První devadesátiny Divadla S+ H aneb nestárnoucí dvojka má opět našlápnuto dopředu…

04.03.2019 10:34

Divadlo Spejbla+ Hurvínka - Praha

27. 2. 2019

 

Pozvánka Denisy Kirschnerové, ředitelky Divadla  S+H, rozzáří snad v každém, bez rozdílu věku, všedností dne sice už pokrytou, leč ne vyhaslou, hvězdičku v duši. Hvězdičku vzpomínek. Na tátu, co v rádiu a později ve stařičké pratelevizi pouštěl dialogy S+H s panem Skupou. Na mládí v divadle S + H (tehdy sídlící ještě na Vinohradech) a s knížkami čtenými zprvu klopotně, postupně plynuleji. Ale i na předsvatební návštěvy s budoucí a stále jsoucí manželkou představení Spejbl versus Drákula a dalších, na první osobní setkání s paní Štáchovou a panem Kirschnerem a nakonec i na nekonečné omílání desek, kterých se domáhal náš syn, jenž donescituje celé dialogy té, teď už i ´jeho´ dvojice S+H. A který se  těší, až je bude předávat zase svým dětem. No, a nakonec, i na naše pozdněvěkové návštěvy v divadle S+H v Dejvicích. A to prosím, nejen na pozvání paní ředitelky, ale i jen tak. A teď pozvánka na tiskovou konferenci

 

I ve stovce forever young…

Protože Divadlo S+H je vždy plné překvapení, nepřekvapilo nás ani sdělení, skromně uvedené na pozvánce - skoro až pod čarou -  „Součástí TK bude ukázka z připravované novinky technologicky unikátního představení ´Hotel Spejbl´a přehled speciálních akcí k 100. výročí pana Spejbla, které divadlo připravuje.“

 

Uf, takže Spejblovi už bude 100… No, prosím, my se stačili přeměnit za tu dobu z nemluvňat ve  - ve - no ve veterány, řekněme, a on, chlap jeden si klidně vypadá pořád stejně. Čas ani červotoč nezapracoval, přesto  že je - prý -  dřevo…

A že tam www.www-kulturaok-eu.cz nebude chybět, bylo jasné…

 

 

Byli jsme tam…

Tiskovou konferenci již tradičně moderovala Štěpánka Duchková, kamarádka malých velkých hrdinů, a to spolu s protagonisty Spejblem a Hurvínkem. Ten dokonce - toho dne údajně ještě žádným mužem nepolíbenou, Štěpánku políbil, což Spejbl glosoval, že s Hurvajzem cloumá věčná puberta. V týmu nechyběly ale samozřejmě ani další hvězdy Divadla S+H, bábinka paní Kateřina, Mánička, Žeryk a další hosté, spojení především s novými projekty divadla.

 

A teď už vážně a jedno po druhém…

 

  • Speciální program pro školy a mateřské školky ´Divadlo S+H školám´ 

 

Program ´Divadlo S+H školám´ odstartoval od 1. 3. 2019. O projektu hovořila Denisa Kirschnerová, ředitelka Divadla S + H. Program spočívá v edukativní nástavbě na jednotlivá vhodně vybraná přestavení. V těch se děti nejprve při běžném představení, jež zhlédnou, seznámí s problematikou, která si zaslouží bližší objasnění. K tomu poslouží návazné zážitkové workshopy, vedené zábavnou formou ihned po představení, z něhož budou vycházet a téma s dětmi rozebírat. A nebudou to témata nijak povrchní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denisa Kirschnerová to objasnila:

„Témata našich představení jsou dětem blízká. V rámci workshopu však dostanou možnost dotknout se zhlédnutého příběhu i z jiné perspektivy, nabídnout vlastní řešení a užít si ho více do hloubky. Tyto zážitkové workshopy připravujeme ve spolupráci s pedagogicky vzdělanými odborníky a společně je vedeme v duchu dramatické výchovy.“

 

A témata, která pak namátkou uvedla, jsou citlivá a aktuální. Děti tak neminou otázky ochrany přírody, ekologie, vztahů, šikany, ale třeba i obávané matematiky. Vše povedou odborní lektoři, spolu se Spejblem a Hurvínkem, kteří budou odborníky glosovat po svém, snažit se je vyvést z rovnováhy a hlavně budou spolu s dětmi klást vhodné otázky. A protože s dětmi se těchto představení zúčastní i učitelé, předpokládá se spolupráce i s nimi. Předem jim budou k dispozici pracovní listy, a to pro vybrané přestavení a téma. Ty si mohou školy stáhnout přímo z webu divadla nebo jim budou zaslány. Určeny jsou sice pro pedagogy, ale využít je mohou i rodiče. Pedagogové budou znát předem bodový scénář daného workshopu. Budou mít ale možnost se i sami zúčastnit vzdělávacích seminářů. Tam se seznámí s možnostmi uplatnění dramatické výchovy ve výuce a uplatnění výstupů z workshopů, pomáhajících rozvíjet zážitek z představení v další práci s dětmi. Bude to jistě veselá a moderní škola hrou pro všechny.    

