Roky ve dnech mezi válkou a Expem 59 aneb České umění v letech 1945 – 1957

31.03.2013 17:01

Roky ve dnech mezi válkou a Expem 59 aneb České umění v letech 1945 – 1957

28. 5. - 19. 9. 2010

Galerie GHMP v Městské knihovně v Praze

 

Že "ani ty nejhorší podmínky nezabrání svobodě malovat!!" chce nám dokázat autorka a kurátorka unikátní výstavy Roky ve dnech, paní Marie Klimešová. Je navíc přesvědčena, že české poválečné umění nezačíná až rokem 1957, protože malíři i fotografové tvořili i v prostředí strachu a nehybnosti (v letech mezi 1945 až 1957).

 

Mnozí umělci se upnuli na zobrazování krajiny, případně se navraceli k lidovým motivům (velkoformátové svitky od Emila Filly s lidovými s texty a písněmi). Výstava je rozdělena na třináct tématických částí.

 

Přes politickou komplikovanost poválečného období umělci nejprve reagovali na deziluzi plynoucí ze zkušenosti války a pak čelili ideologické likvidaci intelektuálních i tvořivých sil společnosti.

Pavel Brázda, Vladimír Boudník, Emil Filla, Jiří Kolář, Mikuláš Medek, Emila Medková, Jan Reegen, Vilém Reichmann, Zbyněk Sekal, Josef Sudek, Josef Šíma, Toyen, Jan Zrzavý a další, to je jen stručný výčet autorů až osmistovek obrazů a fotografií, které mnohdy ještě nebyly vůbec vystaveny. Mnohé autory budeme vnímat jinak. Obrazy socialistického realismu zde však nenalezneme, protože kurátorka tuto výstavu pojala jako osobní interpretaci tehdejší doby.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: GHMP