Poslední deska Michala Prokopa aneb ´podruhé naposledy´

16.03.2013 20:48

Poslední deska Michala Prokopa  aneb ´podruhé naposledy´

 

Zpěváka, skladatele, bývalého poslance a moderátora pořadu ´Krásný ztráty´ Michala Prokopa známe všichni jistě dobře. V posledních dnech slaví v plné svěžesti své neuvěřitelné šestašedesáté narozeniny. Jsme proto rádi, že, že po dlouhých šesti letech zase vydal novou studiovou desku, s tajemným názvem ´Sto roků na cestě´, přičemž si můžeme vyslechnout skladby jak samotného Prokopa, tak i Petra Skoumala a Jana Hrubého. 

 

Léta letí…rockověji

Od minulé desky ´Poprvé naposledy´ se skupina Michala Prokopa výrazně proměnila. V současné kapele Framus Five hrají Pavel Razím na bicí, Zdeněk Wimpy Tichota na baskytaru, Jan Kolář na klávesy, Jirka Šíma na saxofony, Roman Bobick Kubát na trubku, kytarista Luboš Andršt a houslista Jan Hrubý. „Na minulé desce nehrála tahle kapela, hraje tam sice Luboš Andršt v některých věcech, ale jinak to byla jiná kapela,“ poznamenal zpěvák a spoluautor alba. „My jsme se snažili, aby ta deska hrála tak, jak hrajeme na koncertě. Nejsou tam žádná studiová kouzla, žádné triky, i když to není nahráno naživo. Je tam jedna věc vysloveně hard-rocková, takovou věc jsem ještě nezpíval, i když jsem v začátcích koketoval s lecčíms,“ řekl Michal Prokop. Pořídil si totiž malé domácí studio, vyrobil během roku osm demosnímků nových písniček a rozhodl se vydat desku bez nějaké velké firmy, kterou zajímá jen výsledný zisk.

 

Vždyť stárneme všichni, pane Prokope! 

I já, která jsem ho už od své puberty s nadšením poslouchala, i když jsem měla většinu jen - singly - gramofonové desky, které jsem skupovávala v bazarech. „Jedním z témat je stárnutí, stáří ve společnosti, která je tak zaměřena na mládí a úspěch,“ uzavírá Prokop, který však neví, jestli tato deska bude tou poslední. Když nám však v pražském baru Krásný ztráty představoval svou novou desku s krásně melancholickou černobílou fotografií starých botiček, tak neopomněl zauvažovat, zda neměl svou novinku vlastně pojmenovat po předchozím albu ´Poprvé naposledy´ jako ´Podruhé naposledy´ nebo ´ Skutečně naposledy.´ No, zasmáli jsme se pěkně všichni od plic. Mám dokonce pocit, že jsem podobné úvahy Michala Prokopa o stáří a stárnutí zaslechla i v některé z talk show Karla Šípa, a myslím si, že stále vitálnější Michal Prokop by si neměl tyto myšlenky vůbec připouštět. Přece více méně stárneme všichni!

 

Texty písní jsou od…

Písně jako například Stodolní, Sto roků samoty a Zatmění již jsme mohli slyšet na letních festivalech 2012 a uslyšíme je i na podzimním turné, kdy 19. prosince 2012 budeme novou desku křtít na tradičním Vánočním koncertu Michala Prokopa v pražském Divadle Archa. Některé písně napsal Michal Prokop na dosud nevydané texty Pavla Šruta, ten pak dodal další. Prokop oslovil i svého dvorního skladatele Petra Skoumala, tři texty nabídl kolega z televizních projektů, Jan Lacina. Můžeme říct, že deska je opět velmi pestrá. „Chvíli rockově bluesová, chvíli trochu najazzlá, chvíli písničková, chvilku i country, postavená na skvělých textech. Kořeny v letech šedesátých, zvuk poučený jednadvacátým stoletím,“ shrnul Michal Prokop. A dodal, že nechce již prožívat zklamání, které pramení z toho, když mu textař dodal text na jeho skladbu úplně jiný, než si to předem představoval, že to nemohl často vydejchat, a proto, že teď řeší opačně, ať si raději to zklamání raději vydejchá sám textař.

