Pražská světelná expozice “Světla vyprávějí…” aneb ve Žlutých lázních to zase rozsvítili

31.12.2023 22:56

 

 

“Světla vyprávějí…”

Žluté lázně - Praha Podolí

20. 10. 2023 - 31. 1. 2024

denně od 16 do 21 hodin

 

 

Žluté lázně Praha jsou unikátní přírodní sportovně relaxační areál

se širokým sportovním a gastro zázemím.

Hlavním posláním areálu je realizace velkých areálových projektů

(sport, kultura, volný čas),

pořádání veřejných kulturních a společenských akcí,

firemních i soukromých akcí a eventů.

Ale co v zimě…?

Co v zimě?

No přece pražská světelná expozice “Světla vyprávějí…”

 

 

„Rádi bychom nechali vyprávět světla letos poněkud tematicky a

přispěli tak i ke zklidnění nálady kolem nás.

Na Vánoce se většinou vracíme domů, nejen ke svým nejbližším, rodinám i přátelům, ale

do krajiny dětství a bezpečí, prostě tam, kde je nám dobře.

Právě o této radosti z očekávání Vánoc letos naše světla vyprávějí.“

Eva Poláčková, jednatelka společnosti Decoled a autorka výstavy

 

 

Jedinečná atrakce, kterou nezapomenou velcí natož malí

  

Pražská světelná expozice “Světla vyprávějí…” v areálu Žluté lázně je sama o sobě zážitek. Až do konce ledna, každý víkend (Pá - So - Ne) lze tento zážitek ještě posunout o třídu výš! Ve spolupráci s Prague Boats, totiž pořadatelé připravili navíc unikátní plavbu světlenou lodí po Vltavě. A vidět světelnou expozici a noční Prahu z lodi zářící tisíci světýlky, dát si drink na otevřené palubě nebo za okny uzavřené kajuty, poslouchat hudbu a kochat se nádhernými panorama noční Prahy, je něco, co je nejlepší zažít se svými nejbližšími…

 

 

Kdy je možné vydat se na rozzářenou plavbu?

 

Loď jezdí vždy o víkendovém provozu, tedy pátek, sobota, neděle. Vyplouvá přímo ze světelného parku ve Žlutých lázních a vrací se na stejné místo zpět.

Časy k nalodění jsou pevné: vždy v 17:00, 18:00, 19:00, 20:00.

Doba plavby je cca jedna hodina (i s naloděním a vyloděním).

Čas k vyplutí si vybere každý sám. Kapacita lodi je velká, 120 osob, ale víc loď nepojme. Je dobré se tedy před časem pro odplutí, stoupnout o chvíli dřív k nástupnímu můstku. A když se snad nevejdeme do tohohle turnusu, je kolem zábavy dost a dost, a hodinka do příštího odplutí uteče rychleji než voda ve Vltavě. 

 

 

Palubní lístky

 

Palubní lístek je vázán zakoupením vstupenky na expozici Světla vyprávějí, a to raději online, ale není to problém ani rovnou na pokladně areálu Žluté lázně. Obsluha je blesková a odbavení plynulé. Pouze když dorazí tramvaj plná natěšených účastníků do stanice Dvorce, utvoří se před pokladnou menší shluk.

Palubní lístek nejde zakoupit samostatně bez vstupenky na expozici. Kdo tedy váhal, a má jen vstupenky na expozici, a uchvátí ho i plavba, může si dokoupit palubní lístky přímo na pokladně expozice.

 

 

Ceny palubních lístků

 

Dospělý 300 Kč

Senioři, studenti, děti (3+) 250 Kč

Rodina (2 dospělí, až 3 děti) 950 Kč

ZTP zdarma

 

 

Jak nejlépe koupit palubní lístky?

 

Nejjednodušší, nejrychlejší a současně nejlevnější cesta je koupit si plavbu lodí přímo na webu online. V sekci vstupenky si vyberte Expozice + Plavba. V ceně vstupenky pak je vstup do expozice světelného parku i plavba. Nezapomeňte ale, že loď vyplouvá vždy jenom v pátek, sobotu a neděli! V pracovní dny kotví mimo areál.

 

 

Počasí nám co do teploty přeje, ale co když ne?

 

Nic nevadí. Loď má kryté podpalubí s velkými okny a salonkem se stoly a židlemi. Pokud máte strach, že dětem bude zima, není třeba. Horní paluba je krytá střechou a je otevřená. Na lodi je otevřen bar, kde si můžete dát drink a vychutnat si dokonalou atmosféru rozzářené plavby.

