Příběh pořadu aneb svěřme děti Maxipsu Fíkovi a Áje a sami zavzpomínejme na své chvíle u televizních večerníčků

17.07.2023 17:34

 

 

Příběh pořadu

19. 5. – 31. 8. 2023 

Kavčí Hory

Prostory Restaurace Rohlík

Vedle Galerie ČT

 

 

Jak se vyrábí filmy nebo seriály?

Jaké činnosti se skrývají za televizním vysíláním?

Příběh pořadu pomůže dětem i dospělým odvyprávět dokonce dvě pohádky –

Krakonošovo tajemství

a

O zeleném drakovi.

 

 

Výpravná výstava se spoustou intuitivních her.

Příběh pořadu je určen pro malé i velké, které zajímá proces vzniku televizních pořadů.

Trasa je mix pestrých prostředí, navzájem provázaných příběhem stylizované pohádky.

Celou výstavou nás ale hlavně provází Maxipes Fík,

který tu opět ožil originálně namluven hlasem Josefa Dvořáka.

 

 

 

Co nám připravil Pavel Hénik

 

Autorem interaktivní, živé, poučné a zábavné výstavy je vedoucí scénického provozu České televize Pavel Hénik. Výstava je určena jak těm malým, kteří příběhy a postavičky mají ještě v živé paměti nebo doma na nějakém nosiči, ale i těm velkým, kteří sice kdysi sledovali jiné příběhy, ale vytvořené prakticky stejným způsobem.

A kdo by nebyl zvědav, jak to všechno vzniká, jak se co dělá a zkrátka, jaké to je takříkajíc „za oponou“.  Navíc moderní technika dokáže divy. Dospělým to ozřejmí ono jak a malé to nadchne, protože se na okamžik svého pobytu na výstavě mohou dokonce stát součástí pohádky, kterou už někdy viděli. Tady se do ní mohou „promítnout“ dokonce samy. Malé to tedy většinou nadchne, ale jiné třeba překvapí a ještě jiné, no ano, třeba i vystraší. Koumáci si ozkouší techniku a strašpytlové se budou dívat jenom z dálky. Všem je přístup volný a to doslova. Jako že zdarma…

 

 

Projděme si všechna prostředí, kde postupně, vzniká televizní pořad

 

Trasa která není sice závazná, můžeme se vracet, můžeme setrvat v některé součásti, a jinou můžeme klidně minout, když nás nezajímá. Ale lepší je se té naznačené trasy držet. Dát se vést a informovat. Výstava nabízí různá prostředí, prvoplánově propojená s pohádkovým příběhem a v druhém plánu nás informuje o osobách a činnosti, které ono prostředí využívají a vytvářejí.

Vše v malém, ale zcela názorném.

·         Všechno začne samozřejmě prostorem ve studiu, kde jsou nainstalovány kulisy a dekorace. Ukázkou je stylizovaný trůnní sál.

·         V dalším prostoru vstoupíme tam kde se příběh vytváří, vymýšlí, kde na příběhu pracuje scénárista.

·         Ke každé inscenaci, k pohádkám zejména patří kostýmy. A kostýmy se nachází v tak zvané kostymérně.

·         Herci, kteří hrají každý den jinou roli, se musejí nejen že roli naučit, vcítit se do ní, ale také potřebují náležitě upravit svůj vzhled. A od toho je pracoviště maskérna, další krok ke vniku.

·         Ale aby mohli hrát jako doopravdy, především v pohádce, potřebují herci nejrůznější rekvizity. Král žezlo, královna korunu a od toho je rekvizitárna.

 

 

Děti tu mohou i přímo do pohádky vstoupit 

 

Diváckou pozornost jednoznačně vábí možnost vybrat si a vyzkoušet kostým, jaký by se jim do jejích vyvolené role hodil. Ale výstava dokonce skýtá malým návštěvníkům možnost postavit si z malých stavebnicových fragmentů třeba hrad, dopřeje jim i líčení herce.

 

 

A jde se dál…

 

·         Pár kroků a jsme v ruchovém studiu. Ruchy jsou zvuky, které doplňjí to, co vidíme o to, co bychom měli také slyšet. Kupříkladu klapání koňských kopyt, nebo naopak šum holubích křídel.

·         A pozor, hned vedle je trikové studio. Bez triků se pohádky neobejdou. Třeba jak se tu létá na letícím drakovi.

·         Natočený film ale neobsahuje vše co  se původně natočilo. Některé záběry se nehodí,  jiné se nelíbí a jiné potřebujíc být naopak k vidění celé. To věčné dilema  vyřeší střižna.

·         S pomocí magnetických tabulí a veliké zásoby obrázků na zmagnetizovaných destičkách se  dá vytvořit jiný příběh, úplně vlastní.

·         Pohádky bývají opatřeny také někdy titulky. N výstavě zjistíme, co je to, jak a k čemu se používá  titulková listina.

·         Výstavu uzavírá stylizovaná Krakonošova roubenka a zámecké komnaty a pravé kostýmy použité ve vánoční pohádce Krakonošovo tajemství.

·         Pět desítek typických filmových klapek rozmístěných po cleé trase vedoucí výstavou, představuje i obrazem i textem jednotlivé televizní a filmové profese.

 

    

A co ten Maxipes Fík

 

Děcka se se známou a milou pohádkovou postavou, ovšem oproti večerníčku v nadživotní velikosti, mohou na výstavě setkat a poměřit. Je namalovaná přesně podle předloh autora této legendární postavy, Jiřího Šalamouna.

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Marie Kubíčková, DiS.

 

 

Příběh pořadu

19. 5. – 31. 8. 2023 

Kavčí Hory

Prostory Restaurace Rohlík

Vedle Galerie ČT

Otevřeno je denně od 10:00 do 18:00 hodin

Vstup na výstavu je zdarma