 

  • Sté narozky pana Spejbla

Neuvěřitelné výročí 100. výročí pana Spejbla vychází na rok 2020. Za rok. Ale pro divadlo a vlastně i pro nás všechny s divadlem nějak spřízněnými jde o událost století. A to chce přípravu. Proto už je mnohé hotovo a mnohé vzniká. Chystají se výstavy, bude Den otevřených dveří, ale to úplně nej bude speciální představení ´Hotel Spejbl´.  Dalo by se přímo a bez nadsázky říci, že půjde o představení nové generace. ´ A protože 100. výročí si zaslouží něco unikátního, půjde o jevištní kus v duchu tradic divadla a jeho dvojice, ovšem provedené zcela unikátní technologií. Na důkaz, že se to bere v divadle vážně, jsme mohli jako první zhlédnout ukázku jedné scénky z této hry. Účinkovala loutka bez klasického vodiče, totiž na dálku řízená. Po ukázce následovala beseda s autory.

 

 

Představení Hotel Spejbl je dílem  již osvědčené autorské dílny výtvarníka, režiséra a autora Mikiho Kirschnera a básníka a textaře Robina Krále. Oba se nám osobně na pódiu přestavili. Dodejme, že tato dvojice je podepsána pod představeními Hurvínek mezi osly a Jak s Máničkou šili všichni čerti. A protože ke hře patří i hudba, spojili se s hudebním skladatelem Janem Lstibůrkem, s nímž už také spolupracovali na úspěšném muzikálu pro dospělé Spejbl a město hříchu. Další člen tvůrčího týmu je David Vrbík, jehož doménou je audioreaktivní animace a lightdesign. Do týmu patří ovšem i další odborníci, jako Petr´Krusha´ Krušelnický (lightdesign, audiovizuálními instalace a performace) a několik odborníků z ČVUT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V představení  loutky budou využívat nečekané rozměry své jevištní existence…

 

Denisa Kirschnerová to uzavřela slovy:

„Představení navazuje na úspěšný projekt Robina Krále a Jana Lstibůrka ´Blázinec´

a průběh vzniku půjde sledovat na facebookovém profilu.“

 

Inu Divadlo  S+H vstupuje se Spejblem do digitálního století, aniž by tratilo cokoli ze své poetiky. Tím ale přípravy a náplň 100 let Josefa Spejbla nekončí. Významné výročí se bude slavit celoročně. S ČT vzniká dokument o Spejblovi z cyklu ´Neobyčejné životy´. Rozbíhají se přípravy výstavy ´Spejbl 100´ ve Ville Pellé, která se bude konat na podzim 2020.

 

  • 90 let spolupráce se Supraphonem

Divadlo  S+H letos slaví ještě 90 let spolupráce se Supraphonem. Ten připravil pro tuto příležitost výběr nahrávek z celého období ´Hurvínkův kouzelný gramofon´. CD obsahuje výběr nejoblíbenějších nahrávek se Spejblem a Hurvínkem, ale i dalšími členy dřevěné rodinky.

 

Karel Deniš, šéfproducent mluveného slova Supraphonu k tomu řekl:

„Právě v letošním roce si připomínáme

neuvěřitelné 90. výročí spolupráce mezi Supraphonem a Divadlem Spejbla a Hurvínka.

Rozhodli jsme se proto vydat nahrávku,

 která shrnuje ty nejlepší dialogy všech oblíbených postaviček.“

 

Přednost mají nahrávky něčím první. První z roku 1929, kde prof. Skupa zpívá parodii na tehdy populární písničku Sonny Boy. První nahrávku Máničky z roku 1930. První nahrávku s Milošem Kirschnerem z roku 1957. První nahrávku s Helenou Štáchovou z roku 1969. První nahrávku s Martinem Kláskem z roku 1997. A podobně. Dozvěděli jsme se i neuvěřitelnou bilanci zvukových nahrávek Divadla Spejbla a Hurvínka, čítající 37 Zlatých, 26 Platinových a jednu Diamantovou desku Supraphonu za víc než 5 milionů prodaných nosičů. Která pěvecká superstar se tím může u nás i ve světě pochlubit?!

