Spejblovy 100. narozeniny aneb Hurvínkovo Taťuldo, zhasni!…či dostane paní Kateřina Zlatého Ámose?

18.10.2019 10:33

Divadlo Spejbla a Hurvínka/D S+H – Praha

15. 10. 2019

 

 

Nadešel podzim, divadla rozjíždějí novou sezónu a na www.www-kulturaok-eu.cz přicházejí pozvánky. Mezi jinými nás - jakožto dávné a už vícegenerační příznivce - pochopitelně zaujala pozvánka na tiskovou konferenci do Divadla Spejbla a Hurvínka. Tam nemůžeme chybět. Tak jsme šli zase navštívit (po kolikáté už) naše dřevěné přátele, o nichž také platí ona skvělá myšlenka vyřčená Ondřejem Ládkem, že nepatří do starého železa, protože jsou to dřeva.

Když už, tak už…

Tisková konference, která se koná v Divadle Spejbla a Hurvínka,

nikdy není jen o jedné věci.

Koná se vždy, když je toho ke sdělení novinářům už tolik a víc,

aby se to vzalo takříkajíc z jedné vody načisto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A novináři všech možných titulů to vědí, a tak je nás divadlo plné. Ukočírovat roj lačných fotografů, neposedných redaktorek a redaktorů a uspořádat i všechny, kteří při té příležitosti mají co do činění na jevišti, není snadné. A hlavně, dát prostor Hurvínkovi i panu Spejblovi je také kumšt. Proto je tento úkol svěřován tradičně profesionální moderátorce Štěpánce Duchkové. Ta už si s tím vším poradí. A poradila si i tentokrát, ke spokojenosti všech a hlavně hlavních postav večera, dvojice S + H.  A měla co dělat, protože  na programu bylo představení bohatých plánů divadelní sezóny 2019/20, informace o nových představeních, Spejblovy 100. narozeniny a křest nového CD s novou hrou Taťuldo, zhasni! a snaha paní Kateřiny získat ocenění v anketě Zlatý Ámos…

 

Vezměme to pěkně popořádku…

Divadelní sezona 2019/2020

 

O tomto bodu hovořila osoba nejpovolanější,

Denisa Kirschnerová,

ředitelka Divadla S + H

 

Program sezóny tvoří mix nejúspěšnějších inscenací sezony minulé, hitů nadčasových a samozřejmě novinky. Nejžhavější, jež měla novinářskou premiéru už večer 15. 10. 2019 po tiskové konferenci a předpremiérově již od 12. 10. 2019 na programu divadle je hra Past na Hurvínka.  Jde o obnovené představení pro diváky od 4 let na motivy legendárního hry Miloše Kirschnera a Vladimíra Straky Past na Hurvínka.

 

 

„Rozhodli jsme se zprostředkovat

 divákům obnovenou hru s detektivní zápletkou,

tentokrát v režii Ondřeje Lážnovského.

Představení nastudovali

služebně nejmladší členové souboru divadla.

V roli Spejbla a Hurvínka se proto představí právě Ondřej Lážnovský,“

 

prozradila Denisa Kirschnerová. A naznačila i něco o zápletce. Ve hře budeme sledovat pátrání Hurvínka po ztracené koloběžce. Kromě napětí nebude nouze ani o legraci. A že jde o hru aktuální, potvrdil i Hurvínek, jenž nám představil svou novou kolobrndu v barvě zelené…

 

Jinak k programu Divadla Spejbla a Hurvínka do konce  roku 2019 ještě dodejme:

 

V říjnu a listopadu se mohou děti těšit tedy na hry Past na Hurvínka, Hurvínek mezi osly, Hurvínkova Nebesíčka a Hurvínkův popletený víkend. Na přelomu listopadu a prosince pro ně divadlo chystá tematicky hru Hurvínkův Mikuláš a od poloviny prosince se již i Spejbl s Hurvínkem naladí na vánoční atmosféru, představením Štědrý den u Spejblů. Konec roku bude patřit klasice - Pohádkám pro Hurvínka. Speciální pozvání mají i senioři na hru Dějiny kontra Spejbl, na den 16. 11. 2019 od 15 hodin. Také tento rok je D S+H též součástí Noci divadel a v sobotu 16. 11. 2019 se na hru pro dospělé Dějiny kontra Spejbl mohou návštěvníci těšit také od 19 hodin. V prosinci pak mohou dospělí také navštívit hru Ve dvou se to lépe.....“.