 

Co vyprávějí, ta Světla, která vyprávějí?

 

Vánoční park instalovaný do areálu Žlutých lázní s názvem Světla vyprávějí se otevřel už 20. 10. 2023. Na návštěvníky vůbec a milovníky sváteční atmosféry především, čeká téměř 200 originálních světelných instalací ve 2D a 3D provedení. Zaručeně navodí opravdovou vánoční atmosféru na břehu řeky v hlavním městě, klidně i beze sněhu. A nikomu kdo přijde, nebude určitě vadit, ani to, že už je po Vánocích. Proč si je o měsíc neprodloužit.

Atrakcí a vjemů je tu víc než dost. Exponátům dominuje nesporně devítimetrová (!) replika zářící Petřínské rozhledny.  Zážitek je i možnost prohlédnout si celý svítící areál z hladiny Vltavy. K tomu účelu je tu k dispozici světelný vor, který rotuje po celý večer a nabízí pohled na celý park s odstupem. Hravé a soutěživé typy, jistě potěší, že letos doprovází výstavu pestrý program vytvořený pro celé rodiny…

Dodejme, že expozici připravila společnost Decoled, že projekt se koná pod záštitou starosty Prahy 4.

 

 

Po loňském úspěchu znovu a ještě lépe

 

Expozici ve Žlutých lázních „Světla vyprávějí“ navštívilo přes 100 tisíc lidí. Letos to bude jistojistě víc. Protože ti co tu byli loni se vesměs vracejí znovu, další přicházejí na základě ústního podání, jež je tou nejlepší reklamou, a další přiláká fakt, že letos expozice nabízí další, nové a speciální akce, animace, kreativní dílny, zmíněnou projížďku na světelném voru i bezkonkurenční plavbu světelnou lodí.

Mezi kouzelnými světly mohli návštěvníci už oslavit Halloween, pak zase Mikuláše, Vánoce, Nový rok, a mohou až do konce ledna přijít na koncert či „jen“ sváteční procházku.

Instalace se jen tak neokoukají. Ale organizátoři, připravili značnou obměnu exponátů, takže většina je oproti loňskému roku, nová. A co víc, skýtá možnost – zvláště pro děti - doteku světelných soch a různého procházení skrze ně. Jakl ukazuje letošní praxe, děti fascinuje především šestimetrová (!) helikoptéra, dospělé pak romantické vánoční světelné tunely, lákající k polibkům, a samozřejmě četné symboly Vánoc či mnoho a mnoho dalšího.

 

 

Pohled do zákulisí

 

·         Objekty jsou vytvořeny v odstínech bílé barvy

·         Propojuje je 40 tisíc metrů kabelů

·         Decoled dbá, aby byla celá světelná výstava díky úsporným LED diodám energeticky úsporná.

·         Jeden den provozu výstavy má stejnou spotřebu energie jako například jedno vyprání běžné pračky s energetickým štítkem A.

·         Jedna hodina provozu se rovná hodině vaření na elektrickém sporáku

·         Světla vyprávějí… jsou ukázkou toho, že i při realizaci takto rozsáhlého projektu se může do značné míry chovat ekologicky.

·         Decoled navíc v letošním roce zahájil výrobu prostřednictvím unikátní technologie 3D tisku, ve které se využívá výhradně recyklovaný plast.

·         Do Žlutých lázní zajíždí vánoční tramvaj i nasvícená vyhlídková loď Prague Boats

 

 

A co děti, mají si kde hrát?

 

·         Součástí parku je speciální program pro nejmenší.

·         Připravena je hra s mapou v areálu

·         “Bezva” animátoři se spoustou her a zábavy v dětské vánoční tvořivé dílně.

·         Samozřejmostí je k mání dostatek barů a stánků s občerstvením, kde si mohou (a zdaleka ne jen děti) pochutnat na skvělém jídle a pití.

 

Text s využitím tiskových materiálů připravili: Marie Kubíčková, DiS. a Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS. 

 

 

“Světla vyprávějí…”

Žluté lázně - Praha Podolí

20. 10. 2023 - 31. 1. 2024

denně od 16 do 21 hodin

Pro více informací:

infolinku na tel: 227 072 707, případně na emailu: info@svetlavypraveji.cz

https://svetlavypraveji.cz/praha#/