Rebelka (Brave)

19.02.2013 08:34

Rebelka  (Brave)

 

Výpravná akčně-dobrodružná pohádka  

protkaná kouzlem a folklórem skutečného Skotska

V těchto dnech do českých kin přichází nový dobrodružný fantasy animák o odvážné rusovlásce Meridě. Americký film Brave (statečná), v českém nepříliš odpovídajícím překladu Rebelka je dílem společnosti Pixar Animation Studios, jehož filmy jsou zárukou kvality, kterou by teoreticky mohl ohrozit až vstup do vod sequelů a spin-offů  (druhá Auta, nová Letadla me), s tím ale Rebelka nemá nic společného.

 

Nápadů měli vždy v Pixaru dost, a také je v tomto filmu dostatečně zúročili. Pixar se totiž konečně rozhodl opět pro původní projekt. Jedná se o první snímek, ve kterém se objevuje ženská hlavní hrdinka, jde o první dobový snímek, ve kterém se protínají skutečná historická data s fantazií, a také se jedná první výpravný dobrodružný film, odehrávající se v přirozeném světě.

 Jen pro zajímavost dodáme, že nejnovější pixarovka Rebelka ve 4 164  amerických kinech odstartovala za pěkných 66 milionů dolarů, což je standardní hitový otvírák slavného animátorského studia. Ale Pixar  získal za svých 26 let existence tak silné a spolehlivé jméno, že by přilákal davy i na animované kynutí těsta ve 3D. Nedávno zemřelému Steve Jobsovi je také film věnován.

 

O čem je film?

Film Rebelka vypráví příběh o skotské princezničce Meridě, která nás nejdříve zaujme svou působivě zrzavou, kudrnatou hřívou. Merida má ráda vycházky projížďky na svém oblíbeném koni Angusovi, bojuje s mečem, leze po nebetyčných skalách, často mizí v hlubokých lesích a zdokonaluje se v lukostřelbě. Přitom ale musí neustále poslouchat vážné rady své matky královny Elinor, co má a co nemá dělat, co smí a co nesmí dělat jako princezna, jako že nesmí pokládat zbraň na jídelní stůl, musí se učit zeměpis svého království, přičemž se tvrdohlavá Merida neustále vzpírá vůči jakýmkoli snahám svých rodičů  - králi a královně; Merida si chce v životě rozhodovat sama a jít vlastní cestou. Chce zlomit staré posvátné zvyky. V den, kdy se král i královna rozhodnou Meridu provdat, jsou pozváni na hrad nápadníci ze tří království. A jak si Merida s nenáviděnými nápadníky poradí, nechme se překvapit! Merida se však ocitne v situaci, kdy její rebelie ohrožuje celé království. Vyhledá excentrickou čarodějnici, která jí vyplní neuvážené přání. A další filmové scény již předvádějí zoufalou Meridu a její již jen statečnou snahu zachránit to, co nechtěně způsobila, aby nakonec sama zjistila, co obnáší skutečné hrdinství.

 

K příběhu režisér Mark Andrews podotýká: „ Dospívající mládež se rychle mění, z dětí se stávají dospělí lidé, kterým budou po zbytek života. A právě tahle chaotická nepředvídatelná proměna tvoří jádro tohoto filmu.“

 

A děti se budou bát?

Starověké Skotsko plné koní, medvědů a lidí je v něm tak přirozené, jak je to jen možné. Film se tedy hemží množstvím medvědů, i malými medvídky, a vzhledem k tomu, že král Fergus – medvědobijec - po nich nemilosrdně jde, u některých medvědů máme mnohdy obavy o jejich životy. Zejména věrohodně je představen zlý medvěd Mor´d – který připravil krále o nohu, a to by mohlo ty menší trošku vyděsit. Jistě je zaujmou okouzlující, poťouchlá, zrzavá trojčata Harris, Hubert a Hamish, malí bratříčci princezny Meridy, která má pro ně sesterskou slabost, a která z mnoha málo lidí je dokáže od sebe rozeznat. Trojčata podle režiséra Marka Andrewse jsou ideální příležitostí pro odlehčení atmosféry filmu, kradou totiž koláčky a dorty chůvě, pobíhají po hradě, šíří kolem sebe zmatek atp.

 

Výběr scén, které nás mohou okouzlit: 

 

 *   Merida se setkává s bludičkami, mihotavé modré světlo bludiček (ze země uniká bahenní plyn, vznikají modré plamínky)

 

  • Královnin způsob, jak jako medvědice chytá lososy v horské říčce (David Attenborough z BBC by jistě souhlasil)

 

  • Chatrč čarodějnice – řezbářky -  výzdoba nespočetným množstvím dřevěných figurek medvědů (moje srdce sběratelky medvídků zaplesalo)

 

Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku?

