Půlstoletí Botanické zahrady hl. m. Prahy aneb když si přejeme slunce a vodu tak akorát…

31.05.2019 12:22

Botanická zahrada hl. m. Praha

venkovní expozice areál Sever

expozice Svět sukulentů - foliový skleník

29. 5. 2019

 

 

 

 

Na výjimečné tiskové konferenci Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji, která se uskutečnila u příležitosti oslav jejích 50. narozenin, se konal křest vín ročníku 2018, dále křest nové publikace Rok na vinici a  knihy k 50. narozeninám zahrady - Příběh trojské botanické zahrady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U příležitosti tiskové konference se nám představili:

 

Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry

 Lucie Benešová, herečka

 Matěj Ruppert, zpěvák

 Jitka Schneiderová, herečka

 Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy,

Alice Bendová, herečka

Miroslav Táborský, herec

Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry

 

 

Moderovala Štěpánka Duchková

 

Úvodní slovo měl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Stručně shrnul historii zahrady od 1. 1. 1969, tedy uplynulých 50 let.

 

„Botanická zahrada prošla za uplynulých 50 let obrovským rozvojem.

 V roce 1969 se začínalo v podstatě na zelené louce

 a

dnes patří k nepřehlédnutelným atrakcím hlavního města.

Každoročně ji vyhledá více než 300 tisíc návštěvníků.

Zahradu navíc v následujících letech čeká další velký rozvoj,

díky kterému se promění v moderní botanickou zahradu 21. století,“

řekl  Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

 

Připomněl, že letos má své výročí i skleník Fata Morgana, který je v provozu 15 let. S úsměvem zmínil i další, tentokrát jedno nepříliš slavné výročí, 40 let od začátku řešení vodovodu pro zalévání rostlin vodou z Vltavy. Optimisticky ale dodal, že letos už to konečně vypadá na začátek konkrétních kroků, který by vedl k brzké realizaci. Jmenoval také nové projekty Botanické zahrady hl. m. Prahy, určené pro návštěvníky a jejich komfort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Další mluvčí Vladimíra Egertová, naše přední vinařka, vedoucí vinice sv. Kláry, se ve svém vstupu zaměřila na ročník 2018 z hlediska produkce vína na vinici. Zmínila, že to byl mimořádně suchý a horký rok a že tradiční sklizeň se kvůli klimatu a počasí o měsíc opozdila. Jaké bude víno z roku 2018, se ale dozvíme až za 4 roky. Proto speciální, jubilejní víno Natalis (latinsky narozeniny) bylo vytvořeno a namícháno k 50. výročí existence Botanické zahrady hl. m. Prahy, s předstihem, a to z úrody roku 2014.

 

„Pro oslavu 50. výročí založení Botanické zahrady hl. m. Prahy

byly speciálně již při sklizni kupážovány hrozny Sauvignonu,

Muškátu moravského

 a

 Ryzlinku rýnského a následně vyrobeno

Natalis - latinsky narozeniny,

které má bohatou vůni

po vyzrálých pomerančích, mandarinkách a limetách

s podtóny angreštu, mandlí a velmi jemnou vůní pupenů černého rybízu,“

uvedla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.

 

Poté promluvil Martin Beránek, kurátor vinice sv. Kláry a zdůraznil, že vinice sv. Kláry vznikla již ve 13 století, že o jejím osudu v běhu času vypráví speciální kniha vydaná u příležitosti 50. výročí nazvaná 365/Rok na vinici, protože přesně tolik dní v roce se vinař musí nějakým způsobem věnovat vinné révě a vznikajícímu vínu. Obsahem knihy je kromě historie, jakéhosi deníku vinaře, i informace o vlivu a významu konkrétní polohy této vinice, a samozřejmě i o osobnostech s vinicí spojených, a to jak v minulosti, tak v současnosti.

 

Pak dostali slovo kmotři nadcházejícího křtu vinného speciálu Natalis a knihy 365. Každý vyřkl své přání oběma ´novokřtěncům´ - vínu a knize.

 

 

Herečka Lucie Benešová nám sdělila, že miluje květiny a víno, takže v botanické zahradě to má tak říkajíc ´dva v jednom´. Tak ať prý je tomu tak pro všechny, kteří jsou na tom stejně, i nadále, a zdaleka nejenom nějakých dalších 50 let…

 

 

 

 

Herečka Jitka Schneiderová přála botanické zahradě vůbec a vinici sv. Kláry zejména slunce a vodu. Všeho že ale tak akorát, kolik je potřeba. A k tomu ještě co nejvíc lásky a vytrvalosti všech, kteří se svou prací botanické zahradě vůbec, a vinici sv. Kláry zejména, zasvětili.

 

 

 

 

 

 

Herečka Alice Bendová přála botanické zahradě do budoucna trvale nejméně tolik návštěvníků, jako jich má dosud, vínu z vinice sv. Kláry, aby se ho trvale pěstovalo, vyrábělo a hlavně pilo ještě mnohem víc než dosud a knize, aby se četla jako žádná dosud.

 

 

 

 

Herec Miroslav Táborský nejprve zavzpomínal na své natáčení ve vinařské sérii filmů Bobule 1 a 2, prozradil, že už je jisté, že se natočí film Bobule 3. A také, že ho natáčení sblížilo nejen s vínem, to už bylo i před Bobulemi, ale také s vinaři a jejich prací. A tak vínu z vinice sv. Kláry popřál především co nejméně chemie, úrodě co nejpohodovější zrání a vínu, vinařům a milovníkům vína, vinařský smír Česka s Moravou.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpěvák a herec Matěj Ruppert ocenil vinici sv. Kláry jako vůbec nejskvělejší vinici, protože je jediná v republice, kam lze dojet MHD. Dále doložil na zkušenosti vlastní i jeho kapely Monkey Business, která je jak známo kapelou pivařů, že když jednou ochutnali před natáčením své desky jen tak z hecu víno právě odtud, z Vinice sv. Kláry, kam dorazili po obědě s tím, že jdou do nedalekého studia, tak po prvním společně vypitém džbánku, následovaly další a oni ve sklípku pod vinicí sv. Kláry uvízli a do večera z něj nevyšli. Ten den, tak že bylo po natáčení. Čili to je důkaz, že víno z vinice sv. Kláry svede i pravověrné pivaře. Proto vinici sv. Kláry popřál, ať dál místní půda plodí, ať se tu dál takové víno rodí a ať sem na něj klidně i pivaři chodí.

(Počasí nám přálo, neboť ve chvíli zahájení konference se rozjasnilo do té doby zatažené nebe, udělalo se teplo a foliový skleník, vstřícně pořadateli vyhřátý z obavy z deště a zimy, se změnil v pařník, takže přítomné zachránil až důmyslný mechanizmus určený naopak ke chlazení přehřátého skleníku i přítomných.)

 

 

 

A pak už se jen křtilo (za enormního zájmu dvacítky fotografů)  - jak je v trojské botanické zahradě zvykem - lístky sušených kvítků a po křtu se už jen ochutnávalo ono místní víno. K večeru byl připraven slavnostní zahradní banket pro pozvané hosty…

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

www.botanicka.cz