Pražská tržnice na prahu letošních změn aneb máme nové logo…

20.02.2020 09:32

Pražská tržnice - Praha - Holešovice

19. 2. 2020

 

Pražská tržnice ´osiřela´. Konečně! Chvála Bohu, Magistrátu hl. m. Prahy a všem svatým i nesvatým, tržnice je konečně zbavena nechutných stánků s falešnými atrapami značkového zboží a hlavně všeho, co se tajilo ještě za tím vším, v rukou našich spoluobčanů, co zásadně „nerozumí šesky“. Tedy, zatím ještě ne tak docela. Hala 13 - z uliček a tunýlků pod stánky -  je stále koncentruje, i když v omezenější sestavě. Proč? Inu proto, že jim ´moji Pražané rozumějí´ a přejí si je tu mít dál, když jsou na nich tak závislí. No, jak kteří, ale… Nadějí nám budiž ta nešťastná třináctka…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pražská tržnice je památkově chráněný areál!

Pražská tržnice se nachází se, jak každému Pražákovi, ale už dávno nejen jemu, známo, v jižní části Holešovic v ohybu vltavského meandru naproti Štvanici. Tam, co je přívoz, tam, kde snad už bude někdy postavena tisíckrát řešená a stokrát vyprojektovaná lávka mezi Karlínem a Holešovicemi.

 

Pražská tržnice, jak zní současný název, je veskrze unikátní objekt s neopakovatelnou atmosférou. Objekt, jehož rozloha, historie i architektonický význam nemá v evropském kontextu obdoby. Kupodivu stále ještě poměrně zachovaný areál disponuje původními průmyslovými budovami, jež po vysídlení svébytné komunity pouličních trhovců nabízejí maloobchodní, umělecká a gastronomická zařízení. Jak se ale zdá, a jak to vidí Magistrát hl. m. Prahy, není to podoba konečná. A o tom byla tisková konference, jíž jsme se spolu s ostatními medii za www.www-kulturaok-eu.cz  zúčastnili. Proč? Inu, Pražská tržnice vzdor názvu bude také, či skoro především, kulturním centrem celoměstského významu. A to nás zajímá, a to bychom rádi zažili. Proto jsme ve středu 19. 2. 2020 navštívili tiskovou konferenci s názvem Představení plánů pro Pražskou tržnici, která se konala na místě činu v nově zrekonstruované Hale 17.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pražská tržnice – jak doufáme a věříme - ožije novým životem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citujme nejpovolanější - Pavla Vyhnánka, náměstka primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu a Michala Tošovského, kurátora Pražské tržnice. Poté, co Praha loni převzala správu areálu, hodlá jej změnit v živé místo s pestrou nabídkou obchodů, služeb a kulturního vyžití pro všechny generace. Areál Pražské tržnice  letos slaví 125 let od svého založení a při této příležitosti nabídne pestrý kulturní program.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Každý měsíc se v tržnici bude něco dít. Přijedou bratři Formanové, připojíme se k festivalu Open House Praha, uspořádáme velikonoční trhy a otevřeme foodtruckovou zónu. K tomu všemu začneme s rekonstrukcí, představíme plán budoucího využití hal a samozřejmě zachováme všechno to, co dobře funguje. V hale 22 zůstává skvělý zeleninový trh a v areálu lidé dál najdou i supermarket nebo asijský trh. Pražskou tržnici čeká velký rok a zvu všechny Pražany, ať si ho nenechají ujít,“  řekl nám mimo jiné náměstek primátora Pavel Vyhnánek, který má rozvoj Pražské tržnice v gesci.

 

Oslavy výročí založení areálu začnou v únoru rozsvícením vodárenské věže. Vyvrcholí v červenci, kdy před 125 lety byla Jatka uvedena do provozu, a potrvají až do podzimu.

 

V rámci oslav bude koncem března slavnostně otevřena tzv. foodtruck zóna s gastronomickými specialitami. Ve stejnou dobu areál nabídne sochařskou výstavu ve veřejném prostoru ve spolupráci s Trafo Gallery. První jarní den pak odstartují v tržnici sobotní trhy s tematikou jara, které potrvají až do Velikonoc. Areál tržnice se otevírá i pro krátkodobé pronájmy a jednorázové akce, v březnu se tu uskuteční například festival balkánského jídla a hudby nebo folklorní party známá jako Folklorní mejdlo.

 

 

 

„Letošní oslavy mají areál otevřít veřejnosti a nabídnou ochutnávku atmosféry, jakou bychom tu rádi vytvořili celoročně. Jednotlivé haly a prostory postupně budeme rekonstruovat a nabízet k pronájmu. Už teď ale umožňujeme dočasné pronájmy budov a venkovních prostranství pro různé jednorázové akce,”  doplnil kurátor Pražské tržnice Michal Tošovský.

 

V dubnu se areál tržnice zazelená díky umístění kontejnerů s keři a stromy i díky Festivalu městského pěstování a kompostování. Ve spolupráci s kurátorským týmem 3Kurátorky bude v dubnu v tržnici instalována výstava, která odkáže na úplně první osídlení areálu uměním a připomene sochařskou výstavu Forum 88, která se zde uskutečnila v roce 1988.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pop-up hudební a kulturní klub NEONE tu otevře kolektiv pořádající každoročně Lunchmeat festival a uskuteční se MINT market, trh s lokálním designem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V květnu se areál Pražské tržnice zapojí do oblíbeného festivalu Open House Praha, který zpřístupňuje veřejnosti jinak nepřístupné budovy. O zapojení areálu do programu organizátoři festivalu usilovali již dříve, ale až s novým vedením tržnice se však domluva podařila.