 

Představení nového CD hry Taťuldo, zhasni!

CD Taťuldo, zhasni! vzniklo ve spolupráci se Supraphonem. Proto byl přítomen i zástupce Supraphonu Karel Deniš. Oč jde? Nové CD autorky Denisy Kirschnerové  šlo na trh v den konání  tiskové konference, tedy 15. 10. 2019 a v závěru celého odpoledne se chystal jeho křest za účasti známých osobností. Jak uvedla jeho autorka, Denisa Kirschnerová, jde o další CD z řady ´báječné objevy´. Tentokrát o žárovce. Vznikla hra v režii Mikiho Kirschnera a s hudbou Jana Lstibůrka, v níž se posluchači dozvědí, co vše způsobí u Spejblů prasklá žárovka a díky tomu se seznámí s vynálezci, jako jsou Thomas Alva Edison, František Křižík či Nikola Tesla. Ještěže se na scéně objeví paní Kateřina, která ve své  kabelce najde vždy to, co je právě třeba. Děti se ve hře vydají se svými oblíbenci na dobrodružnou cestu, kterou jim už 140 let osvětluje právě žárovka!

 

„Je to již 3. pokračování neformální řady novinek na tradičně veselé i trochu poučné téma. Po vysavači a žvýkačce se tentokrát rozsvítila klasická žárovka: cédéčko dává šanci dozvědět se zábavnou formou leccos o tomto epochálním vynálezu“, uvedl Karel Deniš, šéfproducent mluveného slova vydavatelství Supraphon.

 

Paní Kateřina nominována v anketě Zlatý Ámos?

I když to zní divně, Zlatý Ámos je cena pedagogická, po vysvětlení přítomného Slávka Hrzala, zakladatele a ředitele ankety Zlatý Ámos, školského ombudsmana, to už tak divné nebylo.  Za jistých okolností by to skutečně šlo. Paní Kateřina v každém představení D S+H  a v nejnovější premiéře to znovu dokazuje, působí totiž výchovně a pedagogicky. Ostatně nenásilně poučují a vzdělávají i ostatní postavy a vlastně celé divadlo je v jádru výchovná instituce, dokonce v duchu Komenského, dalo by se říci, tedy školou hrou. Takže, možnost tu je. Slávek Hrzal nám však pravidla získání Zlatého Ámose raději připomněl. Návrh musejí podat děti, žáci a studenti. Musí ho podpořit podpisem 100 žáků a studentů - doporučitelů. Tím se navržená osoba dostává do výběru a z kandidátů pak vybírá odborná výběrová komise. Podle nápovědy Slávka Hrzala by stačilo v divadle najít přesvědčeného navrhovatele, sesbírat 100 podpisů podporovatelů a návrh odeslat do komise. A že kampaň v D S+H myslí vážně, dokládá už hotový TV spot se Spejblem a Hurvínkem, jenž bude na blížící se anketu upozorňovat diváky ČT. „Víte, že paní Kateřina je učitelkou? A ne ledajakou! Paní Kateřina může být letos nominována v anketě Zlatý Ámos.“ Držíme paní Kateřině i divadlu palce.

 

K dalším bodům tiskové konference dáme raději prostor tiskové zprávě.

Slovo měla Denisa Kirschnerová.

 

Zavěšená vstupenka pro znevýhodněné děti

„Úspěšně se daří navázat také na 6 let spolupráce s Nadačním fondem pomoci Karla Janečka. Po speciálních představeních pro seniory nebo neslyšící a nevidomé děti, která budou díky finančnímu přispění NFP pokračovat i v roce 2020, spustí divadlo Spejbla a Hurvínka spolu s fondem také projekt ´Zavěšená vstupenka´. Ten umožní navštívit divadlo dětem ze sociálně znevýhodněných rodin.

 

“Každý,

 kdo v příštím roce prostřednictvím Nadačního fondu pomoci

zakoupí zavěšenou vstupenku, umožní některému ze znevýhodněných dětí zažít představení,

 na které by se jinak nepodívalo.