 

A ještě o programu sezony 2019 – 2020, a tak vůbec…

Ředitelka Divadla  S+H Denisa Kirschnerová nám představila i chystané novinky divadla na tento, a dokonce už i příští rok. A bylo toho hodně. Nové představení pro nevidomé a seniory a program divadla pro děti a dospělé a program divadla v regionech. Na jarní měsíce si Divadlo Spejbla+ Hurvínka tradičně připravilo i bohatý program pro děti a dospělé.

 

Děti se mohou těšit na tituly jako Hurvínkova Nebesíčka, Hurvínek v Hajanech či Hurvínkovo přání. Pro dospělé jsou určena představení Spejbl a město hříchů nebo Dějiny kontra Spejbl a jiné. Divadlo vychází vstříc i seniorům, pro něž s Nadačním fondem pomoci Karla Janečka, jenž hradí vstupné, 11. 5. 2019 uvede představení z repertoáru pro dospělé ´To nejlepší se Spejblem a Hurvínkem´. S fondem Karla Janečka divadlo připravuje i další představení pro neslyšící a nevidomé. Tentokrát to bude 12. 4. 2019 Hurvínkovo přání. V červnu 2019 Divadlo  S+H skončí premiérou 7. ročníku Kurzu loutkového divadla pro děti a začne připravovat nový. Kromě toho se divadlo i na jaře 2019 vypraví do regionů a 4 měst - Klatov, Veselí nad Lužnicí, Chrudim a Kladno.

 

Ale především (26. 5. - 1. 6. 2019) se chystá účast Divadla  S+H na festivalu humoru KOMEDY FEST v Plzni. Spejbl s Hurvínkem obdrží Cenu Komedy Festu za celoživotní přínos humoru na poli divadelním, filmovém a televizním a stanou se tak ´nejstaršími herci současnosti´.

 

Jak řekl PR manažer festivalu René Kekely: „Loutkové postavičky Spejbla a Hurvínka patří nejen k české kultuře a humoru, ale také k Plzni, kde se festival koná, a kde dlouhá léta působil jejich duchovní otec loutkář prof. Josef Skupa. Své první profesionální krůčky zde S+H absolvovali již téměř před sto lety. Jsme proto rádi, že právě v roce blížících se 100. kulatin Spejbla můžeme oběma legendárním postavičkám předat Cenu Komedy Festu“.

Producent Komedy Festu Jiří Turek jej doplnil: „Ano, je nám velkou ctí, že vedení divadla S+H, paní Denisa Kirschnerová a pan Martin Klásek, nabídku přijali a dokonce se zúčastní 26. 5. 2019 večer slavnostního předání ceny, jejíž autorkou bude přední (slovenská) designérka Gordana Turuk, jež tvořila i pro řadu světových osobností, a také vloni pro oceněné herce navrhla a vytvořila nádherné ceny. Co nás ale snad těší ještě víc je, že právě Spejbl s Hurvínkem se uvolili, že letošní zahájení Komedy Festu budou “spoluodmoderovat” s již tradičním průvodcem večera a celého festivalu, hercem Lukášem Pavláskem.”

Dodejme jen, že v minulosti stejnou cenu přebírali třeba Iva Janžurová, Petr Nárožný, Jiřina Bohdalová či Stanislav Zindulka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závěr patřil násobným křtinám

Projekt Divadlo S+H školám pokřtily 4 kmotry: herečky Alžběta Stanková, Lenka Zahradnická, Vendula Křížová a moderátorka Lejla Abbasová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CD Hurvínkův gramofon křtily dvě kmotry a kmotr: herečka Alice Bendová, operní pěvkyně Andrea Kalivodová a herec Petr Batěk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ředitelka divadla Denisa Kirschnerová navíc dostala od Supraphonu speciální výlisek toho CD na klasické vinylové LP desce.

 

 

 

 

Zdravici si neodpustil ani pan Spejbl: „Já si přeju, aby ten 90 let trvající dialog tady s tím mým klukem, který mě teda stojí nervy, trval ještě hodně dlouho a posluchače i nadále bavil!“

 

 

160 00 Praha 6

Dejvická 38

 

Hodnocení: 100 %

Zapsal Richard Koníček (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Jaroslav Hauer (1x), © Martin Kubica (2x)

 

www.spejbl-hurvinek.cz


Více: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/divadlo-s-h-aneb-clobrdici-kdo-je-smankote-navedl-ci-ve-dvou-se-to-lepe/