Ale ne, vůbec ne! Tvůrci filmu Rebelka se již v létě 2006 vydali do Skotska, aby načerpali inspiraci např. u kamenných kruhů v Callanish, na hradě Eilean Donan na vrchovině a na hradě Dunnottar, který se nachází jižně od Stonehaven v Aberdeenshire, dále v údolí Glen Affric u vesnice Cannich s největšími nejstaršími kaledonskými borovými lesy ve Skotsku, jezery, mokřinami a horami. Pro tvůrce filmu se jednalo o naprosto čarokrásné místo, které zdokumentovali tak, aby výtvarníci toto prostředí plné kouzla, krásy a syrovosti Skotska nakonec v počítačích zrekonstruovali.  Poté se chopil práce renderovací tým s využitím materiálů – od kresby na látku až po polystyrén. Např. každý strom bylo vytvořit ručně, vznikl tak katalog stromů, balvanů, klád, všeho, co se v lese vyskytuje, protože podle Pixaru nejlepší vedlejší roli ve filmu odvádějí dobře provedené kulisy i pozadí.   

 

A animační tým?

Jeho členové se zabývali šermem, lukostřelbou, jezdili na koních, sledovali dokumenty o medvědech a koních. A kostýmy? Král Fergus má na sobě osm vrstev oblečení – kroužkovou, zbroj, několik vrstev kiltu, opasek, pochvu na meč a medvědí plášť. Vše se muselo naprogramovat tak, aby se jednotlivé vrstvy oblečení pohybovaly tak, jak měly. A šlo to! Jak? No, pomocí neuvěřitelných mistrů animátorů, nové technologie a nového software.   

Pokud jde o zrzavé kudrnaté vlasy hlavní hrdinky, princezny Meridy, jejich rozpuštěnost a neučesatelnost tak ztělesňuje její svébytnou povahu, přičemž se královně samozřejmě vždy nedaří dostat Meridiny vlasy pod svou kontrolu. Režiséři chtěli, aby její kudrnaté kadeře se pohybovaly částečně realistickým způsobem, ale přesto si zachovaly svůj objem. Musel být napsán nový vlasový simulátor. Nakonec museli vlasy vystavit nižší gravitaci, než jaká platí pro zbytek modelu.

 

A hudba?

Při práci na soundtracku k filmu byly použity typicky skotské nástroje, jako jsou dudy, housle, keltské harfy i flétny, pak se to vše doplnilo elektronickými zvuky, které se opět elektronicky upravily dulcimerem a cimbálem. Na lidové nástroje hráli skotští hudebníci.

 

Skotská zpěvačka Julie Fowlis nazpívala dvě původní skladby – Touch the Sky a Into the Open Air.

 

Další původní skladbu, Learn Me Right, nahrála mladá zpěvačka Birdy, jejímž výsledkem je dynamická, poetická píseň, která shrnuje poučení z celého příběhu – „budeme tím, kým budeme, a to je v pořádku.“  

 

Prázdniny končí?!?

Blíží se konec prázdnin, a vydáme-li se s dětmi na tento film, zpříjemníme sobě i jim poslední volné týdny, než budou muset opět jít za svými povinnostmi do školy. A jakmile filmový příběh skončí a naskočí nekonečný sloupec těch, kteří se na filmu podíleli, domů nespěchejme hned, protože přece nasloucháme písničce, kterou zpívá i dětmi oblíbená Lucie Vondráčková.

 

Režie: Mark Andrews, Brenda Chapman

Originální název: Brave

Země výroby: USA - Walt Disney Pictures

Námět: Brenda Chapman

Produkce: Katherine Sarafian

Vedoucí výroby: John Lasseter

Výtvarník: Stever Pilcher

Efekty: David MacCarthy

Kamera: Rob Anderson, Danielle Feinberg

Hudba: Patrick Doyle

Společnost: Pixar Animation Studios

Hrají: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Kevin McKidd, Robbie Coltrane, Craig Ferguson, John Ratzenberger 

Režie českého znění: Vojtěch Kotek

Český dabing:

Barbora Šedivá (princezna Merida)

Simona Postlerová: (královna Elinor)

Karel Heřmánek: (král Fergus)

Ljuba Skořepová: (čarodějnice)

Ota Jirák: (lord MacGuffin)

Martin Stropnický: (lord Macintosh)

Pavel Zedníček: (lord Dingwall)

Lucie Vondráčková a Radka Fišarová: písničky k filmu

Tagy: prokletí, království, legenda 

Žánr: akční, dobrodružná, animovaná pohádka

USA premiéra: 22. 6.2012

Česká premiéra: 16. 8. 2012

Na DVD: nestanoveno

Délka filmu: 100 min

Hodnocení: 95 %

https://www.zfilmu.cz/news/rebelka-2012-film/

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet