Prostopášník

08.02.2013 16:16

Prostopášník

aneb

když mu srdce zlomíme konečně!?

Liz Carlyle

 

Blíží se den sv. Valentýna, že dámy,  čtvrtek 14. února 2013! A tak proč nesáhneme po nějaké romanci, ať už jsme zamilované či nejsme? Ono to vyjde nastejno. Začteme-li se do této knížky, zapomeneme na všechny milostné starosti. A o to přece jde! Svátek máme slavit slavnostně a bezstarostně. A  svátek sv. Valentýna, jak jsem v  Anglii na studentské brigádě před několika desítkami  let, zjistila, znamená i den, kdy my ženy můžeme požádat svého miláčka o ruku. Ha!

 

Kieran, baron Rothewell, se vyhýbá pozlátku společenské smetánky a raději preferuje nebezpečné kratochvíle ve společnosti kurtizán. Dětství  měl velmi kruté, a proto se o nic a o nikoho nezajímá. Ale jak má  mohl odolat sázce, kterou mu navrhne prostopášný hrabě de Valigny? V ruce nyní svírá karty, se kterými bude hrát o jeho krásnou a mladou dceru Camille. Opuštěná svým urozeným otcem, který se rozhodl, že ji využije, uvěří  či neuvěří, nic jiného jí totiž nezbývá,  Camille Marchandová prostopášníkovi baronu Rothewellovi. I ona si vsadí na svůj život. Rothewell má však v ruce další kartu, kterou použije. Temná touha proudící v jeho žilách volá po tom, aby ji mohl vlastnit. Srdce však hraje svoji vlastní hru - a vítěz bere vše! (z obálky knihy)

 

Kruté dětství Kiearana a jeho sourozenců

Když jako děti osiříme, je naše dětství v rukou mnohých nepovolaných osob.  Kieran, jeho bratr Luke a sestra Xanthia (Zee) byli posláni do Západní Indie, na plantáže, ke svému strýci, těžkému alkoholikovi.  U něho lásku nenašli, byli jím týráni a biti tak, že zejména Kieran měl na zádech jizvy nadosmrti. A nejen na těle, ale i na duši.

Všichni považujeme Kierana za prostopášníka!

S naším hlavním hrdinou , Kerieranem, se ve druhé kapitolce setkáme už jako s pětatřicetiletým zhýralým mužem, žijícím v Londýně.  Hraje v karty, neustále pije, navštěvuje prostitutky a  má velmi těžké zdravotní potíže, s kterými  se nechce nějak vypořádat.  Na rady doktorů nedá. Jednou se     v hracím doupěti v Soho zúčastní karetní hry, kde se setká s nevalně známým hrabětem Valignym.  Pro Rothewella však bohatství nic neznamenalo, nemusel hrát kvůli penězům.  A protože hrabě Valigny prohrával, nabídl svou dceru, ať si ji některý z hráčů vezme za manželku. Camille byla sice krásná, ale vědělo se o ní, že je nemanželskou jeho dcerou. A to ve vyšších londýnských kruzích vyvolávalo vůči Camille opovržení .  

 

Sázku  o Camille přijímá Kieran

I když je nám to divné, Kieran sázku přijme a Camillu si může vzít za svou manželku.  Když se oba před svatbou sejdou, Camille a Kieran, domluví se na tom, že ona chce jen mít od něho dítě, a on že se do ní nehodlá zamilovat. Ani nápad, nenecháme si zlomit srdce, myslí si svorně oba!  A přestože si Kieran  v hloubi duše později uvědomuje, že sázku přijal z lítosti nad osudem krásné Camille, neboť chtěl zastavit pomluvy, které se o ní šířily, stane se z něho velmi uzavřený manžel.  V noci se milují sice velmi vášnivě, ale přes den si Kieran žije po svém.

 

Když se my ženy trápíme

Camille však svou citlivou duší brzy pozná, že Kieran není takový, jak lidé o něm říkají. Vidí jeho rány na zádech.  Oba manželé si ve stále častěji  důvěrných chvílích svěřují  postupně své zážitky a traumata, která oba potkala.   „Náhle si uvědomila, že nechce jako manželka zklamat.  Ale dokáže svého raněného, so do sebe uzavřeného manžela  přesvědčit? Nebo bude dál trvat na manželství s naprostým citovým odstupem?“ (str. 241)

 

I pod tvrdou slupkou vlašáku najdeme dobré jádro

A jak to dopadne dál, to už je na nás, milé čtenářky, abychom dočetly až do konce o historii milostného vztahu dvou společností zavržených lidí.  Nečekané rozuzlení o  původu Camille  vztah obou lidí  dovede k ´happy endu´, což nás jistě všechny potěší.  „Styděl se. Celou dobu se styděl. Jako závoj si kolem sebe nosil svůj žal a vinu. Závoj, který zakrýval radost ze života, zanechával pouze nenávist. Nenávist v něm žila tak dlouho , až se mu zavrtala hluboko do žaludku a proměnila se v černou sžíravou rakovinu.. a to možná naprosto doslova. “ (str.277)

 

Závěrem

Kniha se čte dobře. Je rozdělena do šestnácti kapitol.  Jen trochu trpělivosti musíme mít při čtení kapitol ve chvílích, kdy se oba Kieran a Camille po svatbě poznávají. Ve skutečnosti jde jen o pár měsíců, ale autorka se tu zřejmě hodně angažovala.  V této části jde spíše o psychologické drama.

Titul: Prostopášník

Originální  titul: Never Romance a Rake

Z anglického jazyka přeložila: Michaela Hebelková

Rok vydání: 2013, počet stran: 384

Vydavatelství:  Moravská Bastei MOBA, s.r.o, Brno

Žánr:  milostný román

Doporučená cena:  249 Kč

www.mobaknihy.cz

e-mail: moba@mobaknihy.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto: MOBA

 

                                                            Další tituly autorky Liz Carlyle