Srdce v dlaních: práce klientů sociálně terapeutických dílen Domova Petra Mačkov aneb proč se andělé již koupit nedají?!

20.11.2018 14:21

 

 

Galerie 9 - Praha

20. 11. - 12. 12. 2018

 

 

Jak ten čas letí! Je to již rok, co jsme byli v Galerii 9 na vernisáži výstavy Srdce v dlaních, na zahájení prodejní expozice děl klientů sociálně terapeutických dílen Domova Petra Mačkov, a teď jsou tu opět! A tak jsme se na vernisáži jejich nové (předvánoční a prodejní) výstavy Srdce v dlaních včetně vskutku agilní galeristky Evy Kořánové mohli opět pokochat jejich (v obou výstavních síních Galerie 9 nápaditě instalovanými) novými pracemi (výrobky z keramiky, tkané koberce, obrazy, loutky a dekorace z přírodnin, malba na hedvábí, vyšívané ubrusy a obrazy, polštáře). A proto také pro některé z klientů byl zajištěn odvoz autobusem do Prahy, aby s námi sdíleli radost, kterou nám svými díly předávají.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za všechny stojí jmenovat Aničku Křížovou (obrazy s tématy andělé či vlčí máky -  beznadějně již vyprodány), Žofii Peterovou, Jana Ratajovou (autorky většiny obrazů), Marušku Ťulpovou, která mistrně zhotovuje výrobky z keramiky. Nejnovější terapií v Mačkově je malba na hedvábí, kterou velmi dobře za krátký čas zvládly Olinka Pešková, Mirka Jarošová, Marie Štíchová a další.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všechna díla mačkovských děvčat jsou originální a a autentická. Jsou neokázalá a čitelná zejména pro ty, kdo autorky dobře znají a denně s nimi prožívají jejich radosti i starosti. Uchopení námětu a uplatnění vlastního názoru prolíná tvorbou všech mačkovských dílen a citlivě se snoubí s vedením a názorem jednotlivých arteterapeutů. V celé tvorbě se odráží život těch, pro které se Domov PETRA Mačkov opravdu stal domovem. Z děl nečiší pesimismus ani prázdnota, ale radost ze života, který je šťastný a bohatý na prožitky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


(neprodejné!)

 

Domov PETRA Mačkov /DPM

  • nachází se v jižních Čechách blízko města Blatné
  • 1999: byl uveden do provozu
  • od 2003 je zřizován Jihočeským krajem v Českých Budějovicích

 

Na základě splnění podmínek pro registraci nabízí uživatelům sociálních služeb tyto typy pobytových sociálních služeb: chráněné bydlení v Mačkově a v Blatné pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením od 18 let věku, domov pro osoby od 3 let věku, mládež a dospělé s mentálním, případně kombinovaným postižením. Sociálně terapeutické dílny pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením od 15 let věku a seniory jsou ambulantní službou, určenou nejen klientům DPM, ale i cílovým skupinám z řad veřejnosti.

 

kapacita sociálně terapeutických dílen je 30 klientů

  •  
  • celková kapacita Domova je 127 lůžek a je zcela naplněna
  • v rámci své hlavní činnosti zajišťuje DPM pro uživatele služeb podporu a péči ošetřovatelskou, zdravotní a lékařskou, rehabilitační, sociální, terapeutickou, výchovnou a vzdělávací, volnočasové aktivity a pracovní zapojení klientů
  • Domov PETRA reprezentuje soubor Mačkovské kočky v oblasti taneční, pěvecké a sportovní

 

 

  • veřejnost může využít služby DPM: ubytování a stravování, využití komplexu rehabilitačních bazénů, masérské a rehabilitační služby, jízdu na koních, praní a mandlování prádla a prodej výrobků a výpěstků
  • v domově pracuje 100 zaměstnanců

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srdce v dlaních mají a nabízejí klienti Domova PETRA v Mačkově.

Předvánoční prodejní výstavu jejich okouzlujících prací

nezapomeňme navštívit v Galerii 9 od 20. listopadu do 12. prosince 2018.

Pokud se rozhodneme některé z vystavených prací zakoupit

(také čekají na své nové domovy)

můžete si je rezervovat a pak vyzvednout před skončením výstavy.

Kurátorka: Eva Kořánová

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

(text: Vlasta Maroušková,

ředitelka Domova PETRA Mačkov)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Přízemí vysočanské radnice

190 00 Praha 9

Sokolovská 324/14

Máme otevřeno: pondělí až čtvrtek 10.00 - 19.00 hodin

Vstup: volný

 

 

www.praha9.cz

www.domovpetra.cz


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/klienti-domova-petra-v-mackove-srdce-v-dlanich-aneb-kdyz-tvorime-a-zijeme-radi-nejen-pro-nasi-radost/