Snímek ´Láska, soudruhu!´ aneb za trochu lásky šel bych světa kraj

25.03.2014 17:14

Febiofest:  21. mezinárodní filmový festival Praha

25. 3. 2014

 

Byli jsme pozváni na novinářskou projekci finsko-česko- norského filmu ´Láska, soudruhu!´ A protože se nám film líbil, zúčastnili jsme se po projekci i tiskové konference, kde jsme se mimo jiné osobně setkali s finskou herečkou Kati Outinen a s českým hercem Miroslavem Etzlerem.


 

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na ´Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva´. Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení...(oficiální text distributora)

 

Mezinárodní festival mládeže a studentstva – Helsinki 1962

Nejdříve se seznámíme s hlavní hrdinkou filmu, se slečnou Elsou Ahu, modistkou a s její kouzelnou mladičkou neteří Minnie. V té době, v roce 1962 máme v Evropě studenou válku. Je léto 1962 v Helsinkách a očekáváme Mezinárodní festival mládeže a studentstva. Elsa, na naše poměry docela hubená modistka, je překvapena, když k ní náhle přijde na návštěvu její dávná láska, již dávno pohřbená v mysli jediná životní láska, z roku 1938, Jan, který na tento festival přijíždí do Finska jako tenkrát, jako muzikant. Proč si myslela Elsa, že je Jan mrtvý? No, protože nedostala za tu dobu žádný dopis od něho! No, a kdo byl na vině?

Řada nedorozumění, řada humorných epizod

Přestože Jan velmi vřele zve Elsu na svá vystoupení, na mírové mítinky, ne vždy se jí to podaří. Má totiž svůj život, proslavila se jako jasnovidka, jejíž služby si žádají i političtí představitelé.  No, Elsa se vlastně neustále ve svém životě obětuje, stále někomu pomáhá, nebere totiž vůbec ohled na sebe, neustále, až nám to začíná lézt na nervy. Vidíme tak do žité reality, sice mnohdy humorné, ale mnohdy až mráz po zádech přechází…… Elsa se však snaží mít minimální výraz, prožívá si své drama uvnitř své duše, postupně si však uvědomuje sílu lásky, a opět touze po Janovi propadá. A Jan?!

 

Jsme v cizině, jsme stále pod dohledem

No, v době kubánské krize, v době studené války, kdy českoslovenští občané neměli moc šanci vyjíždět za hranice, a když, tak museli podávat hlášení, kde s kým se setkávali a o čem hovořili…A Jan? No, měl touhu znovu vidět svou Elsu, doufajíc, že ji nalezne jako vždy plnou lásky. A demonstrace? Rebelující mládí?  A policie? Je to všude stejné. Všude nás demonstranty mlátit budou, protože chráníme stát a státem jsme placeni….

 

Na čem jsme se shodli po projekci - na tiskovce: snímek je ódou na osobní štěstí

No, zasmějeme se i vskutku mnohdy zcela trapným scénám (skandování- my nechceme válku, ať žije mír, …), ale vhled do života finské dámy Elsy je vskutku objevný. Zaujal nás vynikající výkon Petra Stacha, našeho známého z divadla Minor, výkon Miroslava Etzlera a samozřejmě i komický výkon Jana Budaře, A jak to dopadne? No, sami se podívejme…no, jak to tenkrát asi bylo, že?! Pomalu už jsme zapomněli, co to vlastně ta studená válka byla, že?! Teď ji máme zase v Evropě a možná i dál zase na tapetě v souvislosti s nečekanými událostmi na Ukrajině a Krymu…


Originální název:  Mieletön elokuu

Slovenský název: Láska, súdruh!

Anglický název:  August Fools

Země: Finsko- Česko - Norsko, 2013

Režie: Taru Mäkelä

Scénář: Raija Talvio

Kamera: Jouko Seppälä

Střih: Inge-Lise Langfeldt

Producent: Markku Flink

Distribuce: Bontonfilm

Práva: Bontonfilm

Hudba: Stein Berge Svendsen

Hrají: Kati Outinen (Elsa), Miroslav Etzler (Jan), Elena Leeve (Minni), Laura Birn, Kryštof Hádek (Adam), Aku Hirviniemi, Veera W. Vilo, Jan Budař, Pirkka-Pekka Petelius, Tapio Liinoja, Václav Jiráček, Denny Ratajský, Petr Stach, Zdeněk Maryška, Elena Leeve

 

Stopáž: 100 minut

Žánr: komedie

Formát filmu: 2k digital

Původní znění: anglicky, česky, finsky

Titulky: české

Premiéra v ČR: březen 2014

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=SOCofOwVpHc#t=4

 

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Bonton film, autorka