Současná krajinářská architektura ve Visegrádských zemích 2013 aneb neopomínejme veřejný prostor (parky, sady, cyklistické stezky)

18.04.2013 17:31

(Contemporary Landscape architecture in the Visegrád Countries 2013)

Galerie Jaroslava Fragnera  - Praha

18. 04. – 1. 5. 2013

 

Galerie Jaroslava Fragnera zahájila již 2. ročník ´Open Air Aréna´ na Betlémském náměstí výstavou o architektuře veřejného prostoru. První putovní přehlídku nejlepších projektů současné krajinářské architektury Visegrádských zemí,  realizovaných v posledních 5  letech,   představujeme na panelech  ve dvorním traktu Betlémské kaple. Každá země zde prezentuje 10 děl. K výstavě jsme vydali katalog se všemi vystavenými díly.  Výstava je součástí nového rozsáhlého výstavního projektu GJF,  v rámci kterého bude galerie v letech 2013 a 2014 prezentovat současné trendy české a evropské krajinářské architektury. Následné projekty na toto téma se uskuteční v průběhu června v rámci festivalu reSITE.

 

Na vernisáži  výstavy jsme se dozvěděli, že veřejný prostor je důležitý pro náš život a že  je velmi důležitá  spolupráce mezi architekty a architekty krajinářskými.   A pořadatelé výstavy doufají, že výstava nás bude inspirovat  k cestám i do zahraničí, abychom mohli obdivovat   architektonicky zvelebené veřejné prostory.

 

Výstavu připravilo občanské sdružení -   Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu

Aby každá hrudka země byla ještě krásnější !

Architektura jako taková není jedna, najdeme v  ní mnoho podoborů, jako je např. architektura krajinářská, která by měla naši Zemi udělat ještě krásnější…mohli bychom říci: snažme se zkrášlit   každou hrudku Země …  

 

Jak to všechno vzniklo a proč?

„V květnu 2012 se v Praze uskutečnilo úspěšné setkání východoevropských krajinářských architektů (East European Landscape Architects Workshop). Zúčastnění si uvědomili nutnost spolupráce a setkávání, výměny názorů. Tam také vznikl nápad uspořádat společnou putovní výstavu nejlepších projektů krajinářské architektury s cílem prezentovat naši profesi a důležitost její účasti na tvorbě veřejných prostranství a životního prostředí.“

 

 

 

 

Výstavu finančně podpořil Visegrádský fond grantem (International Visegrad Fund, www.visegradfund.org). Žadatelem grantu v kategorii Cultural Cooperation na realizaci výstavy je polské Sdružení krajinářské architektury SAK - Stowarzyszenie Architektury Krajobrazu, partnerem za Českou republiku je Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, za Maďarsko Corvinus University of Budapest, za Slovensko Spoločnosť pre záhradnú a krajinársku tvorbu.

 

Výstava je putovní a byla  nejprve otevřena 22. března 2013 v Polsku, v Praze probíhá od 17. dubna do 1. května 2013 , 7. května 2013 začne na Slovensku a 24. června 2013 v Maďarsku.

Za přípravný tým: Klára Salzmann, Jana Pyšková, Martina Forejtová, Štěpán Špoula

 

 

 

 

 

 

 

Galerie Jaroslava Fragnera

Betlémské náměstí  5a - panely na dvorním traktu Betlémské kaple

110 00 Praha 1

Telefon: (+420) 222 222 157

 E-mail: gjf@gjf.cz

www.gjf.cz

www.szkt.cz

 

Hodnocení:   75 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: GJF