Stará čistírna odpadních vod (Praha - Bubeneč) aneb co bychom měli o její historii znát…či kotevní bod organizace Evropské cesty průmyslového dědictví

09.09.2019 14:07

Účel stavby: čistírna odpadních vod, muzeum

Architekt: William Heerlein Lindley

Výstavba: 1906

Účel stavby: čistírna odpadních vod, muzeum

Zánik: (ukončení provozu) 1967

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stará čistírna odpadních vod v Praze - Bubenči

  • je průmyslový objekt (fasáda převážně z klinkerů)
  • 1991: stala se kulturní památkou
  • 2010: stala se národní kulturní památkou
  • 2016: byl budově udělen certifikát ´kotevní bod organizace Evropské cesty průmyslového dědictví´ (ERIH) a Stará čistírna se prosadila mezi nejvýznamnější industriální památky Evropy

 

Strojové vybavení čističky - parní stroje

 

Historické vybavení v areálu čistírny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stavba podle plánů Williama Heerleina Lindleye byla dokončena v roce 1906. Areál sloužil jako čistírna odpadních vod až do roku 1967, kdy začala fungovat nová ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Původní usazovací nádrže sloužily ještě na počátku 80. let 20. století jako manipulační jímky na kal z nové čistírny.

 

 

 

Činnost Staré čistírny

V roce 1992 vznikla Nadace Ekotechnického musea, později transformovaná na obecně prospěšnou společnost Ekotechnické museum, která byla v roce 2011 sloučena se společností Muzeum Stará Čistírna (sic).

 

 

 

 

V roce 2015 došlo ke změně názvu společnosti, která v současné době spravuje národní kulturní památku - Starou čistírnu odpadních vod - na Továrna o.p.s. - správa industriálních nemovitostí. Změna názvu společnosti byla schválena z hlavního důvodu - nezaměňovat národní kulturní památku za muzeum, a tím nemást návštěvníky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V současnosti je budova zpřístupněna veřejnosti po celý rok. Konají se zde pravidelné prohlídky s výkladem, kde si návštěvník může prohlédnout původní proces mechanického čištění odpadních vod pro Prahu. Jsou zde také dochované původní parní stroje z roku 1903 a jiné funkční vybavení.

 

 

 

Zajímavost

V prostorech opuštěné čistírny (před založením muzea) se odehrává děj dobrodružného komiksu Tajemství staré čistírny, který vyšel v 6. čísle 35. ročníku časopisu ABC.

 

160 00 Praha 6 - Bubeneč

Papírenská 6

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: Wikimedia | © Open StreetMap)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

www.staracistirna.cz

 

 

 

 

 

 

Dny evropského dědictví

sobota 14. 9. 2019

10. 00 - 22. 00 hodin

www.ehd.cz


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/volne-sdruzeni-m-v-cistirne-aneb-cechoamerican-michael-borek-a-jeho-bdele-sneni-ci-mozkovy-pribeh-zdenka-lhotaka/