Setkání s Jaroslavou Severovou aneb když její návrhy z počítače se vytisknou na EPSONu…

29.10.2018 14:24

Galerie Hollar - Praha

25. 10. 2018

 

V rámci výstavy Znovu od začátku: PROSTOR, SVĚTLO, ZNAK se ve čtvrtek 25. 10. 2018 konal doprovodný program za účasti Jaroslavy Severové, autorky výstavy:

  • komentovaná prohlídka výstavy
  • ukázka digitálního tisku na tiskárně Epson 


Jaroslava Severová akci zahájila slovy, že v letech 1960 - 1966 studovala na AVU v Praze (prof. J. Horník, V. Tittelbach).  Jaroslava Severová neustále hledá nové metody (zajímala ji hlavně technika), a tak v 90. letech 20. století opustila techniku hlubotisku a nyní se cíleně věnuje digitálnímu tisku.

 

 

Sama k tomu dříve řekla: „Dělám vlastně pořád to stejné, ačkoliv to vypadá, že je to pořád něco jiného. Jdu na to jen z různých stran.“  Jaroslava Severová při tvorbě digitálního tisku využívá nejen fotografii, ale pracuje i se záznamem světla a stínu, se znakem, písmem a geometrií.

 

Poté jsme zástupcem firmy  FOMEI byli seznámeni s velkoformátovou fotografickou tiskárnou EPSON, dále s teorií a správou barev a s otázkou důležitosti kvalitního papíru. Následovaly praktické ukázky fotografického tisku, kdy při rozlišování barev je především kladen důraz na dokonalou souhru barev z počítače a z tiskárny (je nutná dokonalá kalibrace pomocí kalibrační sondy – kolorimetr, či se objedná  služba kalibrace) jak tiskárny, tak počítače) tak, aby to v konečném výsledku vyhovovalo přesným požadavkům autorky grafického díla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Smetanovo nábřeží č. 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jaroslava-severova-znovu-od-zacatku-prostor-svetlo-znak-all-over-again-space-light-sign-aneb-jak-zobrazujeme-doopravdy/