 

Na podzim se v areálu odehraje několik divadelních událostí. Dočasně se v tržnici usídlí divadlo bratří Formanů s představením Deadtown a novou hru na klíč pro areál připraví specialisté na imerzivní divadlo z uskupení Pomezí.

 

Proslulá scéna nového cirkusu Jatka 78 znovu uvede své představení Mše za duše, kterým zahájilo před 5 lety své působení v tržnici a uctilo jím historii areálu.

 

Z hlediska městského významu a rozlohy je s Pražskou tržnicí v Čechách srovnatelný pouze areál v plzeňského Prazdroje v Plzni a areál Dolních Vítkovic v Ostravě. Ambice magistrátu a realizačního týmu jsou, aby se Pražská tržnice stala obdobou zmíněných areálů.  

 

 

Potenciál Pražská tržnice má

Areál Pražské tržnice, dříve Ústřední jatka královského města Prahy, byl vybudován v roce 1893 a slavnostně zprovozněn v roce 1895. Od roku 1993 je chráněn jako kulturní památka. Areál o rozloze 103 060 m²  tvoří 40 objektů. Budovy nesou prvky secese a novorenesance a byly postaveny podle návrhu architektů Josefa Srdínka a Aloise Elhenického. Dvě sochy postav s býky u vstupu do areálu vytvořili Bohuslav Schnirch a Čeňek Vosmík. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Původní areál jatek měl 3 části. Od západu se přivážel vlečkou z Bubenského nádraží dobytek a přechodně ustájil. Ve střední části byla administrativa, hostinec, pomník padlým zaměstnancům z 1. sv. války a jateční burza. Dnes je tu hlavní vstup.

 

Východní část zaujímala vlastní jatka a zpracování masa. Byla a je zde dosud vodárenská věž se studnou. Zprvu se stroje poháněly parou z vlastní kotelny a osvětlení bylo plynové z veřejné plynárny. Od roku 1932 (vznikla Holešovická elektrárna) měla jatka teplovod a svítilo se elektřinou. Chladírny dodaly Škodovy závody Plzeň a Ocelové střešní konstrukce firma Kolben-Daněk.

 

Po ukončení provozu (1983) se z jatek stala tržnice. Původně velko-a záhy i malo-obchodní. V roce 1995 byla na 50 let pronajata soukromé společnosti. Do roku 2012 je provozovala společnost  Delta Center. Město jí však nájemní smlouvu vypovědělo a od začátku roku 2013 se snaží tržnici provozovat samo a s firmou Delta Center se vedou soudní spory, jež konečně nedávno město Praha vyhrálo,  a proto může začít ona nová etapa života Pražské tržnice.

 

Držme Pražské tržnici i sobě palce

Dosud to magistrát ještě nemá všechno úplně vyřešené, takže bylo o čem diskutovat. Zejména z řad investigativních novinářů na téma ´šou-park´ jenž tvrdošíjně provozuje jednu nejtransparentnějších hal odvázaným způsobem, živností, jež ze zákona není městu ani náhodou povolena. Zbývá i pár dalších, ale spíše už jen dílčích problémů, ale v zásadě je (snad) už konečně vyhráno. Bylo by totiž krásné v Praze mít podobný areál, jaký jsme za www.www-kulturaok-eu.cz mohli navštívit a doslova prožít při svém pobytu v Ostravě, areál Dolní Vítkovice. Bylo by to opravdu krásné…Proto si a hlavně Pražské tržnici držme palce…

 

 

Výběr z událostí v Pražské tržnici 2020

Únor

● 27. února - rozsvícení vodárenské věže, start oslav 125. výročí založení Pražské tržnice

● 28. února RUSH #launch: Arnaud Le Texier & falling apart, hala 11

 

Březen

● 1. března - komentovaná prohlídka výstavy EXIT fotografky Alžběty Jungrové,

Trafo Gallery

● 5. března - workshop Balkon k nakousnutí, pořádá Kokoza & H40

● 18. března - Pražský dechovkový večírek

● 19. března - Folklorní mejdlo

● 25. března - slavnostní otevření foodtruckové zóny v uličce mezi halou 13 a 17

● 25. března - vernisáž sochařské výstavy v Trafo Gallery v rámci akce Máme Otevřeno

● 28. března - Balkan food & music festival

 

Duben

● 9. dubna - 19. dubna: NEONE: It's happening,

pop-up hudebně-kulturní klub s bohatým programem

● 18. dubna - MINT Market

● 19. dubna - Latino Food Festival

● 25. dubna - Festival městského pěstování a kompostování

● 25. dubna - Merkado, festival latinskoamerické kultury

 

Květen

● výstava: Umělecký odkaz

● 17. května - Seafood festival

● 16. -  17. května - Open House Praha

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

Bubenské nábřeží 306/13

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diktat-podminek-figura-dnes-venovano-holesovicke-trznici-aneb-lenin-pokus-o-zlidsteni-ci-play/