Seriál V. – Tradiční japonské hračky aneb víme, co ´pestře malovaní draci znamenají?!

18.06.2013 16:06

Seriál V. – Tradiční japonské hračky aneb víme, co ´pestře malovaní draci znamenají?!

(dragon)

 

Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo ve spolupráci s Národním muzeem výstavu japonských hraček ze sbírek Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur s názvem „Hrajeme si celý den“. Výstava trvala do 16. 6. 2013 v zámeckém areálu Ctěnice, ve výstavním sále Špejchar. Vystavila  hračky a předměty, se kterými si v minulosti hrály japonské děti, a další unikátní exponáty.

 

Všechny děti světa si hrají s hračkami. I v Japonsku. A oblíbené a osvědčené hračky se stávají tradicemi, překračují tak několik staletí.  I když již od 30. let 20. století si japonské děti hrají s ´moderními´ hračkami, vyráběných především z plastů, tak tradiční hračky nadále se v Japonsku vyrábějí dál aspoň jako dárky, suvenýry, talismany či amulety pro štěstí…

 

  • V Japonsku, které si na tradice potrpí, můžeme napočítat tradičních japonských hraček přes tisíc druhů. Rozdělujeme je do tří skupin:
  • Hračky, se kterými si děti hrají – hliněné, papírové předměty a míčky…
  • Hračky umělecky zpracované -  malovaní draci, zdobené dřevěné pálky na japonský badminton,  masky pro tradiční divadlo, panenky  z porcelánu…
  • Hračky jako talismany - skládanky, dřevoryty, kultovní předměty, momotaro, daruma

 

Všichni známe z dětství pohádky o zlých dracích, sedmihlavých a vícehlavých, který se bojíme, protože nám chtějí sežrat naši krásnou princeznu.  A přijde-li odvážný krásný muž, který draka přemůže (zlo přemůžeme spíše než svou silou přemůžeme chytrostí, lstí či rozumem),  pak je samozřejmé, že právě tento hrdina dostane za odměnu zachráněnou  princeznu… A jak to vlastně s těmi draky je?  Trošku se na to podíváme…

 

Slov ´draco´ (drak) pochází původně z latiny, a doslovně znamená to ´had´.  Vždy lidstvo zobrazuje draka jako stvoření, které připomíná  hada nebo nějakého plaza a je obdařen nějakými  nadpřirozenými schopnostmi.

 

Drak západní, evropský:  

draci jsou  symbolem zla, ničení a zkázy, bývají i okřídlení, mohou chrlit oheň

 

Drak orientální :

čínský:  draci v Číně existují již dlouho jako symbol folklóru a umění země. Chrámy a svatyně  stavíme na jejich počest.  V čínské kultuře lidé považují draka za  symbol moudrosti, síly a štěstí. Na rozdíl od západních zlých draků považujeme orientální draky jako bytosti  shovívavé, moudré, mocné, silné a laskavé.

Symbol draka a jeho božské vlastnosti

Číňané se někdy dokonce považují  draky za své předky. Proto se ke drakovi vždy chováme s úctou a respektem.  Je nevhodné,  abychom  jakékoli  vyobrazení draka poničili.  

Čínský drak

  •  podoby draků jsou různé, základem  je většinou vzhled   hada  a líhnou se z vajec
  • drak má dlouhé točité tělo s vlastnostmi různých zvířat.  Od draka japonského se liší počtem prstů na noze, má jich pět, zatímco japonský drak jich má tři.  V japonské mytologii se setkáme s  drakem jen velmi zřídka.
  • ovládá déšť, řeky, jezera a moře (čtyři elementy  a čtyři světové strany)
  • chrání nás před zlými  duchy,  chrání  nevinné  a zajišťuje nám bezpečí
  • protože draci létají na obloze, můžeme spatřit většinu  obrázků čínských draků, jak mají ve svých  ústech  perlu.  Legenda totiž praví, že perla dává drakům sílu a umožňuje jim vystoupat až na nebe…
  • symbol  draka v současné době  velmi oblíbený  jako motiv vhodný k tetování na lidském těle, a to kdekoliv

Zdroj: www.dracisvet.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, www.knihypro.cz