Španělsko: jedna země, čtyři světy aneb rozmary přírody, člověka a architektury

20.10.2021 17:56

 

Španělsko: jedna země, čtyři světy

8. 10. až 10. 11. 2021

Instituto Cervantes de Praga

 

 

Máte rádi Španělsko? Pak byste si neměli nechat ujít výstavu „Španělsko: jedna země, čtyři světy“, která je instalována v prostorách Instituto Cervantes de Praga. Sérii vysoce kvalitních velkoformátových fotografií názorně dokládá, pravdivost názvu výstavy. Ano, Španělsko spolutvoří vskutku čtyři zdánlivě zcela odlišné tváře této oblíbené destinace českých turistů mířících na Pyrenejský poloostrov.

 

 

„Pro výstavu jsme vybrali dvě velmi známé oblasti Španělska a jako protiklad dvě oblasti téměř neznámé, alespoň pro většinu Čechů. Chceme na tomto malém vzorku ukázat nesmírnou kulturní a přírodní rozmanitost, kterou Španělsko oplývá. Výstavu jsme nazvali ‚Jedna země, čtyři světy‘, ale stejně tak bychom mohli zmínit další španělské oblasti, které představují originální světy, a jistě by si to zasloužily.“

 

 

Tolik o výstavě napovídá pozvánka, kterou jsme obdrželi ze Španělské centrály cestovního ruchu. A skutečně, už jen sám podtitul výstavy, který zní „Rozmary přírody, člověka a architektury“ naznačuje, proč - a čím - jsou ony čtyři světy jednoho jediného Španělska tolik odlišné…

 

 

Fotografie jsou jako okna do krás slunného Španělska 

 

Autoři výstavy, chtějí upozornit, na krásy i zvláštnosti své země souborem padesáti prvotřídních snímků. Už ty mají sami o sobě zcela zřetelnou vypovídací hodnotu. Kdo se však snaží zjistit více, má možnost. Každou fotografii doprovází informační text, který doplňuje a vysvětluje pohled na nám vzdálenou rekreační lokaci. 

Výstava tak plné hned několik účelů. Především je příjemným vzhledem do míst, která lze v současné celosvětové situaci možná navštívit jako dřív, možná ale také ne. A tak ti co v těchto místech už někdy byli, zavzpomínají, a většina z nás, si alespoň udělá představu. Soubor fotografií je tedy nejen fotografickou výstavou, ale také poutavým cestopisem po známých i neznámých koutech Španělska.

 

 

A co objevíme?

 

Jak už bylo řečeno, na výstavě poznáme - tedy alespoň na fotkách – čtyři významná místa Španělska. Dvě - nám - více méně známá a dvě více méně neznámá.

Řekne-li se Andalusie a Kanárské ostrovy jsme po většině tak nějak zorientováni.  Ale řekne-li se Kantábrie a Extremadur, po většině netušíme.

O charakteristiku jednotlivých oblastí zachycených na vystavených fotografiích se postarala při vernisáži výstavy ředitelka španělské kanceláře pro cestovní ruch ve Vídni, paní Rocío Martín.

„Andalusie je země kontrastů a země, která vás očaruje svým světlem – proto také tamní pobřeží nese název Costa de la Luz, tedy Pobřeží světla. A na Kanárských ostrovech zase poznáte sílu přírody, což dokládají snímky z ostrova La Palma. Extremadura je zase oblast, ze které vzešla většina španělských objevitelů. Na Čechy ale úkol Extremaduru objevit teprve čeká.  A Kantábrie  je oblast, kterou Španělé nazývají ‚Zelené Španělsko´, protože je velmi rozmanitá a i ona je mezi českými turisty zatím také málo známa.“

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS.  

 

 

Španělsko: jedna země, čtyři světy

8. 10. až 10. 11. 2021

Instituto Cervantes de Praga

Praha 2 - Na Rybníčku

Otevřeno denně od 10 do 19 (vyjma st. sv. 28. 10.)

Vstup: volný

https://praga.cervantes.es/cz/default.shtm