Soutěžní výstava: „Nejlepší ČESKÉ bonsaje" se blíží aneb 3. září to v Japonské zahradě propukne

06.08.2021 19:37

 

Japonská zahrada      

Soutěžní výstava: „Nejlepší ČESKÉ bonsaje“

3. - 5. 9. 2021

Botanická zahrada hl. m. Prahy

 

 

Japonská zahrada v Botanické zahradě hl. m. Prahy se začala budovat v roce 1995. Zabírá plochu 0,67 ha. Veřejnosti byla zpřístupněna v roce 1997. Expozice má dvě části. Horskou krajinu s chýší a jezírkem a rostliny z Číny a Japonska. Základem zahrady jsou voda, kámen a rostliny. To čím nás okouzluje, nejsou hýřivé barvy květů, nýbrž eleganci stálezelených dřevin a proměnlivá scenérie během celého roku.

 

 

Ale i expozice Japonské zahrady se vyvíjí. Proto po 17 letech (2012) došlo k rekonstrukci jezírka i s okolím. Břeh zkrášlila nově vysezená, samozřejmě stylově tvarovaná borovice, pracovníky zahrady před tím na svůj úkol připravovaná celá dvě desetiletí. Celkovou expozici zase obohatilo a atmosféru pravé meditační zahrady navodilo, vysázení více jak 500 azalek a drobných trvalek…

 

 

Taizai suru (滞在する) - přijďte pobýt

 

Umění tvorby japonských zahrad je ojedinělý počin a patří k pokladům světové kultury. Kolébkou tohoto umění je Čína a od níž je v 8. st. převzali Japonci. Zejména dnes jsou zahrady japonského typu vyhledávané, neboť přítomnému skýtají možnost v současné pádící době, klid, ticho, eleganci a jsou tak místem vhodným k ztišení mysli a případné meditaci.

Japonská zahrada v pražské Botanické zahradě, přesně a po celý rok splňuje to, co se od japonské zahrady očekává.

 

 

Při budování této Japonské zahrady bylo využito všech tradičních prvků. Kameny na chodníčku „tobiiši“, mírně vyčnívají nad úroveň terénu tak, aby si člověk během chůze neumazal boty. Záměrně jsou pokládány nepravidelně, aby odpovídali přírodnímu uspořádání. Dřevěná čajová chýše poskytuje klid pro odpočinek i meditaci a především skvělý výhled na jezírko, do zahrady a jednotlivé rostliny v ní. I ty zde mají svou symboliku. A nejen že uklidňují duši, ale jsou i zdrojem nevtíravého poučení. Blíží se podzim. Takže zde rostoucí javory jej symbolizují. Ale rovněž jsou i symboly moudrosti. Nachází se zde jedna z nevětších sbírek kultivarů japonských javorů u nás. Naproti tomu zde také přítomné slivoně, zase symbolizující nový život, ctnost a dívčí krásu. Anebo borovice, ty symbolizují věčný život a odolnost. Pivoňky vznešenost, bohatství a moc. A dalo by se pokračovat. Zkrátka přijďte pobýt  -  Taizai suru. Kdykoli tak jako jsme zde byli na našem pravidelném relaxačním pobytu i my. Ale kdo chce víc vzruchu, ten by si měl rezervovat první zářijový víkend.

 

 

Soutěžní výstava: „Nejlepší ČESKÉ bonsaje

 

Bonsaje, to je umění časově neohraničeného rozsahu. Jednotlivý kus není totiž nikdy "hotov" a mění se v čase i průběhu ročních období. A krásní až s přibývajícími lety.

A o tom je výstava, která se bude konat hned po prázdninách, ve dnech 3. až 5. 9. 2021. To se bude v areálu Japonské zahrady konat výstavu bonsají předních českých pěstitelů.

Půjde o první soutěžní výstavu tohoto typu v Pražské botanické zahradě. Porota budou tvořit odborníci a zvláštní cenu dostane i bonsaj, která nejvíce zaujme ředitele pražské Botanické, Bc. Bohumila Černého. Soutěžit bude možné i na sociálních sítích. Stačí jen sledovat Facebook a Instagram - Botanická zahrada Praha.

 

 

Soutěžní akci doplní doprovodný program

 

Celý víkend bude víkendem japonské kultury. Od bojových umění, přes kaligrafie až po japonskou kuchyni. Nebude chybět ani demonstrace tvarování bonsají a jejich prodej.

Samotná výstava bude přístupná již od čtvrtka 2. 9. od 15.00. Spolupořadateli celé akce bude Česká bonsajová asociace a záštitu poskytne tradičně japonské velvyslanectví.

 

 

Ještě důležitá fakta

 

KDE: Japonská zahrada, otevírací doba 9.00 – 19.00

KUDY: Nejlepší trasa vede od zastávky autobusu 112 "Kovárna", přes vinici.

ZA KOLIK:

(Vstupné odpovídá standardnímu ceníku do botanické zahrady pro venkovní expozice):

Dospělí: 100 Kč

Děti: 3 – 15 let; žáci a studenti do 26 let s platným průkazem či ISIC: 45 Kč

Rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti, 3-15 let): 250 Kč

Senioři nad 60 let a ZTP: 50 Kč

Děti 0 – 2 roky, Kočárek a ZTP/P: zdarma

Pes: 100 Kč

 

Text připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto z Japonské zahrady: Marie Kubíčková, DiS   

 

 

Japonská zahrada     

Soutěžní výstava: „Nejlepší ČESKÉ bonsaje“

3. - 5. 9. 2021

Botanická zahrada hl. m. Prahy

Trojská 800/196 - Praha 7 - 171 00

Všeobecné a odborné informace: info@botanicka.cz