 

A proč album?

Michal Prokop totiž stále cítí potřebu vyjádřit se uceleným tvarem, ne jen jednou písničkou, a proto album s dvanácti skladbami natočil. A je přesvědčen, že to jako publikum oceníme, jinak než jen s peckami v uších v davu v metru, s gigabajty staženými z obláčků anonymní muziky, jak to máme dnes v módě. Album vzniklo, jak jsme již řekli, ve vlastní produkci Michala Prokopa, spoluproducenty jsou David Gaydečka, v tomto případě také vydavatel, a bratr Ivan Prokop, který měl na starosti fotografie, výrobu, a další produkční záležitosti. O grafiku se postaral Karel Haloun s Luďkem Kubíkem. Zvukovým mistrem, který album natočil a ve svém studiu dokončil, je Pavel Marcel, se kterým Michal Prokop pracoval na všech vydaných albech posledních let – tedy na živácích Unplugged s triem Prokop, Andršt, Hrubý, a Live 60 z Lucerny a na studiovém Poprvé naposledy.

 

Framus Five (5) a Michal Prokop

Michal Prokop se narodil v roce 1946 a vystudoval vysokou školu ekonomickou. Dnes oprávněný člen Beatové síně slávy, založil v roce 1963 skupinu Framus Five, která se ve svém prvním období zaměřoval na soul a rhytm´n´blues podle afroamerických vzorů (Ray Charles). Se skupinou natočil dvě alba: ´Blues In Soul´ (1968) a česky zpívané ´Město Er´ na texty básníka Josefa Kainara. Po rozpadu skupiny Framus Five se v první polovině 70. let přiklonil ke střednímu proudu, byl i členem divadla Semafor a spolupracoval i se skupinou Evy Pilarové. V roce 1978 pozměnil název skupiny Framus Five na Framus 5 a spolupracoval s básníkem Pavlem Šrutem a skladatelem Petrem Skoumalem. Úspěch tak Framus 5 slavil zejména v 80. letech s písněmi, které vydal na slavné desce ´Kolej Yesterday´ (1984), a na následujících nahrávkách ´Nic ve zlým, nic v dobrým´ (1987) a ´Snad nám naše děti...´ (1989). Na počátku 90. let se Michal Prokop pustil do politiky jako poslanec, později jako náměstek ministra kultury, a ještě později opět jako poslanec. V roce 1992 dokončil studium filozofické fakulty Univerzity Karlovy. V letech 1998 – 2000 byl ředitelem společnosti Praha 2000 – Evropské město kultury. Od roku 2002 členem Rady Českého rozhlasu, od roku 2004 – 2006 jejím předsedou. V letech 1998 – 1999 moderoval a připravoval v televizi Prima politickou talk show ´Nic ve zlým´, od roku 2000 má v České televizi pořad ´Krásný ztráty´.

 

Obsah CD ´Sto roků na cestě´

 

1. Zatmění –                    Michal Prokop/Jan Lacina

2. Silueta -                       Michal Prokop/Pavel Šrut

3. Někdy někde -             Michal Prokop/Pavel Šrut

4. Kartáček na zuby –      Petr Skoumal/Pavel Šrut

5. Obyčejnej chlápek –    Jan Hrubý/Pavel Šrut

6. Kuplířka Lukrécia –    Michal Prokop/Pavel Šrut

7. Šeherezáda -                Michal Prokop/Pavel Šrut

8. Zítra to roztočíme –     Jan Hrubý/Jan Lacina

9. Stodolní –                    Petr Skoumal/Pavel Šrut

10. Sto roků samoty -      Michal Prokop/Pavel Šrut

11. Dobrý ráno miláčku -Michal Prokop/ Jan Lacina

12. Útěky -                       Michal Prokop/Pavel Šrut

 

www.michalprokop.cz

 www.joesgarage.cz.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet