Podoby bytí´ Barbory Klimszové aneb když Barbora má úhel pohledu na naše´podoby bytí´ zcela jiný

11.08.2013 15:43

´Podoby bytí´ Barbory Klimszové aneb  když  Barbora má úhel pohledu na naše´podoby bytí´ zcela jiný

Long Tale Café – Praha
8. 8. – 21. 9. 2013

Byli jsme pozváni na vernisáž 7. srpna 2013 do kavárny Long Tale Café v Holešovicích. A protože nás zajímají  i galerie méně známé, vypravili jsme se tam, přestože bylo děsivé vedro.

Nenápadnou výstavu fotografií Barbory Klimszové uvedl,  za účasti Barbory Klimszové i modelky  ze dvou velkoformátových vystavovaných fotografií, kurátor, mladý umělec  Evžen Šimera, jehož poslední výstavu ´Duch látky´ jsme mohli zhlédnout do 7. 7. 2013 ve Staroměstské radnici, v galerii, která se zruší. No, rušíme galerie zavedené, vytváříme galerie nové, u nichž to bude opět nějakou dobu trvat, než si na ně zvykneme a budeme je navštěvovat. C'est la vie!

 

Co nám k výstavě řekl kurátor Evžen Šimera?
„Tak jako nám fonendoskop může napomoci slyšet to, co se děje uvnitř předmětů, zprostředkovávají nám fotografie Barbory Klimszové možný pohled na to, co je v předmětu skryto. Výstava s názvem "Podoby bytí" představuje v citlivé a jednoduché podobě najednou dva pohledy pod povrch zachyceného objektu. Prvním zkoumaným objektem je postava, polopostava, která v bělavém nádechu klidně stojí před objektivem a nechává se pozorovat. To, co vidíme na povrchu, má jistě nějaký původ uvnitř, to je ten vrozený, získaný charakter, který každý z nás, včetně předmětů nás obklopujících, přijímá.
Dále však na povrchu vidíme i to, co na objekty působí z vnějšku a v postupu času pozměňuje jejich podobu. Tímto příměrem se snažím popsat podoby živé bytosti, to, co na ní můžeme vidět z vnějšku, geometrické tetování ohraničující na těle fakt skrytý pod povrchem, nebo jednoduché prvky oblečení, které také zakrývají oblasti těla vedoucí někam dovnitř. Dalšími zkoumanými objekty jsou předměty, které obklopují autorku fotografií. Symbolicky, tiše a chladně, jakoby laboratorně, vyjmuty ze svého přirozeného prostředí, nám ukazují svá "opotřebovaná místa". Tyto důkazy nás přenášejí do prostředí, kde se předměty přirozeně vyskytují, kde mezi sebou mají nějaký skrytý vztah.
Podoby bytí mohou být různé, každý z nás to ví, přesto nás baví se pokaždé zastavit a pozorovat úhel pohledu na podoby bytí prezentovaný někým jiným. Tak se navzájem poznáváme a obohacujeme a tak se to u mě děje při pohledu na tento vystavený fotografický cyklus.“

Evžen Šimera
 

Když Igor má tak lidi rád!
Po zahájení výstavy jsme se v příjemném prostředí kavárny osvěžili plátky červeného melouna a mazlili s Igorem, anglickým buldokem , který zřejmě z radosti, kolik je tam lidí, je obíhal a nechával se námi hladit….

Francouzský buldoček Pascal, anglický buldok pana majitele Igor, bostonští  teriéři Gustav a Eda a mopslík Kvido. Kavárna se zaměřila  k chrochtajicim prasopsům…

Long Tale Café
Osadní 774/35
170 00 Praha 7-Holešovice ‎
Cenová úroveň: střední
www.longtalecafe.cz
Kavárna je v provozu jen od pondělí do pátku od 9.00 do 18.00. hodin
Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková
Foto: internet

 

 

Pro fajnšmekry:
Long Tale Café je prostor, který nás inspiruje - k rozhovoru, přemýšlení nebo lenošení. Kavárna  vznikla ve vnitrobloku budovy M Factory, kterou kompletně zrekonstruovalo architektonické studio Olgoj Chorchoj. Mimo malý prostor uvnitř (rozděleného do dvou pater) máme k dispozici i zahrádku na dvoře. Můžeme si zde dát i čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. V kavárně nabízíme mimo jiné domácí čerstvé bagety, panini, bagely a zákusky., kávu značky Lavazza, horkou čokoládu s chilli nebo horkou bílou čokoládu s celými ořechy. Prostor kavárny je příjemný, nekuřácký,moderní.  Objednáváme si  vše  u pultu!

 

 

Ze životaběhu Evžena Šimery


1980 narozen v Praze
žije a pracuje v Praze
akce: ´Už nejsme buzíci´ (2003)   Galerie Jelení

studium:
2010-2013 Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
2005 Middlesex University London
2000-2006 Akademie Výtvarných Umění v Praze, MgA. ateliér V. Skrepla
2009: Cena kritiků pro mladou malbu, Galerie kritiků, česká sekce ICA

samostatné výstavy:
2013: Duch látky, Staroměstská galerie 
2011: Protipóly, Salon Daguere, Brno
2010: Zero Gravity Paintings, Galerie Kressling, Bratislava, Zero Gravity Paintings, Galerie Dole,          Ostrava, Laboratoř Drippingu, Galerie U dobrého pastýře, Brno
2009: Důležitá náhoda, Galerie kritiků, Praha
2008: New Dripping, Galerie Kressling, Bratislava, New Dripping, Galerie Prinz Prager, Praha
2005: Coco Loco Jeans, Galerie Eskort, Brno, You walked your way..., Galerie Jelení, Praha
2004: Kapky, Galerie ETC, Praha
2002: La Gourmandise, Francouzský institut, Praha

www.evzensimera.name