 

V případě prvních 441 vstupenek

se bude fond podílet na jejich nákupu pomocí násobení zlatým řezem, tj. x 1,618.

 Dárci tak zaplatí 136 korun a fond tuto částku navýší o 84 korun,“

řekla Darina Danielová, ředitelka Nadačního fondu pomoci Karla Janečka.

 

Nakoupené vstupenky

 budou vždy na konci měsíce

předány sociálně právnímu odboru Prahy 6

a

ten je prostřednictvím sociálních pracovníků předá potřebným dětem.

 

Vánoční dárkové vstupenky do Divadla Spejbla a Hurvínka

Chcete-li udělat radost nejbližším, můžete jim zprostředkovat představení v jejich oblíbeném divadle zakoupením vánočních dárkových poukazů pro děti i dospělé. Pokud přemýšlíte, jaký dárek dětem, vnoučatům nebo přátelům, aby to nebyl jen další lapač prachu na poličce, pak je dárkový poukaz do Divadla Spejbla a Hurvínka to pravé! Vstupenky platí až do května 2020.

 

Oslava 100. narozenin pana Spejbla aneb plány na rok 2020

Již teď bychom chtěli všechny pozvat na zahájení oslav 100. narozenin pana Spejbla, které se bude konat 23. 4. 2020 v podvečer v Paláci Lucerna za účasti mnoha gratulantů z řad známých osobností. Spolu se Spejblem slaví divadlo 75 let svého působení v Praze, Žeryk a Mánička 90 let, a proto je na celý rok připraveno velké množství akcí. Oslavy zahrnují např. uvedení dokumentu České televize z cyklu Neobyčejné životy, který bude věnován právě panu Spejblovi.

 

„Tato význačná jubilea chceme oslavit spolu s našimi diváky.

 Proto jsme připravili např.

unikátní výstavu věnovanou panu Spejblovi v Pellého vile

 nebo Klub Hurvajz,

 zážitkový klub pro naše fanoušky,

který odstartuje v den svátku pana Spejbla,“

uvedla Denisa Kirschnerová, ředitelka divadla Spejbla a Hurvínka.

 

 „Nově také přicházíme s představením pro diváky od jednoho do tří let

i s novým představením pro dospělé diváky,

takže těšit se může na příští rok v našem divadle opravdu každý,“

dodala ředitelka D S+H.

 

Miminí představení Žeryčku, hop! bude unikátní. Je připraveno seznámit nejmenší s divadlem prostřednictvím interaktivní divadelní inscenace pro všechny smysly. Děti (1 - 3 roky) se s Žerykem vydají do světa nad zemí, těch,co umí létat, do světa ptáků, mraků, kouzelných vesmírných tvorů i zářících hvězd. Po půlhodinové inscenaci bude následovat dětská herna.

 

Kurz loutkového divadla

Na starší děti mezi 6 a 12 lety čeká kurz loutkového divadla, který je provede uměleckými složkami - od výtvarna přes práci s dramatickým textem po samotnou dramatickou akci. To vše samozřejmě v souladu s historií divadla s důrazem na marionetu. Věříme, že děti se prostřednictvím kurzu seznámí s loutkovým divadlem a nadchnou pro úžasný loutkový svět.

 

Den otevřených dveří v Divadle Spejbla a Hurvínka

Za oponu loutkového divadla se podívají i ostatní.

Připraveny jsou dny otevřených dveří divadla.

První akce proběhne na jaře 2020

a

doplní ho bohatý program uvádějící do zákulisí a tajů divadla.

 

A na závěr se pokřtilo nové CD Taťuldo, zhasni!

Kmotry nového CD Taťuldo, zhasni!, jehož příběh napsala Denisa Kirschnerová,  

byli zpěvačky a herečky Leona Machálková, Hanka Křížková, Lucie Vondráčková,

zakladatelka NF Kapka Naděje Vendula Pizingerová a zpěvák i herec Milan Peroutka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyznali se ze svého vztahu k malým hrdinům,

a pak už se křtilo a připíjelo

na úspěch hry i celého divadla

a hlavně obou jeho protagonistů. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © D S+H, © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.spejbl-hurvinek.cz

www.supraphon.cz