Pražské folklorní dny 2014/Prague Folklore Days aneb z národů ač jsme různých…

26.07.2014 19:01

Praha  - Česká republika

24.  – 26. 7. 2014

 

Zúčastnili jsme se části programu festivalu ´Pražské folklorní dny´  2014, který je již 8. ročníkem mezinárodního setkání folklorních souborů.  Mohli jsme spatřit  výkony celkem 46 tanečních skupin, hudebních a pevěckých souborů z Evropy, Asie a Ameriky. Kromě pestrobarevných kostýmů  účastníků jsme zhlédli  rozličné temperamentní lidové tance a originální hudební nástroje.

Kde jsme všude tančili?

  • pódium na Václavském náměstí (Můstek)
  • pódium na Ovocném trhu
  • náměstí Republiky

V sobotu 26. 7. 2014  se konal  festivalový průvod souborů, který tradičně vyrazil ze Staroměstského náměstí ( Celetnou až na Ovocný trh, ulice Havířská,  ulice na Příkopě, na Můstku), kdy nám sluníčko vskutku přálo…

 

Zájem návštěvníků, i z řad turistů, byl obrovský. Publikum odměňovalo vždy ´ovacemi vstoje´.  Zachytili jsme v pátek v podvečer vystoupení  jedné z více švýcarských folklorních skupin, kdy následovalo vystoupení  – mávání praporem. 

 


 

 

 

 

 

 

Poté jsme zhlédli  vystoupení bulharského tanečního studia ´Živá voda´ ze Sofie, které klade důraz na autentickou prezentaci folklorního dědictví.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pak jsme rychle přeběhli na Ovocný trh,  kde nás očekával turecký soubor, i se svou vtipnou scénkou parodující ucházení se muže o ženu…neuvěřitelné bylo sledovat nekonečné vrstvení kostýmů tureckých tanečnic, jimž nechyběly sukně ani kalhoty, ani huňaté podkolenky, či vícero šátků….


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Závěrem

V minulých letech  se festival konal  i na jiných místech Prahy, ale oblast Václavského náměstí a Ovocný trh jsou i z hlediska  četnosti přihlížejících pořád nejvhodnější.  

Folklorní  skupiny vznikají především proto, aby udržely a šířily kulturu svého regionu prostřednictvím tance, hudby, zpěvu i tradiční krojů.  A na věku členů  skupin vůbec nezáleží…od 3 do 77 let…což není vůbec výjimkou.. a dokazuje fakt, že i v dospělosti se dá naučit tancovat. Stačí mít jen disciplínu a vůli cvičit.  

Chlapci se v minulosti tancem předváděli, aby zaujali své potenciální partnerky. Krásným příkladem, že prastarý účel tance funguje, je skutečnost, že  10 manželských párů, které zamlada např. v rakouském souboru  Trachtenverein  Abtenau tančilo, je stále spolu.

Mnohdy ve skupinách tančí příslušníci několika rodin, bratři i sestry a manželské páry…

Z veřejných vystoupení souborů jsme odcházeli nadšeni. Usmívali jsme se na  temperamentem a energií neustále sršící tanečnice i tanečníky,  přestože mnohdy bylo už hodně dlouho večer.   


Na viděnou opět na  dalším ročníku Pražských folklorních dnů se těšíme…

www.praguefestival.cz/folklore

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka