Řez: Ozvěny výstavy Schnitt/ Incision aneb když z materiálu odřežeme a odebíráme vše přebytečné

25.05.2015 09:07

Galerie Září  – Praha

19. 5. – 26. 6. 2015

 

Na pražské vernisáži výstavy současného šperku Řez, jež se již konala v Českém centru v Mnichově v rámci mezinárodní akce ´Schmuck 2015´  souběžně s veletrhem Internationale Handwerkermesse v Mnichově, jsme představili aktuální  přístup těchto 6 českých autorů současného šperku:

 

Stanislava Grebeníčková

Kateřina Matěchová

Pavel Opočenský

Jana Střílková

Jiří Šibor

Karel Votipka

Kurátoři: Julie Bergmann a Jiří Šibor

 

,,Název a současně i téma výstavy označuje nejen řez generační, ale také nejvíce používanou techniku autorů, jakou je řez v materiálu a jeho odebírání. Zároveň také poukazuje na redukci dekorativních prvků v dílech, a tím i na řez ve vývojové a po obsahové stránce prací.  Vystavené šperky od českých šperkařů si do své sbírky pořídila například Helen Drutt, manželé Heidi a Karl Bollmann a další slavní sběratelé,"

řekla Julie Bergmann

 

 

 

 Pár slovíček o vystavujících autorech

Stanislava Grebeníčková (*1954)
je zkušená sklářka a pedagog.

Vystudovala v ateliéru pod vedením prof. Stanislava Libenského na VŠUP v Praze a na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu u prof. Sybrena Valkema.

Věnuje se i velké sklářské plastice.

Je bohatě zastoupená ve veřejných a soukromých sbírkách ve světě i v ČR.

Její tvorba šperku vychází z řezů jednotlivých částí, které sestavuje a spojuje v geometrických útvarech

a které často vytvářejí prostorový dojem a klamou naši vizuální představu viděných skleněných broží.

Kateřina Matěchová (*1983)
Je nejmladším vystavujícím. Absolventka atelieru KOV na VŠUP v Praze pod vedením profesorů Vratislava Karla Nováka a Evy Eisler. Charakteristickým rysem její práce je využití v maximální míře možností daných materiálů a kladení důrazu na klíčový prvek uměleckého záměru a bezmezná trpělivost v kombinaci s až puntičkářským přístupem k tvorbě. V roce 2008 byla nominována na cenu Czech Grand Design v kategorii Objev roku a se svou diplomovou prací Samotvary v roce 2012 v kategorii Designér šperku roku. Tato kolekce získala cenu nizozemské Marzee Gallery ´Annual Marzee Selection of Graduate Work Jewellery 2012 from International Academies and Colleges´.

Pavel Opočenský (*1954)
Jeden z matadorů v oboru současného českého šperku a organizátor mnoha výstav v 90. letech 20. století. Po studiu bižuterie v Jablonci nad Nisou a zpracování kovů v Turnově emigroval v roce 1981 do New Yorku, kde se prosadil jako nezávislý tvůrce šperku z netradičních materiálů a zároveň započala jeho sochařská dráha, věnovaná rozměrným kamenům. Patří stále mezi nejaktivnější české šperkaře, včetně zastoupení ve veřejných a soukromých sbírkách, ale i počtem účastí na výstavách. Jeho práce nesou rys nekonvenčnosti a originálního řešení, odebírání a řezání materiálu volí podle použitého materiálu, a je jedno, zda se to týká jadeitu, bakelitu, plastických hmot, titanu nebo třeba snowboardu.

Jana Střílková (*1976)
Autorka vystudovala katedru výtvarné výchovy na PdF v Olomouci poté, co vystudovala obor zlatník v Turnově. V roce 2000 byla oceněna 1. cenou za stříbrný ateliérový šperk Spolkem cechu zlatnického v Brně. Účastní se skupinových výstav. Ve svojí práci využívá techniky odebírání hmoty. Ve středu jejího zájmu stojí přírodní materiály, k jejím nejvýraznějším pracím patří šperky z hovězí kosti, kde obnažuje strukturu vnitřní stavby v kombinaci s přidaným kovem - převážně zlatem. Snahou je nacházet rovnováhu mezi tzv. obyčejným materiálem a drahým kovem.

Jiří Šibor (*1966)
Prošel studii zpracování kovů a mimo vlastní šperkařskou tvorbu se občas věnuje i kovové plastice, podílí se na organizování výstav šperku, příležitostně píše na blog o současném českém šperku, nebo se věnuje přípravě katalogů k výstavám. Často vystavuje v zahraničních výstavách, je hojně zastoupen ve veřejných a soukromých sbírkách ve světě i v ČR. Ve svojí poslední kolekci prací vyřezává v nerez oceli segmenty ploch s otvory, které pomocí nýtování spojuje v jeden celek v kombinaci se sklem nebo také s průsvitnými plasty. V řešení konstrukcí se snaží docílit souhry optických vlastností skla s kontrastem stínů vnitřních prostorů broží.

Karel Votipka (*1964)
Autor prošel studiem oboru nástrojáře a oboru zlatník na škole v Turnově. Je zaníceným znalcem kamenů, které používá ve své tvorbě a jež jsou jeho celoživotní vášní. Brusy a řezy kamenů podřizuje vlastní invenci mimo standardní postupy a jeho dosažené výsledky jsou v mnoha případech velmi překvapivé i pro odborníky. V poslední sérii broží se zabývá převážně nefritem a buližníkem.

 

 

Galerie ZÁŘÍ - galerie autorského šperku

170 00 Praha 7

Heřmanova 33

www.facebook.com/galeriezari

Máme otevřeno: úterý – pátek: 13.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Galerie Září

  

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pavel-opocensky-jana-sarova-eroempathy-aneb-sperkar-opocensky-po-sedmi-letech/