Signály z neznáma aneb český komiks 1922 - 2012

22.03.2013 21:47

Centrum současného umění DOX - Praha

8. 3. - 20. 5. 2013

 

Výstava ´Sigánály z neznáma´.  Český komiks 1922 – 2012´, která si svou premiéru odbyla v Brně,  potrvá do 20. května 2013 a najdeme ji   v Centru současného umění DOX. Mapujeme tak  90 let vývoje českého komiksu jako svébytného narativního žánru. Kromě komiksových originálů a souvisejících materiálů jsme v expozici zpřístupnili  i mnohé unikátní objekty související s českými komiksovými světy: devadesátiletý příběh českého komiksu se tak na několik měsíců dočká své hmatatelné podoby. 

 

Fenoménem komiksového média jme se  u nás až donedávna nikdo seriózně nezabývali, ačkoli již od svých počátků zajímavým způsobem zrcadlí proměny naší společnosti a kultury. Smyslem výstavy je zasadit řadu jevů, jež byly zapomenuty anebo jsou vnímány izolovaně, do obecnějšího kontextu a představit je široké návštěvnické veřejnosti.

Koncepce výstavy?

 Autoři výstavy přemýšleli, zda budou upřednostňovat chronologii dějin nebo zda se zaměří na tvorbu významných  osobností.  Nakonec se rozhodli nabídnout strukturování  tematické – rozhodli se poukázat na vlivové linie  a dát do vzájemných souvislostí známější a i pozapomenuté tváře a podoby komiksové produkce.  

 

Kde najdeme kořeny komiksové tradice?

Kořeny domácí komiksové tradice nacházíme už v polovině 19. století, kdy v českém prostředí vznikaly  první satirické časopisy. Až do 30. let 20. stol.se vývoj formy propojující vizuální a verbální složku podobal vývoji v ostatních evropských zemích. Nástup fašistické a následně komunistické totality přirozenou evoluci komiksu narušil a zdeformoval, přesto domácí tradice nikdy zcela nezanikla a příležitostně nabývala někdy osobitých, jindy až bizarních forem, které se výrazně lišily od podob známých v komiksově vyspělých zemích jako USA, Francie nebo Itálie.

 

No, já myslím, že státnice by se dala z výstavy,  skutečně pečlivě připravené,  udělat snadno…jen  všechno však přečíst a prohlédnout, co je nainstalované na výstavě, bude zkouškou trpělivosti a  tak na několik desítek hodin…

 

Jen pro ilustraci názvy pečlivě zdokumentovaných bloků- či výstavních sálů  a uvedu zajímavosti:

  • Smějeme se zvířátky
  • V područí ideologie
  • Za oponou a na velkém plátně
  • Na vlnách SF a dobrodružství  
  • Kluby mladých gentlemanů
  • Nové světy noví hrdinové
  • Zelený Raoul  - kreslí Štěpán Mareš - vznikl 1995
  • Nakladatelství Divus – vydá vá od 1995 alternativní komiksy
  • Polyegran : 50. a 60. léta  20. století považujeme za údobí komiksového temna
  • Podzemím: V USA byl komiks od 60. let 20. stol. přirozenou součástí kontrakultury
  • Komiks ve službách reklamy  

Komiks postupně ztrácí nálepku nevyhnutelně pokleslé vizuální formy. Dobře promyšlená a ve správnou chvíli použitá komiksová kampaň dokáže divy:  Planetárik Tuti naučil celou jednu generaci dětí pravidelnému čištění zubů. Dokáže toto i vaše pasta?

 

Domácí tradice obrázkových seriálů je mimořádně bohatá a zasahuje až do pol. 19. stol.  

První komiksové časopisy

Na stěnách  si prohlédneme první  i současné  komiksové časopisy  

- Koule 1926

-  Malý zpravodaj 1933

- Rychlé šípy 1968

- Signály z neznáma 1976

- Punťa 1936

- Kometa 1989

- Crew 1998       

- AARGH! 2006

- Komiksfest! Revu e2008

- KIX 2011

 

Nejslavnější fenomény: Rychlé šípy, Čtyřlístek, Kája Saudek

Na výstavu můžeme vzít i děti, ty mají na rozdíl ode mne komiks rády. Navíc si mohou prohlédnout díky zápůjčkám od desítek institucí z celé České republiky i od řady autorů či soukromých sběratelů skutečně reprezentativní soubor originálů z e všech údobí českého komiksu.  Nechybí ani Spejbl a Hurvínek, Ferda Mravenec…Rychlé šípy, Čtyřlístek a …spousta Kájů Saudků..!

 

Český komiks  ve třetím tisíciletí chytl nový dech. Rozrušujeme stereotypní představy, že se jedná o brakově-triviální čtení na ukrácení volné chvíle. Český komiks získává tedy v současnosti na důvěře a sebeúctě.   Dokonce jsem objevila v časopise Moderní byt č. 5/2012 str. 78 -84 zajímavý článek o komiksových dekoracích jako trend ´Vítejte v komiksu´.  Můžeme se tedy setkat s komiksovými  prvky jak v moderním umění, tak v oblasti designu.  Komiksové příběhy nejsou jen pro děti…

Kurátoři: Tomáš Prokůpek, Pavel Kořínek

Design: Branislav Matis, Matúš Lelovský, Boris Belan

 

Titul výstavy: Signály z neznáma aneb český komiks 1922 - 2012             

DOX

Poupětova 1, Praha 7

 

Otevírací doba

Po:  10.00 – 18.00  hodin

Út  zavřeno

St - Pá: 11.00 – 19.00 hodin

So - Ne: 10.00 – 18.00 hodin

 

www.dox.cz

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Internet