaslíkov permoníkov, ktorí s vnúčatami Paťkom a Viktorkom zažívajú nové dobrodružstvá. Spoločne sa vyberú hľadať stratené slnko, a pritom nájdu aj zimnú babku Snežanu a objavia nové jaskyne, v podzemnej krajine Dutánia stretnú františkánskeho mnícha z Čierneho kláštora i krásnu kňažnú Skalicu, v rozprávke sa dostanú do trdelníkovej chalúpky postavenej zo slávnych skalických trdelníkov, pocestujú do Afriky, ba aj do vesmíru... Ale ako vlastne skončil zlý čarodejník Sajchudžin, ktorý vyslovil nad rozprávkovým kráľovstvom kliatbu?

(oficiální anotace)

Jak a proč se dvanáct trpaslíků s autorovými vnuky seznámilo?

O trpaslících ze Záhoří již mnohé zvíme z předešlé autorovy pohádkové knížky ´O dvanástich trpaslíkoch´. Novými příchozími do chalupy pod starou lípou jsou Viktorko a Paťko. Za dědečkem Slaninkou a babičkou Dankou  přijíždějí  jen o víkendech.  Viktorko a Paťko i tak jsou zcela nezbední kloučci z města.

A to by bylo velmi zlé, aby jim staroušci svými fantastickými příběhy neotevřeli bránu do pohádkového království, že?  A proto Slaninka i Danka, včetně starousedlíků - 12 trpaslíků, tak činí samozřejmě rádi. Nechtějí totiž, aby Viktorko a Paťko na jejich pohádkové království a říši pohádek  zapomněli.

 

Ani my čtenáři se tomu nebráníme…pohádky máme všichni bez rozdílu věku rádi, i když  dobře víme, že za pohádkový konec   musíme  vždy bojovat a tak nad zlem zvítězit …

 

Dedko Slaninka  je moudrý, lebo v knižkách  sa ukrýva všetko, babka Danka je vstřícná k věčným otázkám svých vnoučků…

 

Bohatě ilustrovaná knížka se čte moc dobře, protože ji čteme ve zvukomalebné slovenštině. A příběhy, které následují, jsou inspirovány opět podle měsíců. V rámci tradičních zvyků (Vánoce) jsou plné zajímavých odhalení, jako např. se dozvíme, proč Mikuláš chodí a naděluje vždy s Andělem!?  Dozvíme se také, proč je lepší nechat nalezený poklad dále pokladem, jak se znovu roztočí umlčený mlýn, a jak chutná jed ze sršňů…a nechybějí ani veselá popletená slovíčka, kdy se změní ve slově třeba jen jediná hláska a tak i celý význam slova…).

 

Zmenené slovko vypadne z úst, my sa na tom zabavíme, no nič strašné se nestane.

Tak je to v našom normálnom svete.

Ale v rozprávke to môže byť všetko úplně inak.“

(Š. N.)

***

Knížka kromě 22 pohádek obsahuje CD s písničkou ´Záhorácki permoníci´, kterou otextoval Viktor Mikláš a hudbu k ní složil Marián Čekovský, který rovněž písničku o šesti slokách (včetně refrénu) zazpíval.

(Jen je škoda, že nebyly nazpívány a na CD nahrány další písničky, jejichž texty jsou v knížce obsaženy).

 

Rovněž nejsme připraveni o dva recepty, jak např. využít bezinkové květy v palačinkovém těstě či jak vyrobíme chutný a zdravý bezinkový nápoj z květu.

 

A na  úplném konci knížky autor připravil Slovníček, kde vysvětluje obsah některých nepříliš čtenářům nám srozumitelných slovíček

(např. poneváč = brušisko, veľké brucho, či japonka = oceľová  nádoba).

 

Titul: Záhorácki permoníci

Autor textu:  ©Štefan Nižňanský

Ilustrace: ©Miroslav Knap

Vydavateľstvo Matice slovenskej - Martin

Spoluvydavatel: STEFANY Film, s. r. o. -  Bratislava

Rok vydání: 2017

Jazyk: slovenský

Počet stran: 121

Vazba: pevná

Rozměry:  170 x 230 mm

Edice: Povesťová mapa Slovenska

Běžná cena:  8,90 €

www.vydavatel.sk

www.matica.sk

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/stefan-niznansky-o-dvanastich-trpaslikoch-aneb-proc-novych-pohadek-neni-nikdy-dost/