ROADPOL SAFETY DAYS 2020 aneb smutní andělé

22.02.2021 17:34

 

ROADPOL SAFETY DAYS 2020

Zítkovy sady únor 2021

 

V sobotu 20. února 2021 byl nádherný den. Skoro by se dalo říci, že byl skoro jako první předjarní. Sluníčko vše vyhřálo na nějakých 10 stupňů nad nulou, a tak po dlouhé době a po minulém víkendu, zejména kdy bylo o 20 stupňů méně a Prahu pokrýval sníh a led, se dalo dokonce na lavičku usednout.

 

Neváhali jsme. Už proto, že nás vycházkové kroky zavedly do Zítkových sadů, nad náplavku Vltavy, pod spanilé věže kláštera v Emauzích. Usedli jsme i proto, že u východu z metra trasy B Karlovo náměstí nás upoutal symbolický shluk andělských křídel. Ne, neocitli jsme se v ráji, ale na místě, kde se symbolicky zastavil čas, aby nás k zamyšlení přiměl …

 

 

Evropský týden mobility

Policie ČR je člen organizace ROADPOL. Ta pořádá – vzdor virům a všemu – každoročně akci Evropský týden mobility. Loni se pro tuto akci u nás spojila s Autoklubem ČR a Platformou VIZE 0.

 

Týden mobility je určen k upozornění řidičů na nutnost bezpečné jízdy a k zvýraznění a připomenutí všech nejdůležitějších pravidlech silničního provozu.  

 

 

ČR je navíc – když nejsou uzavírány hranice jako v době pandemie – vytíženou tranzitní zemí. A tak, mimo našich řidičů, jsou viníky dopravních nehod právě řidiči zahraniční. Uvádí se, že jen u nás zahraniční řidiči zaviní - ročně – i několik tisíc nehod, s tisícovkou zraněných a několika desítkami mrtvých (9 % z obětí za rok). Podle odborníků je v řadě případů je na vině neznalost českých – ne vždy totožných - pravidel silničního provozu od těch, které znají nebo by znát měli. Proto už na hranicích dostávají zahraniční řidiči leták s odlišnostmi pravidel od zemí, odkud pocházejí. 

 

 

Abychom k sobě ale byli spravedliví, porušování předpisů a nehody zahraničních řidičů jsou problém všech zemí EU. Může za to nejen neznalost pravidel, nebo jejich odlišnosti, ale z psychologického hlediska i pocit beztrestnosti. A rozdíly mnoha ustanovení jsou mnohdy značné. Od maximální rychlosti, přes množství alkoholu v krvi řidičů či používání dětských autosedaček, až po vytváření tzv. záchranářské uličky.

 

 

ROADPOL SAFETY DAYS

Evropská síť dopravních policií, dříve TISPOL, zanikla brexitem a transformovala se do kontinentálního ROADPOL. Účel se ale nezměnil: sdílet zkušenosti, zajišťovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. Vznik inovované organizace přinesl nový - společný - preventivní projekt ROADPOL SAFETY DAYS (ROADPOL - Dny bezpečnosti) obdobu někdejšího projektu Evropský den bez úmrtí na silnicích. Nový projekt se zaměřil na bezpečnost na pozemních komunikacích, včetně fatálních následků dopravních nehod.

 

 

Od 16. do 22. září 2020 Dny bezpečnosti v Zítkových sadech

Výstava plechových andělů u příležitosti ROADPOL Dnů bezpečnosti v Zítkových sadech byla zahájena 16. 9. 2020 jako III. ročník. Sochy andělů připomínají osoby, které zemřeli na území hl. m. Prahy. V tomto případě byla výstava věnována srovnání vyhaslých životů chodců při dopravních nehodách v letech 2018 a 2019. Výstava  je stále na místě k vidění , a nadále náhodného kolemjdoucího může přimět k zamyšlení, co  on sám pro bezpečnost silničního provozu může dělat.

Více informací ke dnům bezpečnosti na: www.roadpolsafetydays.eu

 

 

… a čas se zastavil

Výstava reagovala na loňské dny Evropské mobility (do 22. 9. 2020). A právě tehdy vypukla druhá, a pak následovala další vlna pandemie, jež opět ochromila, stejně bolestně jako tragické dopravní nehody, naši zemi. I pandemie má oběti. Dokonce neskonale víc, než způsobily dopravní nehody. A to je důvod k zamyšlení. Nad smyslem života a existencí smrti. Nad chováním nás odpovědných i neodpovědných. A také nad tím, že smrti je kolem dost a moc ji ovlivnit neumíme. Tak ať alespoň té, již ovlivnit můžeme, při dopravních nehodách, je co nejméně… 

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková